ajutor din nou

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
croc

ajutor din nou

Post by croc » 15 Jul 2005, 11:38

am o promisiune de plata din partea debitorului meu peste 60 de zile;
cum sa ma asigur ca nu uita? :mrgreen:

cec nu merge pentru ca nu este titlu de credit ci instrument de plata;
daca mi-l da astazi si trece data emiterii peste 60 de zile, mi-e frica sa nu se schimbe administratorul intre timp si sa mi-l refuze banca; :mrgreen:
daca mi-l da astazi si ma duc la banca peste 60 de zile ies din termen;

biletul la ordin este titlu de credit, dar cum ma asigur ca va avea disponibil in banca peste 60 de zile?

ma ajuta cineva? :-(

kko

Post by kko » 15 Jul 2005, 11:56

Cec postdatat ( emis cu data din septembrie 2005) pe care poti sa-l bagi la plata maine.... :grin: :grin:

kko

Post by kko » 15 Jul 2005, 11:58

Pardon, Luni....

croc

Post by croc » 15 Jul 2005, 12:00

pai nu vreau sa-l bag la plata maine ci peste 60 de zile;:(
si peste 60 de zile daca se schimba adminu si nu mai corespunde semnatura, banca mi-l refuza; :-(

si daca este post datat cum pot sa-l bag la plata maine?
legea zice ca cecul trebe sa cuprinda data emiterii si semnatura.

kko

Post by kko » 15 Jul 2005, 12:24

ART. 29 din L 59 / 1934

Cecul este platibil la vedere. Orice stipulatiune contrara se socoteste nescrisa.
Cecul prezentat la plata inaintea zilei aratate ca data a emiterii este platibil in ziua prezentarii.

PCT. 160 din NORME-CADRU 7/ 1994

Cecul postdatat este platibil in ziua prezentarii, data mentionata ca data a emiterii considerandu-se ca si cum nu ar fi fost scrisa.

Mai exista si posibilitatea "certificarii" CEC-ului- vezi si art 4 Din L 59/1934 si pct 36-42 din Normele cadru

alrofa

Post by alrofa » 15 Jul 2005, 12:27

fa un contract de garantie reala mobiliara, inregistreaza-l la Arhiva electronica si daca nu da banii il executi.

croc

Post by croc » 15 Jul 2005, 12:29

cata lume ma ajuta :kiss: :grin:

croc

Post by croc » 15 Jul 2005, 12:36

avand in vedere cat scandal mi-aiu facut cum ca contractul nu este semnat de administrator, cum sa fac ca sa fiu sigura ca cecurile pe care mi le baga sub nas sunt semnate de administrator?
inchei o minuta prin care cei care mi le inmaneaza garanteaza ca sunt semnate de insusi mr. administrator?

alrofa

Post by alrofa » 15 Jul 2005, 12:45

poti sa te interesezi la ORC cine sunt administratori sau la banca daca cel ce semneaza are drept de semnatura

croc

Post by croc » 15 Jul 2005, 12:46

hmmmm;
cica mi-l dau cu data emiterii astazi, dar trecem scadenta;
acuma, cum facem cu termenele scurte de plata ale cecului?
:-(
ufffffff

danutza

Post by danutza » 15 Jul 2005, 12:46

de ce nu iei un cec certificat?

alrofa

Post by alrofa » 15 Jul 2005, 12:50

Si inca ceva, poti lua Bilet la Ordin fara protest avalizat in nume propriu de catre cel care il semneaza si in cazul in care la scadenta nu are acoperire incepi executarea BO impotriva celui ce l-a avalizat. Daca vrei sa-i faci cu nervii cere si o declaratie de avere in forma autentica a celui ce avalizeaza ca sa fii sigura ca-i solvabil.

alrofa

Post by alrofa » 15 Jul 2005, 12:52

cum adica CEC cu data emiterii si data scadenta? au aparut formulare noi si eu :?: nu stiu? s-ar putea sa nu stiu :roll:

croc

Post by croc » 15 Jul 2005, 13:03

nu, nu a aparut nimic nou!
stiu ca orice mentiune referitoare la scadenta se considera nescrisa;
dar el vrea sa treaca scadenta si eu vreau cecul; asa ca il las sa o treaca pe ideea ca oricum pot sa-l introduc atunci cand vrea muschiu meu;

acuma intre un astfel de cec, cu data emiterii astazi, dar cu mentiunea unei scadente si unul postdatat, ce imi recomandati?
am obtinut promisiunea ca ambele vor fi certificate !

alrofa

Post by alrofa » 15 Jul 2005, 13:21

Dupa mine post datat certificat de banca, pt ca daca il certifica banca ai siguranta ca la data introducerii la plata va avea bani in cont. Banca il va certifica numai daca are bani in cont. El stie ce inseamna CEC certificat de banca? Nu de alta, dar daca nu stie exact, cand va merge la banca pt certificare s-ar putea sa se razgandeasca.

Post Reply