contract problema

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
lighty_flc

contract problema

Post by lighty_flc » 06 Jul 2005, 18:53

BUNA FORUM
Trec direct la problema.Am incheiat un contract de inchiriere spatiu pe termen de 1 an, cu specificatia ca se poate prelungi pe 1 an de zile.Intrebarea mea este daca contratul poate fi considerat valabil tinand cont ca timpul a expirat,act aditional de prelungire nu s-a intocmit,in schimb proprietarul imi emite facturi pe care eu le achit in termen.Acum ne si someaza cu evacuarea noastra din imobil cu un preaviz de 11 zile(termenul din contract pentru denuntare unilaterala este de 90 de zile)stabilit de ei de la o zi la alta.Speta dupa parerea mea ma duce cu gandul la o imbogatire fara justa cauza.Sunt jurist la aceasta firma (chiriasa).
Cum sa procedez?
Va multumesc..si multa bafta tuturor

croc

Post by croc » 06 Jul 2005, 20:35

daca termenul acelui contract de locatiune a expirat, dar inca se executa contractul mie imi suna a tacita relocatiune;
stiu insa ca in aceste situatii este dreptul proprietarului sa solicite evacuarea atunci cand doreste maria sa;
nu mai tin minte daca era obligatoriu un termen de preaviz (11 zile nu cred ca poate fi catalogat ca abuziv, mai ales daca sunt lucratoare);

ce nu inteleg este ce legatura are imbogatirea fara justa cauza cu asta; :roll:

raspunsul meu la intrebare: cautati-va in alta parte si mutati-va!
in acelasi timp incearca sa-i convingi sa te lase macar o luna;

kinga

Post by kinga » 07 Jul 2005, 07:38

Ai dreptate Croc. A operat tacita relocatiune, dar acum se considera potrivit art. 1437 Cod civil, contractul de inchiriere ca fiind incheiat fara termen. In acest caz, potrivit art. 1436 teza a doua, proprietarul poate cere oricand eliberarea spatiului iar termenul pentru evacuare se da potrivit " obiceiului locului".
Cred totusi ca 11 zile pentru o evacuare este cam putin, incearca - asa cum a scris Croc- sa ceri un termen de 30 de zile.
In ce priveste imbogatirea fara just temei, nu ai absolut nici un temei legal, vorba lui croc, nu are nici o legatura cu cauza.

danutza

Post by danutza » 07 Jul 2005, 07:40

mai exact, ce scrie in contract cu privire la prelungirea de un an?

daca scrie ceva de genul "in cazul in care nici una dintre parti nu o notifica pe cealalta cu .... zile inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul, atunci acesta se considera prelungit pe inca un an"; prin urmare, daca se prelungea in conditiile unui art. ca cel de mai sus, nu mai era nevoie de act aditional; deci, daca e asa, nu pleci decat atunci cand ti se implineste anul de prelungire;

daca ai prevazut ca se prelungeste doar prin act aditional, atunci ... tren sa pleci cand zice ...apropritarun; e clar ca a operat doar tacita relocatiune si denutarea o poate face oricare din parti, evident, cu respectarea unui termen de preaviz

nicuvar

Post by nicuvar » 08 Jul 2005, 14:02

Conteaza foarte mult ce scrie in contract cu privire la prelungirea de un an.
Am avut si eu un contract care s-a incheiat pe un an, care se prelungeste automat, daca nici una din parti nu solicita rezilirea contractului, pe care o poate face cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea acestuia.
Eu nu mai doream prelungire, am solicitat reziliere (in termen).
Partea adversa mi-a trimis lunar facturi pe care nu le-am achitat, considerand contractul reziliat. Dupa 2 ani, s-a strans o suma frumusica si am primit o notificare: daca nu veti achita in termen de 15 zile suma de, veti plati si cheltuielile de judecata (asta mi-a placut, credea ca va castiga. In notificare nu preciza ca ma va actiona in instanta).
Pe scurt, am ajuns in instanta, am invocat si 969 c.civ. si gata... Nu am mai platit cheltuiele de judecata.
Tu te situezi de cealalta parte a baricadei. Depinde ca scrie in contract privind prelungirea.
Succes.

lighty_flc

Post by lighty_flc » 12 Jul 2005, 07:30

Invocam perioada de concediu care ne paste acusica..asa ca tot incercam amanare de evacuare spatiu
Va voi tine la curent........
Sa aveti mult soare... :razz:

indian

Post by indian » 12 Jul 2005, 21:58

ca motiv de "forta majora" ?! :-D

Post Reply