viol-concurs sau infractiune unica

Discutii privind Dreptul Penal
excalibur

viol-concurs sau infractiune unica

Post by excalibur » 15 Jun 2005, 07:31

X comite savarseste o infractiune sde viol si una de lipsire de libertate in mod nelegal, dupa care instiga si alte 2 persoane sa comita infractiunea de viol fata de aceeasi vctima.
Este o singura infractiune de viol in forma continuata si agarava (art. 187 alin. 2- lit a) sau sunt mai multe infractiuni de viol in concurs real?

aho

Post by aho » 15 Jun 2005, 07:53

Infractiunea contiunuata presupune o singura rezlutie infractionala; fapta comisa in comun =f comisa de mm persoane in calitate de coautori si / sau autor(i) si complici concomitenti, deci nu instigatori si nu complici anteriori. In concluzie, zic eu( fara experienta si "cultura" penala) x raspunde ptr. urmatoarele f. : 187, 197 si 197 rap. la 25 toate in concurs real (cu aplicarea 33 lit. a) , exista un conc. real omogen in priv. art. 197si un conc. eterogen in priv 187 si 197.
Ref. 197 cred ca este vorba de 2 infractiuni ( doua rezolutii) nu de una, deci 197 nu are caracter absorbant fata de 197 rap. la 25 , totusi sub acest aspect am intrebari .

gavril

Post by gavril » 15 Jun 2005, 09:44

AHO nu am inteles nici o picatura din explicatiile tale. :(
Eu am un cod penal din 2003 in care art. 187 e abrogat.

Eu cred ca e concurs de intre viol si lipsire de libertate in mod ilegal, pt. ca lipsirea de libertate a intervenit ulterior violului (autorul a retinut victima si a instigat alte persoane la viol), nu anterior (moment apropiat temporal de momentul violului) sau concomitent , a.i. lipsirea de libertate sa fie absorbita natural in infr. de viol. Nici forma continuata propusa de Excalibur (weapon ? :grin: ) nu poate fi posibila pt. ca trebuie sa existe aceeasi rezolutie infractionala, acelasi obiect juridic ... , iar actele de executare luate fiecare luate in parte sa poata fi continutul aceleiasi infractiuni.

sansiro

Post by sansiro » 15 Jun 2005, 10:26

X este vinovat de viol. Daca dupa consumarea infractiunii a lisit victima de libertate in mod ilegal, infractiunea de la art. 189 este in concurs real cu cea de la 197. In ceea cepriveste instigarea, daca aceasta a fost urmata de executare de catre ambii instigati, fiecare dintre ei se face vinovat de infractiunea de viol ca autor. Coautoratul la viol este posibil numai daca ambii coautori actioneaza coordonat iar actiunile lor individuale impreuna realizeaza continutul infractiunii. De exemplu, X tine victima nemiscata iar Y are raport cu aceasta in conditiile actiunii lui X. In cazul in care fiecare dintre instigati violeaza victima, acestia raspund fiecare pentru infractiunea de viol comisa.

aho

Post by aho » 15 Jun 2005, 11:33

Deci, x raspunde si ptr. if. de viol( comisa de el) si ptr. instigarea la violul ulterior, adica exista sau nu concurs, lasand la o parte lipsirea de libertate ? Adica instanta constata ca x a comis doua if. de viol una in calitate de autor si cealalta in calitate de instigator adica il condamnaptr. violul comis ca autor in temeiul art. 197 iar ptr. instigare in temeiul art. 25 (instigarea) raportat la 197 toate cu retinerea art. 33 lit a- conc real ( omogen infractiunile in concurs sunt de acelasi fel.

sansiro

Post by sansiro » 15 Jun 2005, 12:12

Concurs intre cele doua infractiuni de vilo: la una X este autor iar la cealalta este instigator, daca instigatul va viola victima. Daca nu se ia in calcul aplicarea art. 29 C. pen.

codobelc

Post by codobelc » 15 Jun 2005, 13:54

Merg pe mana lui sansiro: Lui X i se va retine un viol si doua instigari la viol aflate in concurs iar celorlalti doi (sa-i botezam Y si Z) li se va retine cate o infractiune de viol. Se poate discuta insa daca Y si Z nu sunt fiecare in parte complici la infractiunea de viol comisa de celalalt. Depinde de situatia concreta. Din speta lipsesc multe date privitoare la desfasurarea infractiunii. Teoretic, ar putea exista, pe langa autoratul propriu, chiar si coautorat (vezi exemplul lui sansiro). S.a.m.d.
De asemenea, nu rezulta din speta in ce a constat lipsirea de libertate a victimei, daca a fost anterioara violului, concomitenta, posterioara, ce durata a avut etc.
Ar fi interesant daca excalibur ar da mai multe date. Apropos, speta este teoretica?
Nu se pune problema infractiunii continuate.

mariusms

Re: viol-concurs sau infractiune unica

Post by mariusms » 17 Jun 2005, 22:23

Excalibur wrote:X comite savarseste o infractiune sde viol si una de lipsire de libertate in mod nelegal, dupa care instiga si alte 2 persoane sa comita infractiunea de viol fata de aceeasi vctima.
Este o singura infractiune de viol in forma continuata si agarava (art. 187 alin. 2- lit a) sau sunt mai multe infractiuni de viol in concurs real?
X a comis : o infractiune de viol simplu in concurs cu o infractiune de lipsire de libertate in mod ilegal si in concurs cu doua instigari la viol.
Ceilalti doi au comis, ca autori, cate un viol simplu.
Asa reiese din datele expuse mai sus.

Pentru cei doi de pe baricade (Sansiro si Codobelc), la viol nu se poate intalni coautoratul. Exista si opinii minoritare care sustin forma de participatie a coautoratului (L. Biro, Cluj), insa majoritatea autorilor si practica sunt in sensul ca violul este o infractiune care se savarseste in propria persoana.

codobelc

Post by codobelc » 22 Jun 2005, 16:05

Traiasca opiniile minoritare!!! Ele imping lucrurile inainte. Imi permit sa mai adaug niste nume de "minoritari": Basarab, Streteanu etc.
In alta ordine de idei, imi permit sa-l intreb pe mariusms, cu riscul de a-l deranja, ce calitate are cel care la o talharie exercita actele de violenta?
P.S. Si opinia ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui era minoritara odata, deci nu desconsidera opiniile astea...

sofia

Post by sofia » 22 Jun 2005, 16:17

Nu inteleg de ce toti ati exclus forma agravata desi al doilea viol a fost savarsit de mai multe persoane impreuna.
Ce n-am inteles eu ?

codobelc

Post by codobelc » 22 Jun 2005, 16:23

Dupa cum am zis, nu sunt date suficiente; de fapt, strict din textul subiectului nu rezulta ca cei doi instigati au si trecut la fapte; daca da, e forma agravata, intr-adevar.

mariusms

Post by mariusms » 22 Jun 2005, 16:47

Codobelc, sincer, si eu inclin spre participatia in coautorat. Insa trebuie sa fie, totusi, si o practica unitara.

PS nu ma deranjeaza contradictiile. Contradictorialitatea este un principiu de baza in orice proces. :lol:

sofia

Post by sofia » 23 Jun 2005, 07:15

codobelc wrote:In alta ordine de idei, imi permit sa-l intreb pe mariusms, cu riscul de a-l deranja, ce calitate are cel care la o talharie exercita actele de violenta?..
Dar violul este infractiune simpla sau complexa (cum este talharia, la care se pastreaza unitatea de infractiune atunci cand participantii savarsesc acte de natura diferita) ?

codobelc

Post by codobelc » 23 Jun 2005, 10:49

intrebarea era mai degraba retorica, draga sofia. Violul este o infr. complexa, ca si talharia, motiv pentru care celui ce exercita violentele trebuie sa i se aplice acelasi tratament juridic ca celui ce exercita violentele la talharie.

sansiro

Post by sansiro » 23 Jun 2005, 11:55

Sper ca ai glumit sau ai intrebat retoric daca violul este o infractiune copmlexa, nu Sofia?

Post Reply