Penalitati + dobanzi???

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
pantera_roz

Penalitati + dobanzi???

Post by pantera_roz » 14 Jun 2005, 09:21

Am un contract in care se prevad penalitati de 0.1%/zi pentru neexecutare...
Inaintand la judecatorie cererea de emitere a somatiei de plata, pot solicita si penalitati prevazute in contract si dobanzi legale (BNR)???

Daca stie cineva ......

Am citit Ord. 39/2003 privind procedurile de administrare a creantelor bugetelor locale, unde se admit si penalitati si dobanzi....
In sectorul privat-privat, pot cere asa ceva???

Sper ca acestui lucru sa nu i se opuna exceptii de fond si sa imi respinga cererea.

der_graaf

Post by der_graaf » 14 Jun 2005, 10:27

da, poti cere penalitati calculate in conformitate cu prevederile contractului si dobanzi legale in temeiul art. 43 din Codul Comercial si calculate potrivit OG nr. 9/2000 aprobata si modificata prin Legea nr. 356/2002 la nivelul dobanzii de referinta comunicata de BNR.
eu am mers asa de foarte multe ori si mi-a admis instanta si penalitatile si dobanzile. foarte mult conteaza sa si defalci calculele si sa demonstrezi instantei modul in care ai ajuns la totalul penalitatilor si cel al dobanzilor legale. multa bafta!!!

fira

Post by fira » 14 Jun 2005, 15:57

parerea mea e ca nu poti cere si penalitati si dobanzi pentru ca penalitatile sint in esenta daune-interese pentru intirziere anticipat evaluate de parti prin conventie. Fiind tot daune interese, ca si dobinzile, ele nu se pot cumula pentru ca s-ar da o dubla reparatie pentru aceeasi fapta.
practica curtii supreme e constanta in privinta asta

danutza

Post by danutza » 14 Jun 2005, 20:04

de acord cu fira; sunt si multe spete publicate cu aceste solutii
oricum, daca ai penalitati in contract, nici macar nu mai poti cere dobanzi (prevaleaza contractul = legea partilor)

der_graaf,

daca ai hot jud in acest sens si daca sunt si publicate pe undeva, ne poti indica?

mariusms

Post by mariusms » 14 Jun 2005, 20:21

Clauza penala (penalitatile de intarziere) si dobanda legala se exclud. Clauza penala este prejudiciul anticipat de parti iar dobanda legala este tot prejudiciu, dar prezumat de legiuitor.

flores

Penalitati+dobanzi???

Post by flores » 16 Jun 2005, 09:51

Insumarea dobanzilor legale cu cuantumul clauzei penale este o problema controversata Una din utilitatile practice ale clauzei penale este tocmai aceea de a fixa anticipat prejudiciul cauzat creditorului prin neexecutare, pentru a scuti partile de a se adresa justitiei pentru evaluarea prejudiciului si a inlatura dificultatile pe care le ridica probarea lui.

Dobanzile fiind tot daune-interese pentru intarziere, ca si penalitatile, apreciez ca nu se pot cumula cu acestea, deoarece s-ar realiza o dubla reparatie pentru aceeasi abatere de la prevederile contractuale.

kinga

Post by kinga » 16 Jun 2005, 13:18

Penalitatile de intarziere poti sa cumulezi cu devalorizarea monedei nationale, ( calculat pe baza indicelui de inflatie comunicat de catre Comisia Nationala de Statistica.)
Poti sa motivezi ca, doar cu penalitatile de intarziere nu s-ar acoperi prejudiciul integral suferit de creditoare, ca urmare a devalorizarii monedei nationale, deci este intemeiata cererea ta pentru acordarea de daune -interese.
In acest sens este si practica C.S.J. ( vezi Decizia nr. 7425 din 6 decembrie 2002).
Totodata va trebui sa ti cont si de dispozitiile art. 4 din Legea nr. 469 din 9 iulie 2002.
Eu nu te sfatuiesc sa mergi pe somatie de plata.
Daca debitoarea contesta devalorizarea sau modul de calcul al penalitatilor ai toate sansele ca instanta sa-ti respinga cererea.
Daca suma nu este foarte mare ( am in vedere aici timbrarea actiunii), mergi mai bine pe drept comun

Danana

Post by Danana » 18 Jun 2005, 22:53

art.1066 ,art.1087-C.civ, art.43 C.com.

"Cand partile au prevazut in conventie , sub forma clauzei penale, obligatia de plata a daunelor - interese, ele nu mai pot pretinde alte despagubiri ca urmare a neindeplinirii totale sau partiale a obligatiei de plata sau pentru intarzierea in executarea contractului.
In consecinta, reclamanta care a prevazut in contract o asemenea clauza nu mai este in drept sa pretinda si dobanzile prevazute la art.43 C.com. "

( CSJ , sectia comerciala , decizia nr.243 din 29 februarie 1996 )

"Acordarea dobanzilor comerciale prevazute in dispozitiile art.43 C.com este justificata numai in cazul cererii lor prin actiune si a dovedirii legaturii de cauzalitate dintre fapta culpabila a debitorului si prejudiciul cauzat, in masura in care penalitatile nu au acoperit daunele "

(CSJ , sectia com., decizia nr.249 din 29 februarie 1996 )

Cronos

Post by Cronos » 22 Nov 2005, 10:52

un extras din legea 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale:
ART. 4
(1) In contractele incheiate partile contractante vor prevedea ca, in cazul neindeplinirii in termen de 30 de zile de la data scadentei a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (1), debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere.
(2) In contractele comerciale dintre partile contractante, indiferent de forma in care acestea se incheie, in afara penalitatilor contractuale prevazute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de catre creditor ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau a neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor, se pot include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii. (3) Totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare, prevazute la alin. (1) si (2), nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul.

sofia

Post by sofia » 22 Nov 2005, 17:04

Notiunea de dobanda se foloseste cu sensul de daune moratorii, dar si cu sensul de pret pentru un imprumut.
Numai dobanda moratorie este limitata prin OG nr. 9/2000.
Zic eu........ :mrgreen:

marexim

Post by marexim » 21 Apr 2006, 15:06

Daca statul imi ramburseaza cu intirziere o suma ce reprezinta TVA de rambursat, inclusiv comunicarea deciziei privind rambursarea acestui TVA o face dupa trecerea celor 45 de zile cit au ei prevazut ca termen pentru solutionarea cererii mele, pot sa le cer penalitati sau dobinzi? Dupa ce le calculez ca am vazut ca ei calculeaza penalitati de intirziere destul de mari?

Post Reply