mecanic de locomotiva in .......greva

Discutii privind Dreptul Penal
codobelc

Post by codobelc » 16 Jun 2005, 14:35

Presupun ca rezervorul locomotivei nu era protejat doar de sigiliu. Ca sa ajunga la motorina mecanicul a trebuit sa indeparteze un lacat, o incuietoare, ceva. Deci este furt calificat in concurs cu rupere de sigilii.
Dar intrebarea sofiei este interesanta in ideea in care sigiliul nu ar fi insotit de alta bariera de protectie. Daca de ex., se rupe sigiliul de pe o usa, se intra in incapere (usa fiind neincuiata) si se fura ceva, cred ca s-ar retine doar furtul simplu.
Sigiliul nu are rolul de bariera mecanica de protectie in calea hotilor. De fapt, in termeni profani,este o bucata de sfoara ce nu ar putea impiedica fizic infractiunea. Rolul sigiliului este de a atrage atentia ca bunul (incaperea sigilata) se afla sub protectia autoritatii iar bariera este de ordin - eufemistic spus - moral. Deci in ipoteza sofiei nu cred ca ar fi concurs; in speta cred ca este, dar din motivele aratate.

mariusms

Post by mariusms » 16 Jun 2005, 14:36

Rupere de sigilii in concurs cu furtul simplu. Nu este efractie, pentru ca sigiliu nu reprezinta un sistem de inchidere.

sofia

Post by sofia » 16 Jun 2005, 14:43

codobelc wrote:. Rolul sigiliului este de a atrage atentia ca bunul (incaperea sigilata) se afla sub protectia autoritatii iar bariera este de ordin - eufemistic spus - moral. Deci in ipoteza sofiei nu cred ca ar fi concurs; in speta cred ca este, dar din motivele aratate.
Care este speta "mea" codobelc?
Si eu sunt de parere ca in caz de rupere de sigilii si furt este vorba despre doua infractiuni in concurs: ruperea de sigilii si furt simplu.
Daca acel sigiliul reprezinta insa o "bariera", "o piedica" de care nu se poate trece simplu, sunt de acord cu tine ca avem furt prin efractie dar nu mai avem si rupere de sigilii.

sansiro

Post by sansiro » 16 Jun 2005, 14:50

Nu pot fi de acord cu tine sofia. Obiectul juridic protejat de art. 243 este increderea publica in insemnul autoritatii pe care il reprezinta sigiliul. Daca sigiliul este si barierea are dublu rol: bariera si insemn de stat-n doua obiecte juridice lezate. desi e greu de inchipuit un sigiliu care ste si bariera :-D

Luciann

Post by Luciann » 16 Jun 2005, 16:33

Nu e concurs cu ruperea de sigiliu. Art. 243 se refera la sigiliile aplicate ca urmare a dispozitiei unei autoritati. de altfel, infractiunea este prevazuta in titlul "infractiuni contra autoritatii". Ce, eu daca imi pun sigiliu la usa de la garaj si cineva imi fura masina, va fi furt in concurs cu rupere de sigiliu? Sigiliul aplicat la rezervorul locomotivei are tocmai rolul de a face sa se descopere mai usor daca se fura combustibil.

gavril

Post by gavril » 16 Jun 2005, 17:28

furt .. deci ....
nu-mi mai incap in piele de bun ce sunt !!!!!! :grin: :grin: :grin:

sofia

Post by sofia » 17 Jun 2005, 06:10

Luciann wrote:Nu e concurs cu ruperea de sigiliu. Art. 243 se refera la sigiliile aplicate ca urmare a dispozitiei unei autoritati. de altfel, infractiunea este prevazuta in titlul "infractiuni contra autoritatii". Ce, eu daca imi pun sigiliu la usa de la garaj si cineva imi fura masina, va fi furt in concurs cu rupere de sigiliu? Sigiliul aplicat la rezervorul locomotivei are tocmai rolul de a face sa se descopere mai usor daca se fura combustibil.
Luciann, recunosc ca eu m-am gandit ca sigiliul pe rezervorul locomotivei, este aplicat in baza unei dispozitii legale si ca in mintea mea era o speta in care sigiliul era aplicat pe un contor de masurare a energiei electrice.
In cazul in care este vorba despre un sigiliu aplicat fara sa existe o astfel de dispozitie, sigur ca ai dreptate pentru ca in acest caz nu mai putem vorbi de o infractiune contra autoritatii.

codobelc

Post by codobelc » 17 Jun 2005, 08:58

Intr-adevar, daca sigiliul nu era aplicat in baza unei dispozitii legale nu ar exista rupere de sigilii. Dar problema ridicata de sofia se indepartase de subiect si discutia privitoare la ruperea de sigilii era mai mult teoretica si viza ipoteza in care sigiliul era aplicat de o autoritate.
Chiar, CONEL, RENEL etc sunt autoritati au ba? Legea se refera la un sigiliu aplicat legal. Ce sa intelegem: ca orice sigiliu aplicat in baza si in conformitate cu o prevedere legala se considera a reprezenta autoritatea, indiferent de cine aplica in concret sigiliul? Cu alte cuvinte, "autoritatea" este textul legal ce permite aplicarea sigiliului sau cel ce il aplica efectiv?

elis

Post by elis » 17 Jun 2005, 09:12

Echipamentele de contorizare a energiei electrice sunt supuse obligatoriu controlului metrologic.
Prin urmare sigiliul se aplica in baza unei dispozitii legale.

Luciann

Post by Luciann » 17 Jun 2005, 10:42

S-a decis in practica faptul ca furtul de energie electrica nu intra in concurs cu ruperea de sigilii. Nu e vorba de punerea unui sigiliu in conformitate cu o dispozitie legala ptr a exista aceasta infractiune, ci de un sigiliu pus ca urmare a ordinului unei autopritati (de exemplu se sigileaza un apartament unde a avut loc o crima sau stiu eu, cazuri de astea).

Post Reply