Act aditional "absurd" sau "normal"?

Discutii privind litigiile de munca
rosia_montana

Act aditional "absurd" sau "normal"?

Post by rosia_montana » 16 Jun 2005, 17:53

Directorul firmei mi-a spus sa fac un act aditional al contractul de munca prin care angajatii sunt OBLIGATI SA RASPUNDA LA TELEFOANELE MOBILE PERSONALE IN AFARA PROGRAMULUI DE LUCRU. Ce parere aveti? Este legal si......."moral" un astfel de act?

adviser45

Post by adviser45 » 16 Jun 2005, 19:48

O sa fie legal dupa ce or semna. Despre moralitate.........!!!!!!!!!

hunter

Post by hunter » 16 Jun 2005, 20:38

nu cred ca e nici legal si nici moral.

dance telefoanele au semnal oriunde?
acumulatorul nu se descarca?
nu-l poti "uita" acasa?

si multe alte motive.

asa ca nu cred ca tb. sa-ti faci multe probleme.
daca angajatii sunt baieti (sau fete) destepti (e) e ok.

pe curand!

Justitia

Post by Justitia » 17 Jun 2005, 16:04

Cred ca se poate pune problema orelor suplimentare de lucru. Altfel de ce ii mai suna. :?:
In plus, poate e chiar o incalcare a dreptului la viata privata.
Timpul de odihna este recunoscut implicit de lege, prin stabilirea unui program clar de lucru.

Si daca refuza sa semneze..ce faci? Ai vreo clauza in contract, care ii obliga sa fie de acord cu orice alte modificari ulterioare? :fluierat: Clauza care ar fi nula, oricum.

croc

Post by croc » 17 Jun 2005, 16:21

de acord cu Justitia;
a vazut foarte bine temeiul de drept;

adviser45

Post by adviser45 » 18 Jun 2005, 20:30

Deci........................, avand in vedere ca intrebarea era daca este legal un asemenea act aditional, raspunsul este DA, atata timp cat va fi semnat de salariati. Nu contest raspunsurile voastre, dar nu raspund intrebarii puse de rosia montana. Daca nu vor vrea sa semneze si mai bine. Pana una alta imi sustin ideea.

desi

Post by desi » 07 Jul 2005, 16:17

ASta inseamna ca daca angajatorii ne obliga sa semnam orice porcarie fara temei si care contravine legii, este legal odata semnat? Uneori semnezi asa ceva si de teama ca-ti pierzi serviciul!

Crtistina

Post by Crtistina » 07 Jul 2005, 16:24

Adevarul e ca daca nu semnati, riscati sa aveti tot felul de neplaceri. Dar in momentul in care vi se fac greutati sau sunteti ameinitati cu concedierea, puteti sa ii dati in judecata cu sanse mari de succes.

Trebuie sa puneti in balanta riscurile si avantajele.

Cu privire la clauza cu telefonul mobil, cred ca poate fi justificata doar in circumstante exceptionale. Sunt locuri de munca, in care prin natura lucrurilor pot aparea multe situatii neprevazute, dar sunt foarte putine. Si intr-adevar se pune problema prgramului de munca. daca mai respecta sau nu orele prevazute in Codul muncii. Daca vor extra sa plateasca spor.

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 08 Jul 2005, 08:45

eu zic ca o asemenea prevedere isi gasea locul mai degraba in regulamentul intern al firmei, nu ca act aditional la contractul de munca.
in caz de nerespectare, se poate considera ca abatere disciplinara si dupa abateri repetate ar putea fi antrenata raspunderea angajatului.
eu una nu vad justificarea de a se face acte aditionale pentru genul asta de reguli impuse de unitate. e suficient daca sunt inscrise in regulamentul intern. :mrgreen:

rosia_montana

Post by rosia_montana » 08 Jul 2005, 10:21

roxana_juridic wrote:eu zic ca o asemenea prevedere isi gasea locul mai degraba in regulamentul intern al firmei, nu ca act aditional la contractul de munca.
in caz de nerespectare, se poate considera ca abatere disciplinara si dupa abateri repetate ar putea fi antrenata raspunderea angajatului.
eu una nu vad justificarea de a se face acte aditionale pentru genul asta de reguli impuse de unitate. e suficient daca sunt inscrise in regulamentul intern. :mrgreen:

pai sunt aspecte care apar pe parcursul derularii activitatii, nu pot sa stiu de la inceputul anului, cand emit si semnez regulamentul intern, anumite chestiuni a caror necesitate de a fi "impuse" salariatilor apare sau nu in decursul anului respectiv.

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 08 Jul 2005, 11:27

pai atunci, nu s-ar putea modifica regulamentul intern, si sa fie apoi adus la cunostinta salariatilor conform dispozitiilor codului muncii?
parerea mea e ca treaba cu vorbitul la telefon in interes personal tine de organizarea si disciplina muncii in unitatea respectiva.
si se aseamana din punctul asta de vedere cu dreptul angajatorului de a stabili orele de lucru in firma, conditiile in care se pot invoi angajatii, sanctiuni pentru absente nemotivate si alte aspecte de acest gen. Asemenea prevederi se inscriu intr-un regulament intern. Chiar daca s/ar formula intr-un act aditional la contractele de munca, ar produce acelasi efect in caz de nerespectare ca si in situatia inscrierii regulii intr-un regulament intern. In ambele cazuri se poate antrena raspunderea angajatilor pentru nerespectarea regulii, numai ca e mai multa bataie de cap sa faci acte aditionale pentru toti salariatii.
Mie mi s-ar parea mai simpla solutia cu modificarea ROI.

danutza

Post by danutza » 08 Jul 2005, 14:42

roxana_juridic wrote:
parerea mea e ca treaba cu vorbitul la telefon in interes personal tine de organizarea si disciplina muncii in unitatea respectiva.
roxana, nu era vorba despre asta ("vorbitul la telefon in interes personal"), ci despre faptul ca un angajator vrea sa oblige angajatii sa rapsunda la telefoanele lor mobile PERSONALE chiar si dupa program

eu n-as raspunde la telefonul personal nici in timpul serviciului, nici dupa; motivul e simplu: pt ca e PERSONAL :mrgreen:

desi

Post by desi » 08 Jul 2005, 14:56

nu sunt de acord cu act aditional referitor la telefon, dar recunosc ca si eu am aceeasi problema: natura muncii mele ma obliga sa rezolv probleme de serviciu peste program..dar e la mica intelegere: accepti sau pleci...si nu mi se platesc ore suplimentare...cu toate ca sunt deranjata si noaptea...nu e normal, dar in romania de azi orice e posibil :lol:

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 08 Jul 2005, 15:00

:grin:
eu m-am gandit ca intentia angajatorului a fost de a-i disciplina pe angajatii, care in timpul serviciului fac orice altceva(beau cafeaua de dimineata, povestesc telenovele, inclusiv vorbesc la telefon in interes personal), mai putin sarcinile de serviciu.
numai ca modul de formulare al clauzei e defectuos, pt. ca in forma propusa OBLIGATI SA RASPUNDA LA TELEFOANELE MOBILE PERSONALE IN AFARA PROGRAMULUI DE LUCRU, e vorba de o obligatie de a face, care nu poate fi valabila din moment ce restrange nelegal libertatea de actiune a persoanei.
Ce face angajatul in afara orelor de lucru e treaba lui. normal ca nu-l poti obliga sa raspunda la telefonul lui sau al altuia, la fel cum nici nu-i poti interzice
deci, depinde ce a avut in gand angajatorul....:mrgreen:

desi

Post by desi » 08 Jul 2005, 15:21

in orice caz eu nu as semna o asemena aberatie, fie ea legala sau ilegala.....nu-ti pot ingradi cu nici un act dreptul la viata privata...punct

Post Reply