penalitati de interziere mai mari decat debitul

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
baci

penalitati de interziere mai mari decat debitul

Post by baci » 13 Jun 2005, 14:25

Fratilor, am o problema. Ma puteti ajuta? Am un debitor care a cumparat niste materiale de constructii si nu a achitat facturile. Creditorul il da in judecata pe drept comun si cere penalitati de 0.4 % pe zi de intarziere. Debitul este de 29 milioane iar penalitatile de 93 milioane. fcturile nu sunt acceptate in sensul ca au fost semnate de secretara. CUM MA APAR??? Astept orice propuneri si asta cat mai repede, termen pe 23.06.

danutza

Post by danutza » 14 Jun 2005, 20:07

incearca sa nu mai pui acelasi mesaj de n ori, plsss

indian

Post by indian » 14 Jun 2005, 22:34

In cazul in care cuantumul penalitatilor este convenit, atunci totalul penalitatilor poate depasi debitul.
In lipsa unei conventii (in contract, in comanda...) - atunci se vor aplica dobanzile legale, pana la valoarea maxima a debitului.

danutza

Post by danutza » 15 Jun 2005, 08:56

indian,

te contrazic: dobanzile legale pot depasi valoarea debitului

daca ai dreptate tu, poti sa-mi indici si temeiul legal?

andana_va

bafta!

Post by andana_va » 15 Jun 2005, 14:08

eu am mers si merg in continuare pe somatie de plata cu penalitati (daune-cominatorii) de 0,25%/zi tot pe baza de factura(la noi mai rar contracte).se intampla de cele mai multe ori ca de la facturare sa nu se treaca cuntumul penalitatilor in caz de neplata la scadenta si atunci calculez eu daunele-cominatorii-pierderile zilnice suferite de societatea mea prin neplata debitului.atat consider eu ca am pierderi in societate.prezint tabelul cu calculele efectuate de mine de unde reiese suma ceruta cu titlu de penalitati.se poate ca uneori penalitatile sa fie mai mari decat debitul pentru ca este probabil o perioada mai lunga de timp de cand a devenit factura scadenta.mie nu mi-a fost respinsa nici o somatie pana acum; si am avut destule.bafta!

andana_va

bafta!

Post by andana_va » 15 Jun 2005, 14:18

chiar daca nu-i somatie, este neexecutarea obligatiei.ma mir cum de a platit taxa de timbru, ar fi putut da 370.000 si termina mult mai repede.faptul ca a semnat secretara-este un angajat al societatii...dai si tu tare.alta data sa ai grija cine semneaza de primirea lor.oricum, facturile au ajuns la societate si prin semnatura secretarei a fost insusita suma.daca nu erau semnate,atunci da!dar asa, nu au decat sa se indrepte impotriva secretarei!nu poti sti tu ce atributii are ea in cadrul firmei,nu i-ai vazut fisa postului doar.

erika

Post by erika » 15 Jun 2005, 14:28

uita-te si pe L. 469/2002 privind intarirea disciplinei contractuale. bafta!

Post Reply