concurs -tentativa si infractiune fapt consumat-pedeapsa
concurs -tentativa si infractiune fapt consumat-pedeapsa
O persoana savarseste in concurs doua infractiuni, dintre care una sub forma de tentativa si cealalta fapt consumat.
Instanta stabileste pentru infractiunea sub forma tentativei o pedeapsa mai mare decat cea pentru infractiunea consumata.
Cand va aplica pedeapsa, pe care din cele doua o poate spori pana la maximul special (in cazul tentativei cred ca maximul special este cel pentru forma tentativei)?
Instanta stabileste pentru infractiunea sub forma tentativei o pedeapsa mai mare decat cea pentru infractiunea consumata.
Cand va aplica pedeapsa, pe care din cele doua o poate spori pana la maximul special (in cazul tentativei cred ca maximul special este cel pentru forma tentativei)?
Fara a intra in amanunte, ordinea individualizarii este in asa fel incat sa se particularizeze fapta in individualitatea ei. Exemplu: avem o infractiune, infractor minor: Se retine minoritatea-se reduc limitele de pedeapsa la jumatate; fapta in forma de tentativa-limitele de pedeapsa retinute datorita starii de minoritate se reduc din nou la jumatate, datorita tentativei. Dupa care, daca exista si circumstante atenuante si agravante se aplica circumstantele agravente iar in cazul circumstantelor atenuante, nu mai este obligatorie scaderea pedepsei sub minimul special.
Cand se pune problema aplicarii art. 41 alin. 2 C. pen. se stableste minoritatea, continuitatea si tentativa, dupa care se proceeaza la aplicarea circumstantelor atenuante si agravante. Cauzele de agravare a tratamentului sanctionator ca urmare a unei pluralitati de infractiune se iau in ordine: recidiva/pluralitatea intermediara si apoi concursul. In caz de recidiva postexecutorie si postcondamnatorie se aplica intai dispozitiile privitoare la cea postexecutorie iar pedeapsa obtinuta se contopeste dupa regulile recidivei postcondamnatorii.
Cand se pune problema aplicarii art. 41 alin. 2 C. pen. se stableste minoritatea, continuitatea si tentativa, dupa care se proceeaza la aplicarea circumstantelor atenuante si agravante. Cauzele de agravare a tratamentului sanctionator ca urmare a unei pluralitati de infractiune se iau in ordine: recidiva/pluralitatea intermediara si apoi concursul. In caz de recidiva postexecutorie si postcondamnatorie se aplica intai dispozitiile privitoare la cea postexecutorie iar pedeapsa obtinuta se contopeste dupa regulile recidivei postcondamnatorii.
clar. La minor, minimul trebuie sa fie cel mult 5 ani. Daca reducerea la jumatate a pedepsei nu are ca rezultat scaderea minimului pana la 5 ani sau sub aceasta limita, minimul va fi considerat 5 ani. Limita maxima de pedeapsa in cazul minorului nu este precizata de lege, insa sporul trebuie dat in considerarea art. 34 C. pen. (rezultanta nu poate depasi cumulul aritmetic.
Legea spune ca limitele pedepselor se reduc la 1/2, deci atat minimul, cat si maximul.
In cazul inchisorii limita minima nu poate fi mai mare de 5 ani.
In privinta maximului, ne gandim ca limita speciala maxim aeste de 25 de ani, ceea ce inseamana ca 1/2 reprezinta 12 ani si 6 luni.
Daca avem concurs atunci sporul mxim poate fi de 5 ani.
Concluzia mea este ca limita maxima pentru minor ar putea fi de 17 ani si 6 luni.
Se pare insa ca s-ar putea sa ma insel, pentru ca, probabil si limita generala trebuie respectata, iar in cazul minorilor ar fi de 1/2 din 30 de ani, deci 15 ani si nu 17 ani si 6 luni.
Nu am gasit nicaieri rationamentul asta si de asta tot intreb.
In cazul inchisorii limita minima nu poate fi mai mare de 5 ani.
In privinta maximului, ne gandim ca limita speciala maxim aeste de 25 de ani, ceea ce inseamana ca 1/2 reprezinta 12 ani si 6 luni.
Daca avem concurs atunci sporul mxim poate fi de 5 ani.
Concluzia mea este ca limita maxima pentru minor ar putea fi de 17 ani si 6 luni.
Se pare insa ca s-ar putea sa ma insel, pentru ca, probabil si limita generala trebuie respectata, iar in cazul minorilor ar fi de 1/2 din 30 de ani, deci 15 ani si nu 17 ani si 6 luni.
Nu am gasit nicaieri rationamentul asta si de asta tot intreb.