Litigiu civil sau comercial, apel sau recurs, suspend./conex
Nu stiu chiar atatea cate ai putea crede dar incerc sa-mi dau cu parerea ca sa ma lamuresc si eu.
In privinta litigiului tau eu nu cred ca este un litigiu de fond funciar si cred ca textul la care ai facut tu trimitere se aplica numai in cazul actiunilor care sunt intemeiate de prevederile Legii nr. 18/1991.
In privinta litigiului tau eu nu cred ca este un litigiu de fond funciar si cred ca textul la care ai facut tu trimitere se aplica numai in cazul actiunilor care sunt intemeiate de prevederile Legii nr. 18/1991.
Jurisprudenta actuala considera litigiu de fond funciar orice litigiu in legatura cu fondul funciar (terenuri de orice fel) si nu numai cele la Legea 18, (in baza comunicarii CSM facute magistratilor) fapt ce a determinat o practica recenta de reconsiderare a naturii litigiilor si a caii de atac . Ce ma framanta pe mine este ca reclamantul nu a solicitat executarea antecontractului ci numai daune interese, dar in aparare sunt invocate lipsa conditiilor de valabilitate prevazute de L18/90, anume : neidentificarea terenului, contractul s-a incheiat ptr. un teren ptr. care nu exista TP; nerespectarea dr. preemtiune si neandeplinirea obligatiilor privind cultivarea solului.
Actiunea prin care societatea comerciala cere despagubiri pentru neexecutarea obligatiei asumate prin antecontract este o actiune personala, in realizare si evaluabila in bani.
Fiind evaluabila in bani, competenta apartine judecatoriei daca litigiul are o valoare de cel mult 1 miliard, iar calea de atac este numai recursul (art. 282 indice 1 alin. 1 Cod. pr.civ).
In materie de fond funciar se aplica prevederile art. 282 indice 1 alin.2 Cod. pr.civ, ceea ce insemana ca hotararile date de instante in privinta plangerilor formulate impotriva hotararilor comisiilor pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, sunt supuse apelului indiferent de valoare (pentru ca in aceasta materie regula este ca hotararile instantei sunt supuse apelului daca legea nu prevede altfel).
Fiind evaluabila in bani, competenta apartine judecatoriei daca litigiul are o valoare de cel mult 1 miliard, iar calea de atac este numai recursul (art. 282 indice 1 alin. 1 Cod. pr.civ).
In materie de fond funciar se aplica prevederile art. 282 indice 1 alin.2 Cod. pr.civ, ceea ce insemana ca hotararile date de instante in privinta plangerilor formulate impotriva hotararilor comisiilor pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, sunt supuse apelului indiferent de valoare (pentru ca in aceasta materie regula este ca hotararile instantei sunt supuse apelului daca legea nu prevede altfel).
Subscriu la opinia lui Norocel.danutza wrote:de ce considerati litigiul acesta civil si nu comercial?
eu cred ca este comercial
in ceea ce priveste taxele de timbru pentru rezol/rezil, eu stiu ca se timbreaza la valoare astfel incat....
Ar putea fi litigiu comercial daca ar constitui un fond de comert si ar sta la baza obtinerii unui venit comercial.
Si eu am spus ca este de f.funciar chiar si adversarul a recunoscut inainte si dupa, dar a invocat exceptia caii de atac si instanta( CA) a spus ca este comercial si pe cale de consecinta a recalificat calea de atac si dupa ce a recalificat calea de atac, a invocat exceptia nulitatii recursului pe 300ind. 1 cpv . 8O .
Comercial???AHO wrote:Si eu am spus ca este de f.funciar chiar si adversarul a recunoscut inainte si dupa, dar a invocat exceptia caii de atac si instanta( CA) a spus ca este comercial si pe cale de consecinta a recalificat calea de atac si dupa ce a recalificat calea de atac, a invocat exceptia nulitatii recursului pe 300ind. 1 cpv . 8O .