Cand si cum se initiaza un partaj?
Ex-sotul continua sa locuiasca in aceeasi locuinta ca un turist, vine "acasa" la ore matinale, doarme in timpul zilei iar dupa-masa pleaca iar la distractii. Clar e faptul ca-i somer si nu-l intereseaza sa contribuie cu nimic la cheltuielile de intretinere. Ma deranjeaza galagia si orele nepotrivite cand vine in camera fetitei "sa-i zica noapte buna", ne trezeste pe amandoua! As vrea sa schimb yala si sa incui camera noastra pentru ca el sa nu mai poata intra. M-a amenintat de cateva ori, am un raport depus la politie pentru violenta fizica si verbala. Cum pot face sa pot introduce un regim normal de trai precum si niste obligatii precise din partea lui atat timp cat el locuieste cu noi, mai ales ca un partaj va dura timp indelungat.
initierea partajului
Partajul se ia si se initiaza. Oricand. Se face o cerere prin care se cere sistarea starii de proprietate comuna, la care se anexeaza dovezi privind dreptul de proprietate asupra bunurilor comune. Calitatea de parat apartine fostului sot.
Se poate cere si evacuarea lui pentru imposibilitatea de convietuire, pe calea ordonantei presedintiale sau a dreptului comun, daca este vorba despre asa ceva (asta se putea face si in timpul casatoriei). Trebuie sa tii cont si de faptul ca fostul sot este inca la el acasa, ca este coproprietar si ca nu are drepturi mai putine numai pentru ca a intervenit divortul. Evacuarea despre care am pomenit ar putea fi obtinuta numai daca exista motive temeinice.
Nimic nu te impiedica sa instalezi o yala, dar trebuie sa fii pregatita sa-i permiti si lui sa faca acelasi lucru in alta camera.
Ca sfat, daca nu puteti face un partaj voluntar, prin buna invoiala, formuleaza actiunea de partaj.
Partajul dureaza, pentru ca este necesara efectuarea unei expertize de evaluare a bunurilor. Mai mult, daca exista un singur bun important, cum ar fi un imobil, si reusesti sa-ti fie atribuit, va trebui sa platesti fostului sot o sulta, adica o suma de bani care reprezinta echivalentul cotei lui de contributie la dobandirea si la conservarea bunurilor comune.
Se poate cere si evacuarea lui pentru imposibilitatea de convietuire, pe calea ordonantei presedintiale sau a dreptului comun, daca este vorba despre asa ceva (asta se putea face si in timpul casatoriei). Trebuie sa tii cont si de faptul ca fostul sot este inca la el acasa, ca este coproprietar si ca nu are drepturi mai putine numai pentru ca a intervenit divortul. Evacuarea despre care am pomenit ar putea fi obtinuta numai daca exista motive temeinice.
Nimic nu te impiedica sa instalezi o yala, dar trebuie sa fii pregatita sa-i permiti si lui sa faca acelasi lucru in alta camera.
Ca sfat, daca nu puteti face un partaj voluntar, prin buna invoiala, formuleaza actiunea de partaj.
Partajul dureaza, pentru ca este necesara efectuarea unei expertize de evaluare a bunurilor. Mai mult, daca exista un singur bun important, cum ar fi un imobil, si reusesti sa-ti fie atribuit, va trebui sa platesti fostului sot o sulta, adica o suma de bani care reprezinta echivalentul cotei lui de contributie la dobandirea si la conservarea bunurilor comune.
Va multumesc! Sunt constienta si pregatita pentru valoarea sultei. Relatiile noastre au incetat demult. Si-a gasit pe altcineva. Nu am martori si nici dovezi, doar atat ca l-am vazut eu de cateva ori cu alta.. . Am fost de acord cu divortul amiabil din vina ambelor parti.Imi este teama ca dupa pronuntarea divortului, va incepe sa-si aduca prietena pe aici iar locuinta va deveni bordel. Pe de alta parte, am gasit azi in ziar un anunt cu "vanzare garsoniera" si numarul lui de telefon mobil. Nu stiu ce sa cred, nu stiu ce bunuri si ce bani si-a pus deoparte in timpul casatoriei, ca nu am avut niciodata prilej de conversatie pe aceasta tema pe motiv ca "nu e treaba mea". Ar avea drept de vanzare a acestor bunuri? Daca si-o fi pus cate ceva pe numele fratilor sau prietenilor? Cum pot afla? Ce fel de piedici am?
Nu poate vinde singur bunurile comune.
Bineinteles ca daca in titlul de proprietate se intampla sa apara singur ca proprietar si ca necasatorit la data dobandirii bunului (ceea ce nu inseamna ca este singurul proprietar in realitate), nici un notar nu s-ar gandi ca este vorba despre un bun comun.
Chiar si intr-un asemenea caz, in cazul in care bunul respectiv ti se atribuie in urma partajului, actul de vanzare isi inceteaza efectele. Problema e ca, daca bunul a fost vandut, asta poate fi speculat ca argument in sprijinul cererii lui de a i se atribui acesta.
Daca exista temeri ca bunurile vor fi instrainate, formuleaza cat mai repede actiunea de partaj si totodata si o cerere de sechestru judiciar, pentru a indisponibiliza bunurile pana la terminarea procesului de partaj.
Bineinteles ca daca in titlul de proprietate se intampla sa apara singur ca proprietar si ca necasatorit la data dobandirii bunului (ceea ce nu inseamna ca este singurul proprietar in realitate), nici un notar nu s-ar gandi ca este vorba despre un bun comun.
Chiar si intr-un asemenea caz, in cazul in care bunul respectiv ti se atribuie in urma partajului, actul de vanzare isi inceteaza efectele. Problema e ca, daca bunul a fost vandut, asta poate fi speculat ca argument in sprijinul cererii lui de a i se atribui acesta.
Daca exista temeri ca bunurile vor fi instrainate, formuleaza cat mai repede actiunea de partaj si totodata si o cerere de sechestru judiciar, pentru a indisponibiliza bunurile pana la terminarea procesului de partaj.
De acord cu andreeact. Initiaza tu partajul pentru a pune cat mai repede starii actuale. Pt. a-l impiedica sa vanda fara acordul tau (daca apare singur in acte, ca necasatorit) este suficient sa notezi procesul in cartea funciara si nimeni nu va risca sa cumpere un imobil litigios. Daca exista si alte bunuri de valoare, poti incerca un sechestru. Oricum la atribuirea imobilului va cantari mult cine are in intretinere copilul. Si cum cred ca tu esti aceea, ai noroc.
Daca fostul sot se comporta violent poti cere tragerea la raspundere penala. Evacuarea nu cred ca merge, atata vreme cat e coproprietar. Pt. siguranta, fa repede partaj. Bafta!
Daca fostul sot se comporta violent poti cere tragerea la raspundere penala. Evacuarea nu cred ca merge, atata vreme cat e coproprietar. Pt. siguranta, fa repede partaj. Bafta!
Va multumesc tuturor acelor care ma sprijiniti cu sfaturi pe temei legal. Cu referire la locuinta, cred m-am exprimat gresit sau partial. Sunt proprietara cu drepturi 80% in casa unde locuim in prezent. Fetita mi-a ramas mie in incredintare. Mi-e teama si am presimtirea ca-n toti acesti ani in care am fost casatoriti, el si-a cumparat alte imobile si proprietati de care eu nu am nici un fel de cunostinta. Atat timp cat aceste imobile ar fi fost obtinute in timpul casatoriei, dar eu "nu stiu" despre existenta lor, cum as putea face sa le includ la partaj? Casatoria a fost un esec total careia din pacate i-am cazut victima, probabil ca si singura modalitate rapida pt el sa scape de buletinul rural iar acum, odata cu divortul sa-si poata debloca niste afaceri.
Orice bun dobandit in timpul casatoriei este bun comun si pasibil de a fi partajat. Tu nu trebuie sa afli decat data la care ex-ul a devenit proprietar pe imobilele respective si daca aceasta se circumscrie duratei casatoriei va trebui se faca el dovada ca bunurile sunt bunuri proprii. Nu conteaza cine este trecut ca proprietar ci doar faptul ca bunul a fost dobandit in timpul casatoriei. Daca esti intr-adevar proprietara pe 80% din casa in care locuiesti, ai toate sansele sa ti se atribuie tie casa.
In ceea ce priveste imobilele pe care doresti sa le incluzi in partaj, le vei mentiona in cererea de partaj cu toate datele lor de identificare.
Succes.
In ceea ce priveste imobilele pe care doresti sa le incluzi in partaj, le vei mentiona in cererea de partaj cu toate datele lor de identificare.
Succes.