necompetenta generala

Discutii privind procedura civila
Post Reply
excalibur

necompetenta generala

Post by excalibur » 05 Jun 2005, 10:06

Dupa ultimele modificari ale Constitutiei, si tinand cont de prevederile art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (accesul la justitie), mai poate acum o instanta de judecata sa decline competenta in favoarea altui organ jurisdictional ?
Daca autoritatea in favoarea careia ar trebui sa decline competenta nu este organizata in asa fel incat sa asigure respectarea garantiilor procedurale poate fi considerata organ jurisdictional?

codobelc

Post by codobelc » 06 Jun 2005, 09:41

Ceva detalii poti sa dai? Constitutia se refera la faptul ca jurisdictiile speciale administrative sunt facultative. De restul nu zice nimic si s-ar putea deduce per a contrario ca ar fi obligatorii. Oricum, trebuie sa ti se permita ca hotararea org. jurisdictional sa o ataci in fata unei instante, in caz contrar incalcandu-se principiul liberului acces la justitie.

excalibur

Post by excalibur » 11 Jun 2005, 11:50

Ma intrebam ce ar trebui sa invat la subiectul competenta generala a instantelor judecatoresti (pentru examenul din iunie)
In cursul lui Ciobanu/Boroi apar tot felul de chestii care mi se par ca intra in contradictie cu prevederile Cosntitutiei si cu prevederile art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

sofia

Post by sofia » 18 Jun 2005, 11:21

Si eu mi-am tot pus intrebari in legatura cu competenta generala si am ajuns la urmatoarele concluzii:

- in afara de situatiile reglementate de Legea nr. 105/1992 nu se poate respinge nici o alta cerere ca inadmisibila cu motivarea ca cererea ar fi fost de competenta altui organ cu atributii jurisdictionale;
- in cazul in care este vorba despre situatiile reglementate de Legea nr. 317/2003 (cand CSM-ul functioneaza ca instanta de judecata) si de Legea nr. 47/1992, cred ca se declina competenta;
-prin autoritate cu atributii jurisdictionale nu putem intelege decat acele autoritati in fata caruia se poate desfasutra o procedura cu respectarea tuturor garantiilor privind judecata echitabila.

Post Reply