Suspendare Cod Penal
Da, pot sa iti confirm ca decizia de amanare a intrarii in vigoare a Codului penal este deja luata. Se discuta la nivelul MJ daca amanarea va fi pe un an sau pe durata nedeterminata, urmand ca data intrarii in vigoare sa fie stabilita prin legea de modificare a acestuia. OUG va fi adoptata de Guvern in luna mai.
Din pacate nu stiu numarul unui asemenea act normativ. Pot sa spun insa ca era absolut normala o asemenea masura avand in vedere necesitatea corelarii noului cod cu prevederile in materie procesuala, legea executarii pedepselor si cea de organizare judecatoreasca. Un tip de la Facultatea de Drept din Cluj (cadru univ.) m-o avertizat de chestia asta de vreo luna jumante sau doua. Nu mai stiu unde am vazut pe un site o chestie de genul: "intra in vigoare noul Cod Penal? Votati da sau nu." Cred ca am votat "nu" 

am aflat ca se vorbeste despre OUG de modificare a C.P. in vig. in care se urmareste introducerea unor noi institutii ca de exemplu, raspunderea persoanei juridice, eliminarea anumitor infractiuni contra demnitatii si anumite aspecte ce privesc confiscarea speciala. de altfel se preconizeaza ca in noul cod penal care va intra in vigoare sa nu mai fie prevazut art. 18(1) din Codul Penal, (fapta care nu prezinta pericol social al unei infractiuni), urmand a se modifica si art. 17 din Codul Penal care se refera la trasaturile esentiale ale infractiuni. Se mai doreste eliminarea art. 31 Cod Penal care se refera la participatia improprie si a recidivei mici.
din pacate, proiectul original presupuneas mai multe chestii. Participatia improprie se inlocuia cu teoria autorului mediat, legitima aparare nu mai prevedea conditia materialitatii si gravitatii pericolului generat de atac. L-au facut varza complet.
Aper ca nu o sa intre porcaria aia in vigoare.
Mai multa atentie s-a dat imbogatirii partii speciale a codului, nu institutiilor cu adevarat importante din partea generala. Chestia cu raspunderea penala a persoanei juridice nu ma a gata iar referirile la pedepse nu mi se par viabile pentru sistemul penitenciar romanesc.
Aper ca nu o sa intre porcaria aia in vigoare.
Mai multa atentie s-a dat imbogatirii partii speciale a codului, nu institutiilor cu adevarat importante din partea generala. Chestia cu raspunderea penala a persoanei juridice nu ma a gata iar referirile la pedepse nu mi se par viabile pentru sistemul penitenciar romanesc.
Mi se pare nepotrivit a spune ca "s-a dat atentie" partii speciale a Codului. Dimpotriva, as zice ca partea speciala e mai varza decat cea generala. S-au luat pur si simplu texte de incriminare din legi speciale si au fost aruncate in cod fara nici o corelare cu cele existente.
Cat priveste modificarea codului actual prin OUG, am auzit si eu, dar nu cred ca modificarile propuse reprezinta intr-adevar chestii urgente. Probabil insa ca ministra se teme de o remaniere inainte de a fi apucat sa lase si ea o urma pe Codul penal...
Cat priveste modificarea codului actual prin OUG, am auzit si eu, dar nu cred ca modificarile propuse reprezinta intr-adevar chestii urgente. Probabil insa ca ministra se teme de o remaniere inainte de a fi apucat sa lase si ea o urma pe Codul penal...
Suspendarea noului CP mi se pare o chestiune de bun simt. Am vazut la un moment dat un proiect de Cp si mi se parea perfectibil, insa ceea ce s-a publicat in final mi se pare o struto-camila de-a dreptul. Desi s-au introdus in CP ceva institutii juridice "la moda" in democratiile cu traditie, imi ramane totusi senzatia de cod penal de sorginte sovietica. Ar mai fi de adaugat o anumita lipsa de coerenta, forme fara fond etc. In concluzie, este suficient loc de mai bine. Poate vom avea si noi un cod penal care sa se modifice mai rar decat cursul de schimb