actiunea pauliana-promisiune bilaterala v-c

Discutii privind procedura civila
norocel

Post by norocel » 24 May 2005, 16:39

Aho, trebuie sa mai si riscam.
Daca mergem numai pe cai batatorite de altii, obtinem rezultate mediocre.

mariusms

Post by mariusms » 24 May 2005, 22:08

Ca sa se admita actiunea pauliana, trebuie sa ai deja un debitor care printr-un act fraudulos isi mareste starea de insolvabilitate. Vanzarea-cumpararea cu tertul nu este un act fraudulos, pentru ca debitorul tau nu isi micsoreaza patrimoniul.

kko

Post by kko » 25 May 2005, 07:48

Draga Norocel, este adevarat ca redactarea art.975 c.civ este cam seaca, mai ales la final, final pe care tu vrei sa-l speculezi insa, doctrinar , acest articol este interpretat si aplicat astfel cum au precizat ceilalti antevorbitori.

Poate ca fabulez si eu, insa mi s-ar fi parut mai interesant de speculat, in speta ta, si cu acelasi risc ,art.998 C.civ ( raspunderea civ. delictuala) in privinta ambilor ( vanzator si cumparator) cu consecinta repararii prejudiciului in natura, respectiv anularea contractului de v-c incheiat de cei doi prin fraudarea intereselor mele ( daca cumparatorul a cunoscut existenta promisiunii de v-c, atunci el "nu prea a fost de buna credinta la semnarea actului autentic") si cu obligarea proprietarului de a mi-l vinde mie.... Poate ca suna ciudat, insa as fi riscat o astfel de abordare...

cumintzica

Post by cumintzica » 25 May 2005, 12:49

in nici un caz nu poate fi vorba de raspunderea civila delictuala a promitentului, caci din moment ce exista un contract intre cele 2 parti, raspunderea nu poate fi decit contractuala. eventual raspunderea tertului cumparator pe 998-999, dar chiar si asa, tot la despagubiri se ajunge.

Post Reply