Scoatere teren din capitalul social
Scoatere teren din capitalul social
Salut tuturor!
Problema cu care ma confrunt este urmatoarea :
Am o societate , X, in al carui capital social este prins, ca aport in natura al unuia dintre actionari, Y, un teren.Acum, societatea X doreste sa vanda o parte din acel teren si, mai departe, sa scoata tot terenul din capitalul social, inlocuindu-l cu numerar.Deci nu se pune problema diminuarii de capital.
Va intreb cum se poate inlocui aportul in natura al terenului cu aport in numerar si , in consecinta, scoaterea lui din capital.
Va multumesc anticipat!
Problema cu care ma confrunt este urmatoarea :
Am o societate , X, in al carui capital social este prins, ca aport in natura al unuia dintre actionari, Y, un teren.Acum, societatea X doreste sa vanda o parte din acel teren si, mai departe, sa scoata tot terenul din capitalul social, inlocuindu-l cu numerar.Deci nu se pune problema diminuarii de capital.
Va intreb cum se poate inlocui aportul in natura al terenului cu aport in numerar si , in consecinta, scoaterea lui din capital.
Va multumesc anticipat!
Problema este destul de controversata. Nu cunosc dezbateri despre acest subiect insa actele normative care reglementeaza materia in domeniu nu prevad notiunea de inlocuire de capital.
Inlocuirea bunului adus ca aport la capitalul social nu se poate realiza decat prin doua operatiuni succesive:
1. diminuarea capitalului social cu valoarea bunului aportat la data aportarii;
2. majorarea capitalului social cu aport in numerar echivalent valoric;
Aceste operatiuni trebuie realizate simultan pentru a nu afecta drepturile creditorilor societatii datorita diminuarii gajului lor general.
In HAGE a actionarilor societatii trebuie motivate aceste operatiuni.
Astept si alte opinii...
Inlocuirea bunului adus ca aport la capitalul social nu se poate realiza decat prin doua operatiuni succesive:
Aceste operatiuni trebuie realizate simultan pentru a nu afecta drepturile creditorilor societatii datorita diminuarii gajului lor general.
Astept si alte opinii...
Problema este destul de controversata. Nu cunosc dezbateri despre acest subiect insa actele normative care reglementeaza materia in domeniu nu prevad notiunea de inlocuire de capital.
Astept si alte opinii...
Astept si alte opinii...
Terenul trebuie vandut doar cu aprobarea AGA intrucat este aport la capitalul social!
Vanzarea terenului, parte a capitalului social, fara aprobarea AGA, poate fi anulata de catre asociatii si/sau creditorii societatii si nu cred ca se doresc astfel de complicatii.....
Este "convenabila" incheierea unui act aditional privind modificarea compunerii capitalului social, dar conform carui act normativ se face aceasta modificare? LSC nu prevede decat marirea si reducerea capitalului social....
Asteptam opiniile unuia care a realizat acest lucru...
Vanzarea terenului, parte a capitalului social, fara aprobarea AGA, poate fi anulata de catre asociatii si/sau creditorii societatii si nu cred ca se doresc astfel de complicatii.....
Este "convenabila" incheierea unui act aditional privind modificarea compunerii capitalului social, dar conform carui act normativ se face aceasta modificare? LSC nu prevede decat marirea si reducerea capitalului social....
Asteptam opiniile unuia care a realizat acest lucru...
LSC interzice vanzarea bunurilor aport la capital ptr. ca in acest caz este necesara scoaterea terenului din capital si implicit reducerea capitalului soc? Nu cred, dar botexe urmeaza sa verifice sa-si elucideze dilema si sa ne spuna fie da fie nu . Eu personal am " participat " la vanzarea unor terenuri aport la capitalul social al unei soc. agr., iar pretul a fost inregistrat in contabilitate fara modificari in cuantumul capitalului social
Eu am facut o bazakonie de genul asta...teren in capitalul social, AGA extraordinara d aprobare a vanzarii....act aditional cu descrierea operatiunii...mentiune ONRC...daca legea imi da voie sa reduc capitalul social, in anumite conditii, nu vad de ce nu mi-ar permite si sa fac schimbari legate de structura/compozitia acestuia (raportul numerar/natura)...
Aporturile in natura sunt admise la toate formele de societate si se realizeaza prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a acestor bunuri ( art.16 din L 31/1990 republ.). Bunurile respective sunt evaluate, si aceasta valoare este inclusa in capitalul social. Imobilul in cauza, adus ca aport in natura, devinind proprietatea societatii, el constituie un element al patrimoniului acesteia care poate fi instrainat.
In cazul in care societatea in cauza este un SA, pentru instrainarea respectivului teren trebuie avute in vedere disp. art.146 din L 31/1990 republ.
In situatia in care acest teren este vandut la cel putin valoarea contabila a acestuia ( valoare cu care a fost introdus in soc) nu este nevoie de vreo modificare a capitalului social. Ceea ce se obtine in plus, constituie profit. Daca se vinde sub valoarea contabila, atunci probabil va trebuie diminuat capitalul social, daca asociatii/actionarii nu decid reintregirea lui.....
In cazul in care societatea in cauza este un SA, pentru instrainarea respectivului teren trebuie avute in vedere disp. art.146 din L 31/1990 republ.
In situatia in care acest teren este vandut la cel putin valoarea contabila a acestuia ( valoare cu care a fost introdus in soc) nu este nevoie de vreo modificare a capitalului social. Ceea ce se obtine in plus, constituie profit. Daca se vinde sub valoarea contabila, atunci probabil va trebuie diminuat capitalul social, daca asociatii/actionarii nu decid reintregirea lui.....