PENSIE ALIMENTARA DUPA 18 ANI ?
PENSIE ALIMENTARA DUPA 18 ANI ?
COPILUL A IMPLINIT 18 ANI, MAI PRIMESTE PENSIE ALIMENTARA DACA A TERMINAT ACUM PROFESIONALA ? Dar daca isi continua studiile ? cum procedez, trebuie justificat undeva ?
Daca a implinit 18 ani si este apt de munca nu mai poate primi pensie alimentara, cu exceptia cazului in care isi continua studiile, in acest din urma caz pana la implinirea varstei de 25 de ani. Deci trebuie sa-si continue studiile pentru a putea primi. De la implinirea varstei majoratului nu mai este considerat a fi "in nevoie", putandu-se intretine si singur. Daca alege sa nu munceasca, este problema sa, fiind in acest caz in culpa. Iar culpa nu poate fi protejata in civil. Deci, indiferent ca munceste sau nu, el nu mai poate primi pensie. Pentru a primi trebuie sa fie "inapt" de munca.
Cu privire la imprejurarea daca trebuie justificat sau nu, eu unul nu am prea inteles ce vrei sa intrebi. Dar incerc sa-ti raspund totusi din ceea ce inteleg eu ca ai vrut sa intrebi. Trebuie sa faci dovada in instanta, daca se ajunge aici, ca este studentul unei facultati la cursuri de zi. In caz ca nu este student, trebuie dovedit ca nu are capacitatea de a munci si ca se afla in nevoie.
Cu privire la imprejurarea daca trebuie justificat sau nu, eu unul nu am prea inteles ce vrei sa intrebi. Dar incerc sa-ti raspund totusi din ceea ce inteleg eu ca ai vrut sa intrebi. Trebuie sa faci dovada in instanta, daca se ajunge aici, ca este studentul unei facultati la cursuri de zi. In caz ca nu este student, trebuie dovedit ca nu are capacitatea de a munci si ca se afla in nevoie.
Daca pe sentinta prin care parintele e obligat la pensia de intretinere e mentionat ca aceasta se datoreaza pana la terminarea studiilor dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani, e deajuns ca tanarul sa se prezinte la societatea poprita cu adeverinta de studii la inceputul fiecarui an scolar.
Daca insa pe sentinta se face precizarea ca pensia de intretinere se datoreaza pana la 18 ani, tanarul in cauza urmeaza sa promoveze singur o actiune in instanta pentru plata pensiei de intretinere in care trebuie sa faca dovada ca urmeaza o forma sau alta de invatamant. Dovada o face tot prin prezentarea unei adeverinte de studii de la institutia de invatamant pe care o urmeaza.
Daca insa pe sentinta se face precizarea ca pensia de intretinere se datoreaza pana la 18 ani, tanarul in cauza urmeaza sa promoveze singur o actiune in instanta pentru plata pensiei de intretinere in care trebuie sa faca dovada ca urmeaza o forma sau alta de invatamant. Dovada o face tot prin prezentarea unei adeverinte de studii de la institutia de invatamant pe care o urmeaza.