SPETA

Discutii privind litigiile de munca
aho

Post by aho » 07 Apr 2005, 13:55

Salariatul este debitorul primului angajator ptr. sumele primite cu titltu de indemniz. concediu de odihna, proportional cu perioada pt. care nu mai era indreptatit. Sumele datorate urmeaza a fi retinute din salariu de catre noul angajator.
Temei legal:
-272 (1)c.m. "salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie"
-274(1)c.m."...retinerile se fac de catre noul angajator..."

conjurnd

Post by conjurnd » 07 Apr 2005, 14:50

si art. 1092 din codul civil spune cam la fel.

aho

Post by aho » 07 Apr 2005, 15:18

Este vorba de drepturi specifice r. de munca si nu de plata nedatorata ca f. jur. licit.

croc

Post by croc » 07 Apr 2005, 19:54

incasarea sumei nedatorate nu o poate aprecia angajatorul la bunul lui plac, ci instanta;

pavel

Post by pavel » 08 Apr 2005, 11:20

Cred ca in virtutea principiului libertatii contractuale, cel de-al doilea angajator poate conveni cu salariatul orice durata a concediului de odihna. Problema care se ridica este daca va putea solicita primul angajator restituirea unei parti din indemnizatia de concediu daca a dispus concedierea salariatului din motive care nu tin de persoana acestuia?

liviu70

Post by liviu70 » 28 Apr 2005, 21:02

problema este cum a plecat salariatul. asta este esential ! pe urma lucrurile decurg normal .
la al doilea angajator concediu se va da proportional cu timpul lucrat norma intreaga sau chiar partiala.

adviser45

Post by adviser45 » 29 Apr 2005, 12:56

Spunea cineva ceva de o speta in sensul acesta, sau am avut dreptate ca nu exista.

liviu70

Post by liviu70 » 01 May 2005, 18:48

sa zicem ca exista, i se face lichidarea si in nici un caz nu procedam ca Norocel . contravine Codului Muncii. mai vorbim!

liviu70

Post by liviu70 » 01 May 2005, 18:49

si ca Croc!

norocel

Post by norocel » 02 May 2005, 07:58

liviu70 wrote:sa zicem ca exista, i se face lichidarea si in nici un caz nu procedam ca Norocel . contravine Codului Muncii. mai vorbim!
Sa zicem ca salariatul a luat la inceputul anului concediu de odihna pentru tot anul si apoi, pleaca de la mine la alt angajator, unde are dreptul la concediu proportional cu timpul ramas din anul respectiv.
Eu angajator, dau in judecata salariatul pentru a-mi restitui suma de bani reprezentand indemnizatia de concediu si prima de vacanta platita pentru perioada de concediu aferenta lunilor in care nu a mai fost angajatul meu, si pentru care i-am facut o plata nedatorata.
Ce articol din Codul muncii vei invoca tu daca ai fi avocatul salariatului, pentru a cere respingerea cererii mele?

liviu70

Post by liviu70 » 02 May 2005, 20:05

poate vrei sa fi tu avocatul lui, eu nu.

Post Reply