Ca o curiozitate din partea mea, in Romania, citi dintre tatici au reusit sa obtina custodia copilului/copiilor sub 10 ani?
Sarbatori frumoase tuturor!
Curiozitate-custodie acordata tatalui
Eu am avut,de exemplu,o cauza in care tatal obtinuse in prima instanta copilul (femeia nu avusese avocat),apoi am pierdut apelul,ca in cele din urma sa obtin in recurs copilul la mama. Dar nu demult,intr-o alta cauza,mama (care avea deja pe altcineva) a cerut prin actiunea de divort ca minora de 5 ani sa-i fie incredintata tatalui;si asa a fost.
In general,nu se prea dau copiii tatilor,date fiind necesitatile copiilor,inerente varstei (iar interesul minorului primeaza),acestia nici nu prea cer copiii,insa exista si cazuri in care ,daca se dovedeste ca mama a parasit copilul sau ca nu-l ingrijeste,nu i se da ei.
Acuma imi vine in minte o alta speta,in care mama l-a anuntat pe tata intr-o zi ca ea are ACUM tren la Bucuresti,iar fetita de 6 luni e singura in casa.Tot ea a castigat copilul.
In general,nu se prea dau copiii tatilor,date fiind necesitatile copiilor,inerente varstei (iar interesul minorului primeaza),acestia nici nu prea cer copiii,insa exista si cazuri in care ,daca se dovedeste ca mama a parasit copilul sau ca nu-l ingrijeste,nu i se da ei.
Acuma imi vine in minte o alta speta,in care mama l-a anuntat pe tata intr-o zi ca ea are ACUM tren la Bucuresti,iar fetita de 6 luni e singura in casa.Tot ea a castigat copilul.
In cazul meu, copilul (baietel) de patru ani a ramas sotiei. Dar imediat apoi, in decembrie, l-a dat spe ingrijire parintilor ei, la 200 Km de Bucuresti (unde ea ar avea conditii sa-l creasca). De atunci, il viziteaza o data pe luna (si nici eu nu pot merge prea des, caci lucrez sambetele).
1. Se poatre considera acest fapt abondon? Pot cere reincredintarea minorului, considerand ca un tata, chiar daca nu o poate face mai bine ca mama, poate sa creasca un copil mai bine decat bunicii (si este, poate, mai sanatos pt copil)? In plus, chiar daca bunicii nu sunt prea in varsta, bunicul bea destul de des.
2. Cat este, de regula, perioada maxima de vizita pe care o poate primi tatal?
Va multumesc si Paste fericit!
1. Se poatre considera acest fapt abondon? Pot cere reincredintarea minorului, considerand ca un tata, chiar daca nu o poate face mai bine ca mama, poate sa creasca un copil mai bine decat bunicii (si este, poate, mai sanatos pt copil)? In plus, chiar daca bunicii nu sunt prea in varsta, bunicul bea destul de des.
2. Cat este, de regula, perioada maxima de vizita pe care o poate primi tatal?
Va multumesc si Paste fericit!
1. Lasarea copilului la bunici de catre mama poate constitui motiv de a cere incredintarea copilului, pentru ca in aceste conditii e clar ca mama nici nu vrea, nici nu prea poate sa asigure cresterea si educarea copilului.
2. Nu exista text de lege care sa reglementeze acest aspect. De regula, din cate stiu, tatal (sau parintele caruia nu i s-a incredintat copilul) il poate lua in week-end, din doua in doua saptamani, si in vacante - Poate cineva specializat pe dr. familiei poate spune mai exact.
2. Nu exista text de lege care sa reglementeze acest aspect. De regula, din cate stiu, tatal (sau parintele caruia nu i s-a incredintat copilul) il poate lua in week-end, din doua in doua saptamani, si in vacante - Poate cineva specializat pe dr. familiei poate spune mai exact.
Codul familiei spune ca minorii se incredinteaza unuia din parinti,iar nicidecum bunicilor sau altei persoane (doar in cazuri exceptionale).Faptul ca mama a nnpasatnn copilul bunicilor materni este un motiv foarte intemeiat de a se obtine reincredintarea minorului,insa fapte mamei nu poate fi considerata abandon in sensul legii penale.
Perioadele de vizita nu sunt reglementate de lege,astfel ca instanta hotareste in functie de intelegerea dintre parinti sau ,daca ei nu se inteleg,va hotari in functie de interesul copilului;(poate fi un program foarte larg,daca tatal dovedeste ca minorul este atasat de el,ca se simte bine cu el etc.).Totusi,cred ca faptul ca parintii locuiesc la distanta,va face ca instanta sa nu acorde vizite nncu ridicarenn prea dese.
Perioadele de vizita nu sunt reglementate de lege,astfel ca instanta hotareste in functie de intelegerea dintre parinti sau ,daca ei nu se inteleg,va hotari in functie de interesul copilului;(poate fi un program foarte larg,daca tatal dovedeste ca minorul este atasat de el,ca se simte bine cu el etc.).Totusi,cred ca faptul ca parintii locuiesc la distanta,va face ca instanta sa nu acorde vizite nncu ridicarenn prea dese.