Recuperea debitelor comerciale

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
Oxxa

Recuperea debitelor comerciale

Post by Oxxa » 13 Apr 2005, 08:39

Este mai mult un exercitiu de control, respectiv vreau sa ma auto-controlez si corectez dava e cazul :mrgreen: si sper sa ma ajutati. Din cate stiu eu pana la acest moment, etapele recuperarii debitelor sunt :
1. notificare cu suma de plata si cu facturile (inscrsurile) atasate notificarii
2. convocare la conciliere directa conform codului de procedura civila
3. proces verbal al convocarii la conciliere directa cu prezentarea situatiei in urma convocarii
4. cerere de chemare in judecata la care se atasaza documentele mai sus mentionate
Mi-a scapat ceva ?

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 13 Apr 2005, 11:58

Nu ti-a scapat nimic. As spune ca esti chiar mai catolica decat Papa (defunctul). Tousi nu uita ca notificarea este necesara numai in cazul raporturilor juridice civile pentru a marca momentul punerii in intarziere a debitorului. In comercial nu ai nevoie de asa ceva pentru ca aici debitorul este de drept in intarziere (vezi art.43 C.com).
Pe de alta parte, tu vorbesti despre procedura pe dreptul comun. De ce nu incerci o somatie de plata((presupun ca ai facturi/contract etc?)?
E mult mai rapida si nu timbrezi la valoare. Plus ca nu mai pierzi timpul cu concilierea.
Parerea mea :|

Oxxa

Post by Oxxa » 13 Apr 2005, 15:23

Da, stiu ca ordonanta somatiei de plata imi permite sa ma misc mai repede si mai usor, dar de cele mai multe ori dupa o astfel de notificare se intampla ca debitorul sa achite datoria, si scopul este sa recuperez banii, nu neaparat sa dau in judecata, nu ?
Oricum nu cred ca fac o greseala atat de grava daca le amestec un pic, sau fac ? :roll:

Anyway merci pt raspuns :)

wittmann

Post by wittmann » 13 Apr 2005, 16:26

Si daca il dai in judecata ? :( S-ar putea ca debitorul totusi sa nu plateasca si pierzi astfel timp pretios. Oricum cererea de chemare in judecata o poti retrage oricand.

meda

Post by meda » 13 Apr 2005, 16:47

in ce ma priveste, cred ca n-ar trebui sa renunti la notificare. Odata pt ca, asa cum spuneai, debitorul s-ar putea sa plateasca, iar in al doilea rand mergand pe procedura somatiei de plata te-ai putea trezi in situatia in care la prima zi de infatisare sa-ti recunoasca pretentiile si prin urmare sa nu-ti poti recupera cheltuielile de judecata. E adevarat ca in materie comerciala debitorul e pus de drept in intarziere de la scadenta obligatiei de plata, insa nu si cu privire la cheltuielile de judecata. In acest sens vezi art. 275 C.proc.civ.
In situatia in care notificarea nu are efectul scontat, cel mai facil si totodata rapid mod de recuperare e promovarea unei cereri de emitere a unei ordonante cuprinzand somatia de plata, evident cu conditia indeplinirii conditiilor de admisibilitate prev de OG nr. 5/2001.

Oxxa

Post by Oxxa » 14 Apr 2005, 10:46

Va multumesc mult pt raspunsuri. :floare: atata pot sa va ofer :mrgreen: ah si o :cafea: :)
Eu nu am problema timpului, in sensul ca nu ma preseaza nimeni, important e sa recuperez debitul, asa ca merg tot pe notificare...ca e mai dragut asa sa incerci intai amiabil si dupa sa ii dai in cap :lol:, nu ? Meda, as fi vrut sa te intreb unde as putea gasi un model de cerere de emitere a unei ordonante care sa cuprinda somatia de plata, cf OG 5/2001, sau nu exista asa ceva ?

wittmann

Post by wittmann » 14 Apr 2005, 15:39

Ce mare lucru? Este ca orice cerere de chemare in judecata, precizezi temeiul in baza caruia ceri obligarea debitorului la plata sumei de ..., facturi ACCEPTATE, avize de insotire a marfii, contract scris, etc.

Post Reply