independenta procurorilor

Discutii filosofice pe teme actuale.
vincent

Post by vincent » 27 Mar 2005, 15:31

procurorul supravegheaza,iar in unele situatii chiar efectueaza activitatea de urmarire penala.probele pot fi favorabile sau nefavorabile faptuitorului,iar in functie de acestea poate da solutie de trimitere sau netrimitere in judecata.deci procurorul nu actoineza discretionar,ci pe baza probelor adunate in faza de urmarire penala.
nu vad nici o incompatibilitate intre faptul ca procurorul sustine acuzarea si independenta acestuia;el reprezinta si apara interesele statului,ale societatii si nu poate actiona decat in conformitate cu legea;o eventuala actiune de partialitate fata de una din partile procesului poate intra sub incidenta legii penale.

april

Post by april » 28 Mar 2005, 09:35

probabil ca se doreste independenta procurorului pt ca acesta sa intre in notiunea europeana de magistrat care poate dispune arestarea si pt ca Romania sa nu mai ia condamnari pt arestarea dispusa de procuror, ca pana acum. stiu ca desi la noi legea spune ca procurorul nu e parte in proces, ca e impartial etc., CEDO are o jurisprudenta constanta in care spune ca totusi procurorul este parte in proces si nu poate dispune arestarea. (vezi Pantea v. Romania)

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Mar 2005, 09:48

atata ca intre timp codul de procedura penala s-a modificat si procurorul nu mai poate dispune arestarea ci numai instanta. asa ca din punctul asta de vedere suntem in concordanta cu CEDO.
Pe de alta parte procurorul ar trebui, conform normelor procedurale sa apere ordinea de drept si suprematia legii ori la noi numai asta nu se intampla.
Procurorul de sedinta parca nu are decat un singur text in dotarea sa: va rugam respingeti.

norocel

Post by norocel » 28 Mar 2005, 10:06

oricum dupa cum am vazut eu pe site-ul CSM-ului au facut multi cereri sa treaca pe posturi de judecatori

buba

Post by buba » 28 Mar 2005, 10:24

In lumina unei logici de bun simt, daca se spune despre cineva ca este impartial, atunci se presupune ca este independent ( adica impartialitatea sa nu poate fi "poluata" din exterior). In masura in care insa impartialitatea sa este supusa unui control ierarhic, inseamna ca cei ce exercita acest control sunt mai impartiali si mai independenti decat cei controlati. Oricum textul art.132 al.1 din Constitutie vorbeste despre un principiu ( "Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea MJ") nefiind specificat, in textul legii fundamentale ca sunt OBLIGATI . Dimpotriva, desfasurarea activitatii de procuror creeaza prezumtia ca principiul se respecta...... :lol:

april

Post by april » 28 Mar 2005, 11:58

atata ca intre timp codul de procedura penala s-a modificat si procurorul nu mai poate dispune arestarea ci numai instanta. asa ca din punctul asta de vedere suntem in concordanta cu CEDO.
stiu de modificarea din codul de proc. penala. m-am gandit insa ca poate se vrea revenirea la vechile atributii ale procurorului pe viitor si in acest scop ar trebui umblat la independenta si impartialitatea sa...

norocel

Post by norocel » 28 Mar 2005, 13:09

Ca un procuror sa fie independent ar trebui sa fie mai intai bine preagit profesional.

buba

Post by buba » 28 Mar 2005, 13:44

Apropo de pregatiti, l-ai starnit rau pe procurorul

norocel

Post by norocel » 28 Mar 2005, 13:59

Nu mi-am propus sa-l stranesc dar deja tu ma cunosti si stii cum ma distrez cu cei ca el.
A cazut la fix, distractia asta! :mrgreen:

vincent

Post by vincent » 28 Mar 2005, 14:47

in opinia mea,cred ca nu ar trebui sa suprapunem notiunile de "independenta" si "impartialitate".independenta exclude orice forma de dependenta fata de orice autoritate publica,pe cand impartialitatea este in legatura cu partile aflate intr-un litigiu.
nu cred ca trebuie sa conditonam independenta procurorului de buna lui pregatire profesionala.independenta reprezinta o problema de politica penala (un principiu constitutional)imperios necesara pt.buna infaptuire a actului de justitie si pt.garantarea libertatii individului si a protectiei lui in raporturile cu puterea si nu poate fi nicidecum conditionata de anumite criterii subiective.

buba

Post by buba » 28 Mar 2005, 14:51

Dupa atata venin fabricat pe sub roba-i cea noua si neagra, am avut senzatia ca mi-a virusat calculatorul.....
Norocul meu ca sistemul imunitar imi creeaza doar alergii trecatoare....


PS. Eu nu credeam ca genetic , serpii si oamenii ar avea vreo origine comuna..... :(%):

vincent

Post by vincent » 28 Mar 2005, 15:03

imi pare rau,d-le buba,ca vedeti lucrurile in felul acesta!!!

buba

Post by buba » 28 Mar 2005, 15:07

Nu ma refeream la tine Vicent ci la "Procurorul" din " rezultate examene INM" din "dati de stire"
Scuza-ma daca te-am jignit cu ceva :floare: :floare: :floare: :floare:

vincent

Post by vincent » 28 Mar 2005, 15:21

ok!imi cer eu iertare pt.lipsa de comunicare!
te salut cu respect!!!

buba

Post by buba » 28 Mar 2005, 19:31

vincent wrote:.deci procurorul nu actoineza discretionar,ci pe baza probelor adunate in faza de urmarire penala.
nu vad nici o incompatibilitate intre faptul ca procurorul sustine acuzarea si independenta acestuia;el reprezinta si apara interesele statului,ale societatii si nu poate actiona decat in conformitate cu legea;.
Vazand toate opiniile de mai sus, ma simt dator cu o parere personala:
Partialitatea se raporteaza la partile din procesul penal : statul si inculpatul.
Independenta procurorului la ce ar putea fi raportata daca nu la cunoasterea legii ( ceea ce evident presupune o buna pregatire profesionala)???
Controlul ierarhic, "sub controlul MJ" permite din start o ingerinta a politicului in "impartialitatea" procurorului.

Iar daca mergem si mai departe, observand ca oameni nevinovati ajung sa faca puscarie iar infractorii de seama ai neamului se plimba liberi pe strazi , nici nu ma mai mir ca cei asemenea " procurorului" ,prin veninul lor de "arienin care se simt de neatins, ne fac sa ne simtim extraterestrii nascuti in MUMU LAND....
O fi mai bine in CONGO ????

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests