Intoarcerea executarii

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
Post Reply
ama

Intoarcerea executarii

Post by ama » 27 Mar 2005, 17:10

Am o cauza care imi da batai de cap.

Executorul judecatoresc a infiintat poprirea pentru o creanta reprezentand daune la un contract-titlu executoriu.
Onorariul de executare era de cateva sute de milioane lei.
Am contestat executarea si onorariu, dar mi-a fost respinsa contestatia.
S-a executat prin poprire 1/6 din creanta si onorariul sau, in totalitate.
Creditorul si debitorul s-au inteles, in sensul ca s-a renuntat la executare si la restul daunelor neexecutate din contract.
Cu toate ca executorul, care are contract de executare cu creditorul nu cu mine, debitorul si s-a stipulat ca onorariu se percepe pentru suma efectiv executata, refuza sa restituie restul de onorariu retinut din conturile debitorului, peste onorariul datorat pentru executarea efectiva.
Mai mult, executorul refuza sa elibereze documente justificative pentru suma retinuta ca onorariu, societatea debitoare fiind "in aer" cu inregistrarea contabila.

Am cerut instantei sa-l oblige pe executor sa-mi restituie tot onorariul, ca plata nedatorata, si am intemeiat actiunea pe intoarcerea executarii (art.404 indice 1 din C.pr.civ.).
Paratul mi-a invocat exceptia de tardivitate pe motiv ca actiunea este o contestatie la executare si ultimul act de executare a fost cu 4 luni anterior inregistrarii actiunii. Totodata a invocat exceptia de inadmisibilitate a actiunii, deoarece titlul nu a fost desfiintat de instanta.

Instanta de judecata , la al doilea termen, dupa ce a luat cauza cu prioritate si in lipsa mea, a respins actiunea pe exceptie.
Nu stiu ce exceptie a retinut, am vazut doar solutia la condica (termenul a fost acum cateva zile).

Ce parere aveti? Nu am promovat corect actiunea?
Am alte cai la indemana pentru recuperarea sumei?

Intoarcerea executarii mi-a convenit pentru ca am paltit doar taxa de 1, 8 mil. de la contestatie la executare.

buba

Post by buba » 28 Mar 2005, 00:06

Este cel putin ciudat temeiul legal pe care l-ai dat actiunii tale impotriva executorului judecatoresc.

Avand in vedere ca onorariul acestuia a fost, astfel cum ai spus tu, de cateva sute de milioane ar fi trebuit sa reactionezi rapid, atunci cand ai primit adresa de infiintare a popririi .
Potrivit art.371 /7 C.pr.civ executorul judecatoresc are obligatia de a intocmi un proces verbal referitor la cheltuielile de executare, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata ( creditorul in cazul nostru). Acest proces verbal este titlu executor.
In conditiile art.399 si urm. ar fi trebuit sa faci contestatie la executare avand in vedere inclusiv procesul verbal- titlu executor intocmit de executorul judecatoresc.
In cadrul acestei contestatii ai fi putut solicita sa fie prezentate documentele justificative ( factura fiscala, chitanta sau ordin de plata) privitoare la onorariu si, probabil ai fi constatat ( prin imposibilitatea prezentarii acestora )ca era vorba despre ...."quota litis" - practicata de toti executorii.

dar acum...... :-(

Poate era mai bine sa fi incercat o actiune pentru " imbogatire fara justa cauza" insa si asta este oarecum discutabila..... Intuiesc insa faptul ca executorul a incasat " in avans" doar o foarte mica parte, de ordinul a cateva milioane de lei, astfel incat, indiscutabil, v-a luat banii din cont cu zambetul pe buze... Acum este firesc sa se apere si sa va puna piedici.

Cati executori aveti in localitate ??? Si daca ai castiga, cine iti va executa sentinta ??? Doar sti " corb la corb nu-si scoate ochii".....

Post Reply