noul Cod Penal

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
krisstina

Post by krisstina » 27 Mar 2005, 11:20

Mersi, m-am mai luminat un pic.

vincent

Post by vincent » 27 Mar 2005, 11:36

multe propuneri pertinente n-a retinut legiuitorul;de pilda,n-a renuntat la definirea infr.in legea penala,n-a consacrat teoria autorului mediat in locul participatiei improprii care a fost mentinuta.......
asta a fost optiunea legiutorului.....

norocel

Post by norocel » 27 Mar 2005, 11:39

Intrebam daca stii ce argumente au fost aduse in discutii pentru a fi inlaturate prevederile astea?

vincent

Post by vincent » 27 Mar 2005, 11:57

multe propuneri pertinente n-a retinut legiuitorul;de pilda,n-a renuntat la definitia infr.in legea penala,n-a consacrat teoria autorului mediat in locul participatiei improprii care a fost mentinuta....
asta e optiunea legiuitorului.....

krisstina

Post by krisstina » 27 Mar 2005, 12:48

Norocel, sa-ti spun ce am inteles eu cu personalizarea.

Individualizarea se refera la circumstantele comiterii infractiunii, in functie de acestea stabilindu-se pedeapsa, iar personalizarea la ce metode sunt mai potrivite pentru reeducarea si reintegrarea in societate a condamnatului.

Si pe legea 23/1969 condamnatul nu se putea adresa instantei?

norocel

Post by norocel » 27 Mar 2005, 12:55

Eu nu stiu sa fi avut posibilitatea de a contesta in instanta masurile administrative, decat daca ar fi fost fapte penale (cand putea face o plangere, pe care, de regula nu o baga nimeni in seama).
Acum, dupa legea noua judecatorul are un rol important in supravegherea respectarii drepturilor condamnatilor.

krisstina

Post by krisstina » 27 Mar 2005, 16:00

Conform Legii 294/2004, se mai poate vorbi de individualizarea administrativa a pedepsei sau numai de cea judiciara in faza executarii, date fiind atributiile judecatorului delegat pentru executarea pedepselor?

vincent

Post by vincent » 27 Mar 2005, 16:56

individualizarea judiciara consta in stbilirea si aplicare cuantumului pedepsei concrete de catre instanta de judecata,in cadrul limitelor ei legale speciale,tinand seama de pericolul social concret al faptei savarsite,de persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza pedeapsa,precum si de contributia fiecarui participant la savarsirea infractiunii.
individualizarea administrativa a pedepsei are loc in cursul executarii acesteia,insa tot in conformitate cu legea.

vincent

Post by vincent » 27 Mar 2005, 16:57

individualizarea judiciara consta in stbilirea si aplicare cuantumului pedepsei concrete de catre instanta de judecata,in cadrul limitelor ei legale speciale,tinand seama de pericolul social concret al faptei savarsite,de persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza pedeapsa,precum si de contributia fiecarui participant la savarsirea infractiunii.
individualizarea administrativa a pedepsei are loc in cursul executarii acesteia,insa tot in conformitate cu legea.

krisstina

Post by krisstina » 27 Mar 2005, 17:57

Am vrut sa spun altceva, in continuarea celor afirmate de Norocel:
Categoric este un lucru bun daca tinem cont de faptul ca inainte condamnatul nu avea o cale de atac impotriva masurilor administrative dispuse de administratia penitenciarului.
Ori, in L. 294/2004, executarea pedepselor se desfasoara sub supravegherea, controlul si autoritatea judecatorului delegat pentru executarea pedepselor (art. 6).

De aceea imaginea pe care mi-am format-o este ca individualizarea administrativa a fost inlocuita de cea judiciara.

vincent

Post by vincent » 27 Mar 2005, 19:03

?????????????

vincent

Post by vincent » 27 Mar 2005, 19:07

care e consecinta practica a concluziei la care ai ajuns?

krisstina

Post by krisstina » 27 Mar 2005, 19:31

Pai... Sa scriu in lucrarea de licenta.

Garantarea respectarii drepturilor condamnatului.

vincent

Post by vincent » 27 Mar 2005, 20:33

dupa parerea mea,nu poate fi vorba de o individualizare judiciara dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare,iar drepturile condamnatului sunt garantate independent de felul individualizarii.
noua lege cu privire la regimul executarii pedepsei e binevenita,l.22/1969 fiind foarte restrictiva si oferind insuficiente modalitati de individualizare a regimului de executare a pedepsei.
vreau insa ca respect pozitia teoretica pe care te situezi!
in ce priveste lucrarea de diploma,iti doresc spor la treaba!

Post Reply