Buna ziua,
Am o intrebare, cum pot sa-mi recuperez o suma de bani din CAS de la instituția la care am lucrat pana in 31 aug 2014.
In perioada 01.01.2012-31.08.2013 am lucrat in cadrul institutiei in mai multe proiecte POSDRU. In luna iulie 2014 am primit si banii pentru munca in aceste proiecte, in urma unui memorandum aprobat de Guvernul României. Prin cumularea tuturor veniturilor in perioada 01.01.2012-31.08.2013 (salar de bază plus contractele partiale din proiecte) au dus la un venit lunar de aprox 20.000 lei lunar brut..
Conform codului fiscal art. 296^4 din Codul Fiscal, punctul 2) „În situația în care totalul veniturilor prevăzute la alin. (1) este mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, contribuția individuală de asigurări sociale se calculează în limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului.”
Plafonul care trebuia sa-mi fie retinut este de 1206 lei iar difernta de bani trebuia sa o primesc. Directorul institutiei refuză sa-mi dea diferenta de bani (aprox 9000 lei dupa ce se impoziteaza cu 16%, pentru 20 de luni in proiecte) sustinând ca banii sunt ,,ai statului” si a facut o solicitare la Ministerul invatamantului si la Ministerul fondurilor europene sa fie modificată legislatia si sa se rețină toti banii din CAS.
Eu am solicitat in scris conducatorului institutiei suma respectiva in data de 07.07.2014 si nu am primit nici banii nici vreun raspuns. Din discutiile avute cu directorul economic am aflat ca banii exista in trezorerie dar directorul refuza plata lor catre mine.
Consider ca este un abuz in serviciu, unde si cum trebuie sa fac o plangere penala.
Va multumesc Dan C.
P.S. Nu mai lucrez la aceasta institutie, dar acesta va fi alt caz.
Cum pot sa-mi recuperez banii din CAS
Re: Cum pot sa-mi recuperez banii din CAS
Plangerea penala se adreseaza organelor de ancheta (Parchet, Politie). Nu este o problema daca organul de ancheta sesizat nu este cel competent, potrivit legii, intrucat organul caruia i-a fost adresata sesizarea are obligatia sa o trimita celui competent.