cu sau fara consimtamintul parintelui

Familiei
Post Reply
elisa

cu sau fara consimtamintul parintelui

Post by elisa » 11 Dec 2013, 17:46

Nu stiu daca aici se incadreaza aceasta situatie dar indraznesc sa postez aici.
Ma intereseaza daca un minor poate face investigatii medicale, tratamente, etc si fara acordul parintelui.
Din perspectiva personalului medical nu stiu daca este legal sa primim persoane de pina in 18 ani fara prezenta sau stirea parintelui.
Singura specificatie pe care am gasit-o se afla in Legea 95/2006 art. 650 care spune ca:

"Minorii îşi pot exprima consimţământul în absenţa părinţilor sau reprezentantului legal, în următoarele cazuri:
a) situaţii de urgenţă, când părinţii sau reprezentantul legal nu pot fi contactaţi, iar minorul are discernământul necesar pentru a înţelege situaţia medicală în care se află;
b) situaţii medicale legate de diagnosticul şi/sau tratamentul problemelor sexuale şi reproductive, la solicitarea expresă a minorului în vârstă de peste 16 ani."

http://legeaz.net/legea-95-2006/art-650

Multumesc daca ma puteti ajuta si cu alte prevederi sau lamuriri, pt ca e o situatie de care se lovesc institutiile medicale si nu stiu cum sa procedeze.

Leon Carmen

Re: cu sau fara consimtamintul parintelui

Post by Leon Carmen » 11 Dec 2013, 19:08

Legea este destul de clara in aceasta privinta, deci, minorii isi pot exprima consimtamantul in absenta parintilor doar in cele doua cazuri, expres prevazute de art. 650 din lg 95/2006, per a contrario pentru investigatii medicale, diagnostic si tratamente, in alte cazuri decat cele prevazute, este nevoie de acordul parintilor.

elisa

Re: cu sau fara consimtamintul parintelui

Post by elisa » 11 Dec 2013, 20:53

Multumesc frumos pt raspuns.

Post Reply