Buna ziua,
va rog frumos sa imi spuneti care sunt pasii de urmat in situatia intabularii unui imobil fara a plati taxa pe transferul de proprietate, deoarece decizia de impunere este pe numele vechiului proprietar iar pe actul de adjudecare scrie clar "imobilul se transmite liber de sarcini". Daca este necesar sa iau legatura cu un avocat si ce trebuie facut. Mentionez ca am fost la cartea funciara am depus actele pe care le am si am primit in schimb un referat prin care mi se solicita dovada achitarii impozitului pe transferul de proprietate si decizia de impunere in original(decizie care este emisa de directia generala da taxe si impozite pe numele vechilor proprietari)
Va multumesc anticipat
intabulare act de adjudecare
Re: intabulare act de adjudecare
Ca sa va lamuresc mai bine, exista o speta (care imi vine acum la indemana) prin care sper sa puteti intelege cum sta treaba. Ideea ar fi insa aceea de a consulta un avocat cu problema dvs.
http://pro-legal.ro/imobilul-adjudecat- ... pozitului/
Succes!
http://pro-legal.ro/imobilul-adjudecat- ... pozitului/
Succes!
Exemplul este un caz fericit. Peste 50% dintre curajosii care au incercat in instanta sa scape de acest impozit, au pierdut. Codul Fiscal spune negru pe alb ca "Pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de moştenitor sau, după caz, a hotărârilor judecătoreşti şi a altor documente în celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciară vor verifica îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitului prevăzut la alin. (1) şi (3) şi, în cazul în care nu se va face dovada achitării acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere până la plata impozitului."
In plus, acest articol al Codului Fiscal a fost deja contestat si la Curtea Constitutionala (de catre avocatul poporului, parca) si s-a pierdut si acolo.
Sfatul meu e sa plateasca impozitul, daca e mic. Economiseste cativa ani si in cazul in care vrea sa vanda mai departe apartamentul, timpul e esential. Daca merge la judecatorie, oricum va plati avocatul, si poate il va plati inca o data la tribunal si mai si pierde la sfarsit.
In plus, acest articol al Codului Fiscal a fost deja contestat si la Curtea Constitutionala (de catre avocatul poporului, parca) si s-a pierdut si acolo.
Sfatul meu e sa plateasca impozitul, daca e mic. Economiseste cativa ani si in cazul in care vrea sa vanda mai departe apartamentul, timpul e esential. Daca merge la judecatorie, oricum va plati avocatul, si poate il va plati inca o data la tribunal si mai si pierde la sfarsit.
Parerea mea este ca daca nu va grabiti sa vindeti imobilul si impozitul este de la 3.000 de lei in sus, merita sa epuizati calea atacarii in instanta a incheierii de respingere. Am avut clienti care nu au reusit nici macar sa depuna cererea pentru ca nu aveau dovada impozitului (lucru inadmisibil de altfel). Daca reusiti sa depuneti cererea de intabulare si sa vi se dea o incheiere de respingere, aceasta trebuie atacata in termenul legal cu cerere de reexaminare iar aceasta la randul ei se ataca cu plangere la instanta. Eu cred ca aveti sanse de reusita, intrucat legea este de partea dvs., contrar parerii postate anterior. Daca aveti nevoie de avocat, va stau la dispozitie.
Celor care au cumparat la licitatie un imobil si care nu isi pot intabula dreptul de proprietate in cartea funciara, pe motiv ca nu pot face dovada platii impozitului pe transferul de proprietate, le comunic faptul ca astazi am obtinut o hotarare definitiva de la Judecatoria Sector 6 prin care instanta a obligat OCPI sa procedeze la intabularea imobilului, fara aceasta dovada. Litigiul a durat 6 luni de la introducerea actiunii pana la pronuntare, iar intreaga procedura incluzand si faza preliminara in fata OCPI (examinare, reexaminare) a durat 10 luni.