In sfirsit am gasit si un politist adevarat pe Luc4s,care nu da voie avocatului sa citeasca prin dosar,la instanta poate sa citeasca cit vrea dar cit este dos la politie nu,in aceasta faza poate doar sa asiste si sa participe la orce act de urmarire penala la care clientul sau participa,in rest participarea sa este inutila si incurca desfasurarea urmaririi penale.
respect dreptul la aparare,dar nu in stilul agresiv al unor avocati.
Faceti plingeri cite vreti dar stiti ce luati...............
Cu bine,
drepturile avocatilor in cursul urmaririi penale
Tocmai vorbeam de drepturile omului....comisar wrote:In sfirsit am gasit si un politist adevarat pe Luc4s,care nu da voie avocatului sa citeasca prin dosar,la instanta poate sa citeasca cit vrea dar cit este dos la politie nu,in aceasta faza poate doar sa asiste si sa participe la orce act de urmarire penala la care clientul sau participa,in rest participarea sa este inutila si incurca desfasurarea urmaririi penale.
respect dreptul la aparare,dar nu in stilul agresiv al unor avocati.
Faceti plingeri cite vreti dar stiti ce luati...............
Cu bine,

Din cauza asta o sa tot fim condamnati la CEDO, pentru ca nu reusim sa renuntam la prejudecati.
Nu spun sa ne schimbam radical, dar va trebui sa mai lasam un pic de la noi in spiritul dreptatii.
By the way, si eu am lucrat un pic prin politie si mai lasam si oamenii sa se uite in dosarele lor. Au fost intr-adevar cazuri cand nu puteam face acest lucru, dar asta nu trebuie sa fie regula.
Din pacate politia se schimba greu, iar baubaul de la Strasbourg e praf in ochi...Tot ochii justitiabilului se pare.
Atata timp cat pentru politist nu exista o sanctiune concreta pentru nerespectarea drepturilor omului, e greu sa crezi ca ar da atentie unei utopii, pentru ca asa este perceputa aceasta justitie europeana paralela, care nu face decat sa aline durerea nedreptatitilor, pe carca statului.
Ce sa mai vorbim de comportamentul unui agent fara studii superioare...prapad iese.
Trebuie sa mai privim insa si in sus, nu doar la parchet, ci la instanta, unde ajung dosarele, finalitatea cum i se spune in raportarile trimestriale, ca sa vedem ca instanta mai pleaca urechea si la apararile unor avocati buni care invoca drepturile din Conventie si munca de sub birou a politistului este 0 (zero).
Se vor crea insa in scurt timp si sfere de influenta asupra politiei incat sa se acorde o atentie mai mare Conventiei si jurisprudentei Curtii EDO, atat in scolile de formare initiala, cat si prin concursurile pe post sau cursuri obligatorii de reciclare (suna urat, dar asa se zice pe la noi, pe la militie).
Cine stie, poate o sa avem si noi o politie europeana, care sa-si cunoasca macar obligatiile si poate mai apoi chiar sa le aplice.
Eu ma gandesc in primul rand si la declaratiile de matror.Unii martori sunt timorati, le e frica de invinuit.
Nu trebuie neaparat ca invinuitul sau un cunoscut de-al lui sa le faca ceva, ci sa-l ameninte si sa-i spuna ca stie ce a declarat acolo, si il sperie, facindu-l sa-si piarda increderea in organele de cerc pen.
De asemenea ii poate da o suma de bani, si poate veni, sa-si schimbe declaratia si sa beneficieze de prevederile art 260 alin 2.
Vad ca multi sunt mai linistiti cand ii asigur ca declaratiile nu vor fi vazute de nimeni pana nu vor ajunge la instanta.
In plus, in cei aproape 4 ani de cand lucrez in politie, niciodata nu am incercat sa influentez vreun martor, si intotdeauna am consemnat ce a declarat el, respectind drepturile procedurale ale tuturor partilor.
Nu mi se pare moral ca avocatul sa poata studia dosarul, atat timp cat tu nu ai terminat de administrat probele in acuzare.
Si la asta cred ca s-a gandit si legiuitorul, cand nu a prevazut expres acest lucru in CPP
In plus, in declaratiile de martor si in cele ale pv sunt trecute datele lor personale, iar conform Lg 544/2001, acestea sunt confidentiale.
Daca pv pateste ceva dupa ce ii afla adresa din dosarul meu, cine e luat la intrebari?
Mai bine e sa afle la prezentare de material.
:)
Nu trebuie neaparat ca invinuitul sau un cunoscut de-al lui sa le faca ceva, ci sa-l ameninte si sa-i spuna ca stie ce a declarat acolo, si il sperie, facindu-l sa-si piarda increderea in organele de cerc pen.
De asemenea ii poate da o suma de bani, si poate veni, sa-si schimbe declaratia si sa beneficieze de prevederile art 260 alin 2.
Vad ca multi sunt mai linistiti cand ii asigur ca declaratiile nu vor fi vazute de nimeni pana nu vor ajunge la instanta.
In plus, in cei aproape 4 ani de cand lucrez in politie, niciodata nu am incercat sa influentez vreun martor, si intotdeauna am consemnat ce a declarat el, respectind drepturile procedurale ale tuturor partilor.
Nu mi se pare moral ca avocatul sa poata studia dosarul, atat timp cat tu nu ai terminat de administrat probele in acuzare.
Si la asta cred ca s-a gandit si legiuitorul, cand nu a prevazut expres acest lucru in CPP
In plus, in declaratiile de martor si in cele ale pv sunt trecute datele lor personale, iar conform Lg 544/2001, acestea sunt confidentiale.
Daca pv pateste ceva dupa ce ii afla adresa din dosarul meu, cine e luat la intrebari?
Mai bine e sa afle la prezentare de material.
:)
Re: drepturile avocatilor in cursul urmaririi penale
pentru un proces echitabil drepturile organului de up sI ale aparatorului trebuie sa fie egale.art.172 CPP DA DREPTUL APARATORULUI SA AIBA ACCES LA DOSAR SI SA ASISTE LA TOATE ACTELE DE UP DACA DORESTE.LA PREZENTAREA MATERIALULUI DEJA ESTE TARZIU NU MAI AI CUM SA FACI APARARE SE INCALCA DREPTURILE OMULUI.PENTRU FAPTUL CA NU DATO VOIE APARATORULUI SA STUDIEZE DOSARUL RISCATI O RECLAMATIE PTR ABUZ IN SERVICIU CARE NU VA AVANTAJEAZA.
imi pare rau dar dvs ati ramas in militie nu ati citit Cpp art 172 ,vad ca cititi doar ce va convine .eu unul va umpleam de reclamatii ptr.abuz in serviciu si vi se lua si dosarul .aveti de ascuns ceva in timpul up?
Am ramas si eu perplex, cind o procuroare cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala mi-a motivat faptul neincunostiintarii mele la efectuarea unor acte de cercetare penala cu toate ca facusem cerere expresa in acest sens.
Motivele!!! Ca avocat pot intimida martorul, aflarea adevarului devine o fictiune atit timp cit eu privesc martorul in ochi...avocatul diavolului deja era deja mic copil pe linga mine.Doamna supraveghea nu efectua actele de cercetare penala....ce sa le mai ceri celor ce efectueaza aceste acte????...
Motivele!!! Ca avocat pot intimida martorul, aflarea adevarului devine o fictiune atit timp cit eu privesc martorul in ochi...avocatul diavolului deja era deja mic copil pe linga mine.Doamna supraveghea nu efectua actele de cercetare penala....ce sa le mai ceri celor ce efectueaza aceste acte????...