Recunoastere copil major de catre tatal biologic.
Recunoastere copil major de catre tatal biologic.
Buna ziua tuturor! Ma numesc Mihai si am si eu o poveste ...
Cand aveam 19 ani am avut o scurta relatie cu o fata care a ramas insarcinata cu mine dar s-a casatorit cu un alt baiat care a inregistrat copilul ca fiind al lui.
Acum dupa 22 de ani regasind copilul am dori (eu si copilul) sa facem si toate actele cu schimbarea numelui, adica o recunoastere din partea mea.
Stie cineva care este procedura? De unde sa incepem?
Multumesc!
Cand aveam 19 ani am avut o scurta relatie cu o fata care a ramas insarcinata cu mine dar s-a casatorit cu un alt baiat care a inregistrat copilul ca fiind al lui.
Acum dupa 22 de ani regasind copilul am dori (eu si copilul) sa facem si toate actele cu schimbarea numelui, adica o recunoastere din partea mea.
Stie cineva care este procedura? De unde sa incepem?
Multumesc!
Re: Recunoastere copil major de catre tatal biologic.
E vorba despre o actiune in tăgada paternităţii de către pretinsul tată biologic.
Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului si aceasta poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil.
Pentru a rasturna prezumtia legala de paternitate trebuie administrate probe admise de lege, si care pot fi folosite intr-un astfel de proces, cea mai concludenta fiind expertiza medico-legala (proba ADN). Alte probe ar fi martorii care cunosc relatia dintre mama copilului si pretinsul tata biologic, inscrisuri din care sa reiasa legatura celor doi, etc.
Se poate cere in subsidiar si incuviintarea purtarii numelui tatalui biologic.
Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului si aceasta poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil.
Pentru a rasturna prezumtia legala de paternitate trebuie administrate probe admise de lege, si care pot fi folosite intr-un astfel de proces, cea mai concludenta fiind expertiza medico-legala (proba ADN). Alte probe ar fi martorii care cunosc relatia dintre mama copilului si pretinsul tata biologic, inscrisuri din care sa reiasa legatura celor doi, etc.
Se poate cere in subsidiar si incuviintarea purtarii numelui tatalui biologic.
Va multumesc ptr. raspuns, as dori sa stiu unde putem face testul de ADN. Noi de fapt l-am facut in strainatate dar probabil nu va fi admis in Romania si cam ce costuri ar avea o asemenea actiune.
Se plateste o taxa de timbru judiciar de aprox. 6 ron si ulterior, dupa ce va fi incuviintata de instanta - taxa pentru expertiza de specialitate (testul ADN - aprox. 3000 Ron), apoi onorariul de avocat daca doriti sa va angajati unul care difera de la avocat la avocat.
Trebuie depusa cerere in instanta si apoi sa faceti o expertiza judiciara ADN
Un avocat mi-a sugerat ca as rezolva mult mai usor cu o infiere daca tatal din acte ar fi de acord. Probabil tot la tribunal ajungem.
Multumesc tuturor ptr. raspunsuri.
Multumesc tuturor ptr. raspunsuri.
Intr-adevar si prin adopţie se stabilesc raporturi de filiaţie dintre adoptat şi cel care adoptă, insa copilul poate fi adoptat pâna la implinirea vârstei majoratului civil sau poate fi adoptat, în condiţiile legii, şi copilul care a dobândit capacitate deplină de exerciţiu (major), dacă a fost crescut în timpul minorităţii de către cel care doreşte să il adopte. In vederea adoptiei se va inainta instantei judecatoresti dosarul adoptatorului impreuna cu o cerere de incuviintare a adoptiei.
Cred ca aceasta este solutia cea mai buna. Este suficient doar acest test? Unde se fac aceste teste in Romania si cat costa?C_A_Coltuc wrote:Trebuie depusa cerere in instanta si apoi sa faceti o expertiza judiciara ADN
Multumesc din nou tuturor!
E suficient doar acest test, el se face dupa ce depuneti cererea de stabilire a paternitatii in instanta. Instanţa va încuviinţa cererea pe care o formulati şi va dispune efectuarea probei cu expertiza ADN, în vederea stabilirii filiaţiei (testul ADN).
In vederea efectuarii acestei expertize va dispune efectuarea unei adrese către Institutul de medicină- legală Mina Minovici, urmand ca dvs. sa achitati o suma cuprinsa intre 3000 -3500 Ron pt. efectuarea acestui test.
In vederea efectuarii acestei expertize va dispune efectuarea unei adrese către Institutul de medicină- legală Mina Minovici, urmand ca dvs. sa achitati o suma cuprinsa intre 3000 -3500 Ron pt. efectuarea acestui test.
Va multumesc mult d.na Leon Carmen, pentru promtitudinea cu care a-ti raspuns!
Am reusit sa-l gasesc pe tatal din acte si l-am convins sa ne ajute, deci ar veni cu noi sa confirme versiunea noastra. Intrebarea e daca este suficient sau ar mai trebui si alti martori...