Divort (Casatorita in Africa de Sud)
Divort (Casatorita in Africa de Sud)
Buna ziua! Am nevoie de un raspuns urgent daca se poate. Sunt casatorita in Africa de Sud de 2 ani dar as vrea sa divortez.Am aceea viza de 2 ani care se da cand te casatoresti si va expira acum in Iunie, in aprilie acum pe 9 plec in Romania si as dorii sa nu ma mai reantorc si as vrea sa stiu daca as putea divorta din romania. Va multumesc mult si sper ca cineva sa imi poata da un raspun.
Re: Divort (Casatorita in Africa de Sud)
Nu puteti divorta in Romania. Competenta este instanta pe teritoriul careia s-a incheiat casatoria. Dupa ce se va pronunta divortul veti face demersuri de recunoastere a sentintei de divort de catre instanta din România (procedura de exequator), procedura ce va fi insotita de urmatoarele acte: copia hotararii straine; dovada caracterului definitiv al acesteia (in Africa de sud – certificatul de divort); copia dovezii de înmanare a citatiei si actului de sesizare, comunicate partii care a fost lipsa în instanta straina sau orice alt act oficial care sa ateste ca citatia si actul de sesizare au fost cunoscute, în timp util, de catre partea împotriva careia s-a dat hotararea (cand este cazul), declaratii autentificate ale fostilor soti precizand numele pe care il poarta dupa casatorie, intrucat in hotararea sudafricana nu se mentioneaza acest lucru, supralegalizate si traduse in limba romana.
Re: Divort (Casatorita in Africa de Sud)
Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat arată că forma încheierii căsătoriei este supusă legii statului pe teritoriul căruia se celebrează.În condiţiile în care căsătoria se încheie în faţa unei autorităţi ce aparţine unui alt stat, ambasadele şi consulatele României pot efectua înscrierea certificatului de căsătorie emis de autorităţile statului în care îşi desfăşoară activitatea. Această înscriere este necesară pentru recunoaşterea căsătoriei de către autorităţile române, în vederea producerii de efecte juridice.
Daca legea străină nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român.
Daca legea străină nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român.