Buna Ziua,
Parintii mei sunt divortati de aprox 7 ani, tata a inaintat divortul pe motivul ca mama a parasit domiciliul, desii el a fost cel care a dus o alta persoana in casa, intre timp ce mama era la mine in strainatate, deoarece eram insarcinata. Mama cand sa- intors in tara, a semnat sentinta, deci este definitiva, dar NU s-a facut partajul. Acum un an jumate s-au reconciliat, dar relatia nu a durat si sunt despartiti din nou. Tata locuieste in casa mostenire de la bunici, iar mama intr-un imobil cumparat pe timpul casniciei, unde tata nu a locuit niciodata si nici nu s-a interesat de mentinerea proprietatii. Acea proprietate, care ar fi unicul bun de impartit intre ei, a fost cumparat in aprox 70 % din economiile mamei, care a muncit la fabrica toata viata. Tata, nu a lucrat cu acte decat 9 ani, in rest fiind caraus, avea venituri fluctuante, care le-a cheltuit pe bunul plac (zburand de la o femeie la alta). Acum doreste sa vanda partea lui din casa, care este proprietatea ambilor si unde inca nu s-a facut partajul. Mama insa nu este de acord, deoarece preturile imobiliare sunt joase din cauza crizei financiare. Intrebarea mea este, daca s-ar face partajul, exista posibilitatea ca mama sa obtina un procent mai mare, fiind ea cea care a pus partea mai mare a banilor, la cumparare? Daca ar cere dovezi salariale din arhivele fabricii, acestea s-ar accepta in instanta? Mentionez aici ca tata o considera pe mama o inutila, care nu a contribuit niciodata economic la intretinerea famileie, dar asta este o minciuna nemiloasa. Alta intrebare este, daca eu si fratele meu, fiind cei care am platit imbunatatirea si mentinerea imobilului, am putea avea parte din el, sau cel putin sa cerem restituirea (de catre tatal nostru), a sumelor ce putem dovedii ca au fost cheltuite, in cazul in care el ar obtine jumatate din imobil si ar dorii sa vanda partea care-i corespunde? Tata, ar putea instraina (vinde) sau a pune ca garantie (ipoteca) la un imprumut partea lui, fara a se face partajul? Cum se stabileste, care parti ale unui imobil ii revin fiecarui proprietar? Casa in cauza, este impartia in locuinta si spatii comerciale.
Multumesc anticipat.
Va salut, A. G. D
Partaj