mostenire apartament

Post Reply
mursielle

mostenire apartament

Post by mursielle » 16 Dec 2011, 11:40

Buna ziua, sunt casatorita de 19 ani, si sotul meu este pensionat pe caz de boala, fiind grav bolnav. Nu avem copii impreuna, insa sotul are 2 copii dintr-o casatorie anterioara. As vrea sa stiu ce se intampla cu locuinta in care locuim dupa eventualul deces (mentionez ca apartamentul este achizitionat de sot inainte de a ne casatori). Sotul meu a facut un testament de mana in care precizeaza ca imi lasa mie apartamentul, insa am nevoie si de o parere avizata. Va multumesc pentru orice raspuns care ma poate ajuta!

vulpacris

Re: mostenire apartament

Post by vulpacris » 20 Dec 2011, 10:46

Copii pot ataca acest testament.

Cota legala este de 1/4 din apartament pentru dvs., si restul revine copiilor.

Sotul trebuia sa va faca un act de donatie la notariat, prin care va dona 1/2 din acest apartament, iar in cazul decesului sau se impartea doar cota lui de 1/2, din care va mai revenea dvs. cota de 1/8 care se adauga la cea de 1/2 (sau 4/8) si, avand o cota totala de 5/8 din apartament puteati cere sa vi se atribuie in natura apartamentul, ramanand sa le platiti sulte copiilor.

O alta varianta este sa vanda acest apartament acum, cu clauza de uzufruct viager, pentru el si dvs.. Asa ramaneti cu banii, pe care ii depuneti la banca intr-un cont pe numele dvs., cu care puteti cumpara alt apartament pe numele dvs. dupa decesul lui, si puteti locui in continuare in apartament pana la acel moment, eliberandu-l cumparatorului imediat.

Dupa deces cereti deschiderea succesiunii, chemati copiii la dezbatere, se emite certificatul de mostenitor in care o sa scrie ca nu exista bunuri imobile in masa succesorala.

Dupa emiterea acestui Certificat va cumparati un alt apartament, sau continuati sa locuiti in cel vandut cu clauza de uzufruct viager.

:cafea:

Post Reply