Ce pot face in cazul in care sunt amenintat?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
mcalugarean

Ce pot face in cazul in care sunt amenintat?

Post by mcalugarean » 09 Nov 2011, 19:49

Va cer ajutorul pentru ca am fost amenintat de un individ in doua randuri, in urmatoarele imprejurari:

Am realizat lucrari de finisare a unei locuinte recent achizitionate (placare cu faianta a peretilor baii). Din cauza programului incarcat al echipei de muncitori, lucrarile s-au prelungit sambata pana la ora 23 si duminica pana la ora 20, dar au fost facute cu geamurile inchise (geam termopan). In mod normal disconfortul cauzat de zgomot (taierea ocazionala a placilor) ar trebui sa fie destul de mic in afara imobilului, cu atat mai mult cu cat imobilul se afla intr-o curte, la cel putin 10 m de primul vecin. In orice caz, in timpul desfasurarii lucrarilor nu am primit nici o sesizare de la nimeni.

In seara de marti urmatoare, deci la 2 zile de la lucrarile in cauza, pe la orele 18, vecinul aflat in imobilul vecin (care se afla la cca 10-15 m distanta), aflat in stare de ebrietate, a inceput sa ma injure, inainte de a prezenta vreun motiv. Pe masura ce injuraturile si amenintarile se derulau, a reiesit ca motivul lor ar fi fost zgomotul provocat de lucrarile amintite. Era imposibil sa discut cu el asa ca nu i-am raspuns nimic, in schimb am coborat in strada pentru a muta masina din apropierea casei lui in extremitatea cealalta a gardului, ca sa nu-i vina ideea sa o loveasca sau sa strice ceva.

Dupa ce am parcat-o, n-am mai putut iesi din masina pentru ca vecinul s-a pus in fata portierei si nu as fi putut iesi decat imbrancindu-l. Vecinul a continuat sa ma injure si sa ma ameninte. Nu i-am raspuns in nici un fel, orice gest al meu ar fi dus la o altercatie data fiind starea de ebrietate a individului. Pana la urma, dupa trecerea a catorva minute am telefonat la 112. Vazand ca vorbesc cu politia, vecinul a plecat.

Nu am depus plangere la politie in ziua de miercuri, crezand ca incidentul s-a datorat in primul rand alcoolului.

Trebuie precizat ca vecinul pretinde ca strada (cu o latime de cca 7-8 m) pe care se afla o latura a curtii imobilului in care locuiesc precum si iesirea curtii sale si a altor 4 imobile are statut de drum privat, la care eu nu am drept de acces, desi sunt riveran. Eu nu am inca informatii oficiale legate de statutul drumului, imobilul fiind de curand achizitionat. Drumul nu este semnalizat ca atare ca drum privat si curtea imobilului meu este riverana la aceasta strada, iar sotia parcheaza uneori pe acest drum in dreptul gardului nostru pentru a evita praful drumului principal, in momentele in care venim la acest imobil, fara ca individul sa-i fi facut reprosuri in legatura cu asta.

In ziua de miercuri, a doua zi dupa ce am fost pentru prima data injurat si amenintat, sotia a parcat pe asa-zisul drum privat pe la orele 14. La cca 5 minute ne-am trezit cu vecinul in cauza in fata portii, injurandu-ma si amenintandu-ma. Probabil credea ca eu am parcat acolo ca sa-l sfidez. Sotia l-a auzit prima si s-a dus sa mute masina. Cand mi-am dat seama ce se intampla, am coborat si eu in strada ca sa intervin in cazul in care ar fi fost agresata. Am descoperit ca individul ii vorbea politicos, in schimb in momentul in care m-a vazut a reinceput injuraturile si amenintarile, si s-a apropiat amenintator de mine. De data aceasta nu mai mirosea atat de evident a alcool, si repetarea injuraturilor si amenintarilor m-a determintat sa-l injur si eu in replica, de fiecare data cand ma injura. La un moment dat m-a apucat de guler si m-a impins, iar eu l-am impins la loc cu umarul, fara sa pun mana pe el. Nu m-a lovit si nici eu nu l-am lovit. Nici nu aveam de gand decat sa ma apar, nu as fi initiat o agresiune fizica pentru ca insul este mai masiv ca mine, genul golanesc, si cel mai probabil as fi fost batut.

Precizez de asemenea ca doar am raspuns cu injuraturi la injuraturile primite si nu am raspuns la amenintari cu amenintari. Am fost amenintat, printre altele, cu agresiunea fizica, cu incendierea casei si in general cu o razbunare neprecizata gen "ti-o coc eu".

Pana la urma a venit sotia si a inceput sa traga de mine si individul la randul lui a plecat.

Intrebarea mea este cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie in care am fost amenintat in 2 randuri. Sa ma adresez politiei? Sa fac o plangere penala direct la procuratura?

Va multumesc anticipat pentru ajutorul dumneavoastra.

Post Reply