VO ROG RASPUNDETI-MI URGENT!

Discutii privind litigiile de munca
alpha

VO ROG RASPUNDETI-MI URGENT!

Post by alpha » 09 Mar 2005, 18:55

Ce imi sugerati pentru rezolvarea urmatoarei spete?
Care este calea favorabila pentru angajatorul care are de recuperat de la unul dintre angajati o suma ce reprezinta contravaloarea marfii de care raspundea? Concret: Conducatorul auto semneaza de primire marfa pe care urma sa o transporte in alta localitate (aviz de insotire a marfii), iar la destinatie s-au constatat in scris (proces-verbal semnat si de conducatorul auto) unele lipsuri. Acum conducatorul auto este dispus sa plateasca contra-valoarea prejudiciului, dar cum pot sa-i opresc acei bani fara o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva? Daca stiti o alta cale prin care pot incasa acesti bani si totusi sa fiu acoperita legal, va rog ajutati-ma!

dinubocos

Post by dinubocos » 09 Mar 2005, 20:38

Ii aplici o sanctiune disciplinara insotita de reducerea salariului cu 10-15% pana iti acoperi paguba. Nu-i prea ortodax dar merge.

megan

Post by megan » 09 Mar 2005, 20:59

Cu siguranta te sfatuiesc sa nu aplici nici o sanctiune ( nu tu - ci angajatorul ) , intrucat implica mai multe demersuri , printre care cea mai importanta - cercetarea prealabila si dupa cum prevede Codul Muncii in decizie trebuie sa-ti si motivezi sanctiunea , in speta sa combati cele precizate de salariat in nota sa explicativa .
Oricum , daca din cercetare reiese ca salariatul in cauza se face vinovat de vreo incalcare a atributiunilor de serviciu prevazute in fisa postului - se poate cumula raspunderea disciplinara cu raspunderea patrimoniala . In acest caz i se poate aplica o sanctiune , in functie de gravitatea faptei , iar pentru raspunderea patrimoniala , daca este de acord cu plata c/val. sumei cu care a prejudiciat unitatea - se poate prezenta de buna voie la casieria unitatii si va plati ; in nici un caz nu i se va face vreo retinere pe statul de plata ; in caz contrar se va merge in instanta pentru recuperarea prejudiciului .

dinubocos

Post by dinubocos » 09 Mar 2005, 21:06

Daca marfa a disparut din masina soferului, dn neglijenta lui de ce sa nu-i aplici o sanctiune disciplinara?
De lene ca sa nu faci cercetarea prealabila?
Daca peste doua zile acelasi sofer mai are astfel de probleme si din cauza ca acum nu l-ai sanctionat nu poti aplica o sanctiune mai dura?

A gersit, il sanctionezi. Cel putin o nota explicativa trebuie sa-i ceri!

megan

Post by megan » 09 Mar 2005, 21:16

Eu am facut precizarea ca in conditiile in care se constata totusi la cercetarea efectuata ca salariatul se face vinovat de savarsirea faptei - i se poate aplica si o sanctine disciplinara , pe langa raspunderea patrimoniala .
Dar sanctiunea i se poate aplica numai daca se face vinovat de fapta in sine si nu pentru a se acoperi un eventual prejudiciu , pentru care exista alte cai .

danutza

Post by danutza » 10 Mar 2005, 10:20

megan are dreptate

pavel

Post by pavel » 10 Mar 2005, 15:49

marfa lipsa sa fie ,,vanduta" salariatului: se emite astfel o factura care va fi acceptata de catre salariat. Ar putea fi aceasta o solutie??!!?

erika

Post by erika » 10 Mar 2005, 16:20

solutia propusa de pavel mi se pare ok. pentru ca, daca soferul semneaza factura, poti retine din salariu valoarea ei. fara nici o problema.

sandena

Post by sandena » 10 Mar 2005, 16:41

angajatul-conducator auto va face un angajament de plata, fara ca dvs. sa emiteti decizie de imputare;
retinerile din salariu trebuie sa respecte art. 273 alin. 2 din Codul Muncii

Lmihai

Post by Lmihai » 10 Mar 2005, 18:05

Angajament de plata? Imputatie? In ce temei?

norocel

Post by norocel » 10 Mar 2005, 18:10

Angajamentul de plata inseamna recunoastere de debit.
Incasarea trebui eins asa se faca de buna voie prin plat ala casieria unitatii.
Daca nu plateste, cu angajamentul de plata se poate obtine titlu executoriu pe OG nr. 5/2001.

Lmihai

Post by Lmihai » 10 Mar 2005, 18:17

Da. Cred ca ar merge varianta aceasta.

alpha

Post by alpha » 10 Mar 2005, 20:58

VA MULTUMESC TUTUROR!!!!!!!
M-ATI AJUTAT ENORM!
VOI OBTINE UN ANGAJAMENT DIN PARTEA LUI CA PANA LA O DATA ANUME SA RESTIUTUIE MARFA GASITA LIPSA (A FOST PROPUNEREA LUI) SAU SA RESTITUIE CONTRAVALOAREA MARFII IN BAZA UNEI FACTURI CE CONTINE CANTITATILE DE MARFURI GASITE LIPSA!
ALATURI DE VOI MA SIMT MULT MAI STAPANA PE MINE!

croc

Post by croc » 10 Mar 2005, 23:15

:-?

ma bucur ca te-am ajutat; dar trebuie sa fii stapana pe tine; nu stii ceva citeste, intreaba, dar la final solutia va fi a ta si tu vei raspunde pentru ea;

der_graaf

Post by der_graaf » 11 Mar 2005, 09:46

Atentie!!! Angajamentul de plata constituie doar un inceput de proba scrisa dar nu are putere de titlu executoriu conform codului muncii actual - Legea nr. 53/2003 - care odata cu intrarea sa in vigoare a abrogat dispozitiile L. 10/1970 care stabileau ca deciziile de imputare si angajamentele de plata ale salariatilor constituie titluri executorii.
Asadar, conform art. 270 din Codul Muncii, salariatii raspund patrimonial in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

Post Reply