Dezbaterea succesiunii
Dezbaterea succesiunii
buna ziua.tatal meu a decedat si a ramas mama.nu avem sucesiunea facuta sunt eu si inca 2 surori.o sora si mama vor sa iti cedeze mie ..iar cealalta nu.ce este de facut?
Re: buna ziua
da dar sora cealalta nu vrea deloc decat cu foarte multi baniii pe care nu am cu sa ii ofer:ma gandeam asa sa mergem la notar mama+sora sa imi dea mie adica eu sa am 92% iar 8
%cat ii revine ei sa il cer in instanta e bine asa?
%cat ii revine ei sa il cer in instanta e bine asa?
Mama este proprietara a 50% din casa, ca bun comun iar, cota din mostenire ce ii revine mamei din cei 50% ai tatalui este de 12,5%, si a fiecarei fiice este tot de 12,5%.
Daca mama va cedeaza dvs.m atat partea ei din casa, de 50%, precum si cota de mostenire de 12,5%, in total 62,5%, si cealalta sora va cedeaza partea ei de 12,5%, impreuna cu cota dvs. de 12,5%, o sa detineti doar 87,5% din casa si nu, cum gresit ati afirmat, 92%.
Sora indaratnica nu poate sa conditioneze participarea la dezbaterea succesiunii de plata anticipata a unei sume de bani.
Astfel, mergeti la un notar public si deschideti succesiunea dupa tata.
Notarul public o sa intocmeasca Certificatul de mostenitor, conform legii si celor declarate de mama si sora dvs..
Ulterior emiterii Certificatului de mostenitor puteti cere iesirea din indiviziunea dreptului de proprietate, inaintea instantelor judecatoresti, care vor ordona efectuarea unei evaluari a casei, si vor stabili suma pe care trebuie sa i-o achitati cu titlu de sulta pentru cota de 12,5%.

Daca mama va cedeaza dvs.m atat partea ei din casa, de 50%, precum si cota de mostenire de 12,5%, in total 62,5%, si cealalta sora va cedeaza partea ei de 12,5%, impreuna cu cota dvs. de 12,5%, o sa detineti doar 87,5% din casa si nu, cum gresit ati afirmat, 92%.
Sora indaratnica nu poate sa conditioneze participarea la dezbaterea succesiunii de plata anticipata a unei sume de bani.
Astfel, mergeti la un notar public si deschideti succesiunea dupa tata.
Notarul public o sa intocmeasca Certificatul de mostenitor, conform legii si celor declarate de mama si sora dvs..
Ulterior emiterii Certificatului de mostenitor puteti cere iesirea din indiviziunea dreptului de proprietate, inaintea instantelor judecatoresti, care vor ordona efectuarea unei evaluari a casei, si vor stabili suma pe care trebuie sa i-o achitati cu titlu de sulta pentru cota de 12,5%.

nu are mama 50% tata 50% tata daca a murit ii revine lu mama 25 % adica 75% iar restul de 25% se imparte la 3.asa mi-a explicat notarul si vroiam sa stiu sigur
a si inca ceva si daca in instanta se pune sa ii dau ei de ex 100 de milioane pot sa iii dau in rate?
Da, am inteles ca acea casa era bun comun al parintilor dvs., si notarul a spus bine, 25% sau cota de 1/4, dar, din jumatatea, sau cei 50%, pe care o avea tatal dvs. din casa, ceea ce inseamna ca se imparte procentul de 50% in 4 parti, iar una, de 12,5%, ii revine mamei, iar celelalte trei parti, fiecare de 12,5%, revin fiecarei fiice.
Modalitatea cum achitati sulta respectiva se stabileste de dvs. cu sora dvs.. Daca tot vreti sa achitati in rate, faceti un credit si ii achitati toti banii surorii, dupa care achitati creditul la banca in rate.

Modalitatea cum achitati sulta respectiva se stabileste de dvs. cu sora dvs.. Daca tot vreti sa achitati in rate, faceti un credit si ii achitati toti banii surorii, dupa care achitati creditul la banca in rate.