Buna ziua
Sunt medic dentist cu drept de libera practica din 2007 iulie, meseria ce o desfasor ca si PFA inregistrata la Administratia FInanciara si cu contracte de prestari servicii/colaborare cu un cabinet stomatologic al unuicoleg. In octombrie anul trecut am depus la Ministerul Sanatatii documentele solicitate de ei(prin ghidul publicat pe site) pentru eliberare certificat conformitate in vederea practicarii acestei meserii in UE. Raspunul lor a venit sub forma unei recomandari, fara explicatii suplimentare, desi dosarul depus era complet cu toate actele.Am sesizat in scris, printr-o adresa cu confirmare de primire Directia de Resurse Umane si certificare care mi-a eliberat aceasta recomandare (care nu are nici o valoare in UE la nici un colegiu al medicilor dentisti), insa nici pana in prezent nu am primit raspuns: solicitam o explicatie si un temei legal ce a stat la baza eliberarii Recomandarii si nu a Certificatului de conformitate in baza Directivei europene 2005/36/CE.
In 07.02.2011 se implinesc 30 zile de cand avem confirmarea ca solicitarea noastra scrisa a fost primita de registratura ministerului.
Ce considerati ca trebuie intreprins mai departe daca nu primim nici un raspuns ferm, legal.
mentionez ca din discutiile purtate telefonic cu cei de la Directia de certificare si Resurse umane ( o singura data am reusit sa-i contactez telefonic- pe mail nu mi-au dat nici un raspuns, desi am solicitat si pe mail), mi s-a transmis scurt ca daca nu am contract individual de munca cu norma intreaga de 8 ore/zi atunci nu se poat elibera acest certificat, fara sa-mi spuna baza legala. Normal, ca nu este nicaieri stipulat acest lucru in directiva 2005/36/CE: la art 37, Drepturi obținute specifice medicilor dentiști, se mentioneaza :
'' Certificatul trebuie să ateste respectarea următoarelor două
condiții:
(a) că persoanele în cauză s-au consacrat, în respectivul stat
membru, în mod efectiv, legal și cu titlu principal, activităților prevăzute la articolul 36, pe o perioadă de cel puțin trei ani consecutivi din ultimii 5 ani anterior depunerii cererii!
(b)că persoanele în cauză sunt autorizate să exercite respectivele
activități în aceleași condiții ca și titularii titlului de calificare prevăzut pentru respectivul stat membru în anexa V, punctul 5.3.2.''.
La alin (a), se cere sa fi exercitat activitatea legal, efectiv si cu titlu principal. Cei de la minister au interpretat aceasta afirmatie ca si '' legal, efectiv si neintrerupt'', asa cum apare mentionat pe adeverinta solicitata de ei de la angajator (adev model de pe siteul ministerului sdanatatii). in plus au facut o triere in sensul ca pt ei neintrerupt inseamna cu norma intreaga de 8 ore/zi cu ctr de munca.
cand le-am spus ca o PFA nu are cum sa aiba ctr individual de munca cu acelasi cabinet unde presteaza servicii mi-au replicat ca asta e o problema si au inchis telefonul.
Intrebarea noastra catre dvs: ce este de facut in acest caz daca nu primim un raspuns favorabil pana in 07.02.2011 cand se implinesc 30 zile de cand au primit adresa mea scrisa cu solicitarea de argumente plus temei legal ce a stat le eliberarea recomandarii si nu a certificatului de conformitate.
Multumesc anticipat
CERTIFICAT CONFORMITATE MEDIC DENTIST PFA- PROBLEME MINISTER
Re: CERTIFICAT CONFORMITATE MEDIC DENTIST PFA- PROBLEME MINISTER
faceti apel la serviciile unui avocat. Ar trebui studiata legea prin care se implementeaza la noi aceasta directiva. In cazul in care se incalca lega, actionati in contencios refuzul nejustificat de a elibera certificatul de conformitate.
Succes
Succes