Salut,
Sunt angajat al unei multinationale si as vrea sa stiu aproximativ ce daune ar trebui sa platesc firmei in cazul in care ma hotarasc sa-mi dau demisia. Din cauza ca am urmat 6 luni niste cursuri de formare profesionala (niste cursuri de limba autorizate si niste cursuri interne) ma incadrez in prevederile art. 194 alin (2) lit b. Deci daca ma decid sa-mi dau demisia trebuie sa suport cheltuielile prevazute in art. 195.
Precizez ca nu s-a incheiat niciun act aditional de "Formare profesionala" care sa precizeze exact costurile cursurilor. Singurul loc in care se aminteste de plata acestor cheltuieli e in CIM la sectiunea "Obligatii ale angajatului". Din art. 195 alin (2) si 193 inteleg ca suma datorata se deduce pe baza actului aditional de "Formare profesionala".
"(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca."
Citez din CIM:
Obligatii specifice angajatului:
a) salariatii care au beneficiat de stagiu de formare profesionala de 6 luni in conditiile art. 194 alin(2) lit. b, din Codul Muncii, trebuie sa presteze munca in folosul angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea sa pe o perioada de 2 ani de la data absolvirii stagiului
b)in cazul in care salariatul initiaza incetarea contractului individual de munca inainte de expirarea perioadei convenite, de 2 ani, este obligat la suportarea urmatoarelor cheltuieli:
- diferenta intre salariul obtinut pe perioada stagiului de formare , si salariul minim pe economie, la care se aplica coeficientul minim de ierarhizare, corespunzator studiilor
- contravaloarea contributiilor platite de angajator pentru diferenta de salariu acordat pe perioada stagiului de formare profesionala
- cheltuielile privind cursurile organizate de firme autorizate
- cheltuielile privind deplasarea formatorului din strainatate sau ale cursantului in strainatate
- alte cheltuieli directe legate de formarea profesionala
Dupa cum vad eu situatia, firma imi poate cere doar daunele prevazute in primele 2 puncte de la alineatul b), din cauza ca nu exista acte aditionale pentru cursuri nu au nici baza legala de a solicita cheltuieli si pentru cursurile de formare profesionala.
Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti si ce risc daca imi dau demisia.
Multumesc anticipat,
Florin
Cheltuieli formare profesionala