Buna seara
Expun pe scurt situatia:
Intr-un proces civl - Legea 221/2009 - am castigat la fond.
Am formulat apel solicitand instantei sa admita cererea principala, iar in subsidiar sa mentina cuantumul stabilit de instanta de fond.
In apel s-a schimbat in tot sentinta, in sensul ca a fost respinsa cererea ca nefondata.
Fara a pune in discutie neretroactivitatea legii, in momentul in care am formulat apel, instanta nu tine cont de disp. art. 296 cod proc. civ.?
Multumesc pentru raspunsuri.
art. 296 cod proc. civ.
Re: art. 296 cod proc. civ.
Tocmai pentru afi in propria cale de atac. Este vorba de Legea 221/2009, iar min. fin. epuizeaza toate caile de atac. Am formulat apel in ce priveste cuantumul acordat de instanta. In subsidiar am solicitat sa ramana cuantumul stabilit de instanta de fond. Instanta a schimbat in tot sentinta apelata si a respins actiunea ca nefondata.
Va multumesc pentru indrumari.
Va multumesc pentru indrumari.
Dincolo de faptul daca instanta de apel a procedat corect sau nu, nu puteti introduce apel cu cererea sa fie mentinuta hotararea de fond! Lipseste interesul... Ar fi trebuit ca in apel sa cereti suma initial ceruta (daca suma initial ceruta era mai mare decat suma acordata). In cazul asta apelul ar fi avut sanse.. asa nu!
Dincolo de asta Art 296 spune ca apelantului nu i se poate inrautati situatia, in propria cale de atac. Insa.. Dvs ati fost atat apelant cat si intimat (in apelul min de finante), astfel incat situatia Dvs a fost inrautatita nu in propria cale de atac ci in apelul min. de finante.
Daca va uitati pe hotarare o sa vedeti ceva de genul: apelul Dvs a fost respins, iar apelul min. de finante a fost admis.
Dincolo de asta Art 296 spune ca apelantului nu i se poate inrautati situatia, in propria cale de atac. Insa.. Dvs ati fost atat apelant cat si intimat (in apelul min de finante), astfel incat situatia Dvs a fost inrautatita nu in propria cale de atac ci in apelul min. de finante.
Daca va uitati pe hotarare o sa vedeti ceva de genul: apelul Dvs a fost respins, iar apelul min. de finante a fost admis.
Multumesc johei. Ma gandeam eu. Prin apelul formulat nu am solicitat instantei sa mantina sentinta atacata, ci sa admita cererea principala. Metinerea cuantumului am solicitat-o in subsidiar, in cazul in care instanta nu va retine cuantumul din cererea introductiva.
Asa este: instanta a respins apelul meu si l-a admis pe cel al mf. Cel putin mai am o cale de atac: ICCJ in recurs.
Asa este: instanta a respins apelul meu si l-a admis pe cel al mf. Cel putin mai am o cale de atac: ICCJ in recurs.
Categoric trebuia sa respinga apelul ca nefondant, cererile fiind lipsite de interes . Practic ati dorit sa faceti un act de conservare al sentintei de fond. Dar ati interpretat gresit dispozitiile art. 296 cpc, acel articol nu va garanteaza conservarea dispozitiilor sentinte decat daca sunteti singura apelanta ;)