buna seara! va rog sa ma lamuriti intr-o problema, si anume: sora mea lucreaza la un sindicat, angajata cu contract de munca, pe perioada nedeterminata. De cateva luni, presedintele sindicatului, care de fapt este angajatorul, semnatarul contractului ei de munca, este nemultumit de activitatea pe care ea o desfasoara si, impreuna cu biroul organizatiei sindicale ,vor sa o determine sa-si dea demisia. Intrebarea este: are dreptul biroul executiv al organizatiei sindicale (care nu este angajator) sa intervina in desfacerea contractului ei de munca, indiferent cu ce articol? I-au propus varianta cu acordul partilor. Sora mea se simte nedreptatia de faptul ca conducatorul acestui sindicat are nemultumiri, ea fiind foarte constiincioasa ,nu a lipsit niciodata, nu a intarziat, nu si-a luat concediu medical. Persoanele care fac parte din biroul executiv (7) au locurile lor de munca, nu sunt salariati ai acestei organizatii, sunt doar membrii, cu diferite functii (vicepresedinti, membri). In statutul sindicatului nu este specificat faptul ca biroul executiv face angajari sau concedieri, ci doar ca iau hotarari in legatura cu munca sindicala. Munca pe care o face sora mea la acest loc de munca nu este sindicala, este administrativa, fiind secretara.
Va multumesc!
va rog o lamurire!
Re: va rog o lamurire!
Stimata doamna, obligarea angajatului sa semneze un contract de catre angajator se considera un abuz in serviciu contra intereselor personale, mai bine spus este ilegal.
Cam greu de dovedit pentru ca legea din Romania spune ca "cine face o acuza trebuie s-o si dovedeasca" si nu cred ca colegii sorei dumneavoastra se vor pune de martori daca au cunsotinta de asa ceva.
Ceea ce vreau sa subliniez este ca pixul este o arma, doar nu-i pune cu forta pixul femeii in mana angajatorul sa semneze, dumneai de buna voie daca nu semneaza nu si-o face cu propria mana
Evident pot sa fie consecinte din partea angajatorului, o taiere de salariu, etc. insa la acestea are toate sansele doamna sa-si gaseasca dreptatea in justitie si angajatoprul cam stie ca in situatia in care a acuzat angajatul si l-a sanctionat trebuie sa-i si dovedeasca fapta.
Simplu, sa nu semneze.
Cam greu de dovedit pentru ca legea din Romania spune ca "cine face o acuza trebuie s-o si dovedeasca" si nu cred ca colegii sorei dumneavoastra se vor pune de martori daca au cunsotinta de asa ceva.
Ceea ce vreau sa subliniez este ca pixul este o arma, doar nu-i pune cu forta pixul femeii in mana angajatorul sa semneze, dumneai de buna voie daca nu semneaza nu si-o face cu propria mana

Evident pot sa fie consecinte din partea angajatorului, o taiere de salariu, etc. insa la acestea are toate sansele doamna sa-si gaseasca dreptatea in justitie si angajatoprul cam stie ca in situatia in care a acuzat angajatul si l-a sanctionat trebuie sa-i si dovedeasca fapta.
Simplu, sa nu semneze.
Buna seara! va multumesc mult pentru raspuns!
Va doresc numai bine si succes!
Va doresc numai bine si succes!
Header wrote:Stimata doamna, obligarea angajatului sa semneze un contract de catre angajator se considera un abuz in serviciu contra intereselor personale, mai bine spus este ilegal.
Ceea ce vreau sa subliniez este ca pixul este o arma, doar nu-i pune cu forta pixul femeii in mana angajatorul sa semneze, dumneai de buna voie daca nu semneaza nu si-o face cu propria mana![]()
Simplu, sa nu semneze.