Buna ziua,
Sunt intr-o situatie cel putin neplacuta (ca majoritatea celor de aici banuiesc). Sunt necasatorita si impreuna cu prietenul meu vrem sa facem credit ipotecar ptr achizitia unui apartament. Problema apare in momentul in care unul e aplicantul principal si celalalt coaplicantul (conform aplicatiei de la ing), eu sunt coaplicantul...
Am intrebat la banca (insa am ajuns la concluzia ca au invatat doar poezii de genu "contractul de credit ca si cel de vanzare - cumparare vor fi semnate de amandoi iar pe contractul de vz- cump o sa aveti 50/50".
Am insistat si am aflat ca se va deschide cont doar pe numele aplicantului principal iar coaplicantul va intervenii in momentul in care nu plateste aplicantul principal....deci sa inteleg ca coaplicantul este un fel de girant? (o sa dau copy paste la o parte din contractul de credit pus la dispozitie de banca).
In concluzie, in conditiile astea o sa avem intradevar 50/50? si daca nu ce pot sa fac sa ma protejez? El poate sa vina peste un timp sa pretinda mai mult de 50% din apartament in ideea in care el a fost aplicantul principal si si-a platit ratele la timp iar eu nu am contribuit cu nimic?
Va multumesc din suflet!
Acesta este draftul de contract
CONTRACT DE CREDIT IPOTECAR <AVANTAJ PLUS/EURO CLASIC>
Nr. «Nr_contract» / «Data»
PREAMBUL
Partile:
1. ING Bank
Denumire: ING BANK N.V. AMSTERDAM - SUCURSALA BUCURESTI
Sediul social: Soseaua Kiseleff nr. 11-13, 011342, Sector 1, Bucuresti, Romania
Nr. de ordine la Reg. Comertului: J40/16100/1994, Nr. in Reg. Institutiilor de Credit: RB-PJS-40-024 din 18.02.1999, Cod de inregistrare fiscala RO 6151100
Telefon: + 40 21 222 16 00; Fax: + 40 21 222 14 01; email: contact@ing.ro
Reprezentata in mod valabil de catre:
*: ___________ in calitate de _______
* ___________in calitate de _______
prin intermediarul de credit): ING Office ___________
(S.C. ___S.R.L., cu sediul social in ______________________________________, J__/_____/____, cod de inregistrare fiscala: RO _______)
2. Imprumutatul (in cazul in care exista doi imprumutati, acestia vor fi denumiti colectiv „Imprumutatul”)
Nume si prenume: «Nume_aplicant_1» «Prenume_aplicant_1»
Act de identitate tip BI/CI seria «Seria_A1» nr. «Nr_A1» Cod numeric personal «CNP_A1»
Domiciliul: «Domiciliu_A1»
Reprezentat, conform procurii autentificate sub nr. <nr> din data de <data> de BNP <BNP> prin:
Nume si prenume: «Tenor_ani»
Act de identitate tip BI/CI seria si nr. <serie nr>; Cod numeric personal: <CNP>
[daca este cazul]
si
Act de identitate tip BI/CI seria «Seria_A1» nr. «Nr_A1» Cod numeric personal «CNP_A1»
Reprezentat, conform procurii autentificate sub nr. <nr> din data de <data> de BNP <BNP> prin:
Act de identitate tip BI/CI seria si nr. <serie nr>; Cod numeric personal: <CNP>
[daca este cazul]
3. Garantul (in cazul in care exista mai multi garanti, acestia vor fi denumiti colectiv „Garantul”)
[daca este cazul]
si
[daca este cazul]
Adresa de corespondenta pentru Garant: <adresa corespondenta>
Proprietatea inseamna: <descriere imobil>
Valoarea totala a Creditului (Creditul): «Suma_cifre» («Suma_litere»)
Destinatia creditului: «Suma_cifre»
Durata Creditului (ani): «Tenor_ani»
Numar de rate lunare consecutive: «Nr_rate»
Data scadenta: 3 (trei) a fiecarei luni
Imprumutatul va suporta urmatoarele costuri in legatura cu prezentul Contract:
- Comision de analiza dosar: 215 RON
- Comision de administrare credit: 1 % din Valoarea Totala a Creditului
- Costurile administrării contului curent ataşat contului de împrumut, costurile de utilizare a mijlocului de plată ataşat contului curent (dupa caz), costurile privind operaţiunile de plată, taxe percepute de Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare pentru realizarea formalităţilor de publicitate a garanţiilor, taxa evaluare imobil, onorariu si celelalte taxe datorate biroului notarial care va autentifica contractul de ipoteca in vederea constituirii garantiei reale imobiliare in favoarea ING Bank si intabularii ipotecii in Cartea Funciara a imobilului, pentru garantarea prezentului contract de credit, conform „Anexei cuprinzând Informaţiile Generale privind costurile conexe creditului”, parte integrantă a prezentului Contract
- Prima de Asigurare de Viata (in cazul in care Imprumutatul este eligibil si a optat pentru o astfel de asigurare), care se calculeaza cu respectarea conditiilor prevazute la art. 6 lit.b) din Anexa nr. 3 si se percepe de societatea de asigurare.
- Prima de Asigurare a Proprietatii.
Valoarea totala platibila de Imprumutat: _____________
Rata Dobanzii” folosita pentru calcularea primelor 12 (douasprezece) rambursari: «Tenor_ani» calculata ca suma intre: Rata de referinta: «Tenor_ani»
Marja: «Tenor_ani»
Dobanda Anuala Efectiva (DAE): «DAE»
În vederea calculării ratei DAE şi a Valorii totale plătibile de către Împrumutat s-a avut in vedere ipoteza conform careia rata dobanzii aferente creditului si celelalte costuri ar ramane fixe pe intreaga durata a prezentului Contract.
Dobanda Penalizatoare Standard: «DAE»
Numele transmitatorului proprietatii: <Nume>
Contul transmitatorului proprietatii: <IBAN>
Banca: <Banca>
Pentru cazul in care destinatia este refinantarea unui alt credit:
Contractul privind Creditul Refinantat: <nr. contract> din data de <data contract>
Banca Creditului Refinantat: <banca>
Contul de transfer in vederea refinantarii: <cont>
Destinatia initiala a Creditului Refinantat: <destinatie>
[apare numai la refinantare]
Conturile deschise la ING Bank care fac obiectul garantiei instituite in favoarea ING Bank in baza prezentului Contract:
1. Contul curent atasat contului de imprumut: «Cont_curent»
2. Alte conturi: «Cont_curent» «Alt_cont_curent1» «Alt_cont_curent2» «Alt_cont_curent3»
Imprumutatul opteaza pentru Asigurare de Viata Atasata Creditului: □ Da □ Nu
Polita de asigurare de viata de grup, prin care ING Bank este desemnata drept beneficiar/cesionar, care va fi mentinuta pana la rambursarea totala a Creditului si a celorlalte Obligatii Financiare, a carei prima de asigurare este calculata in conformitate cu prevederile art. 6 lit.b) din Anexa nr. 3 a Contractului.
Imprumutatul declara ca, atat anterior semnarii prezentului Contract, cat si astazi, data semnarii prezentului Contract, a primit un exemplar al „Informatiilor standard privind Creditul ipotecar” si, la cerere, un exemplar al proiectului Contractului de credit, conform solicitarii sale, le-a studiat şi le-a înţeles.
Imprumutatul si Garantul declara ca au luat cunostinta, sunt de acord, au semnat si au primit un exemplar al prezentului Contract de credit format din:
- procura Intermediarului de credit (numai pentru cazul in care semneaza reprezentantii Office-ului),
- Preambulul
- Anexa nr. 1 - Conditiile Generale atasate Contractului de Credit
- Anexa nr. 2 - Definitii
- Anexa nr. 3 - Calculul dobanzii, taxelor, comisioanelor si primelor de asigurare
- Anexa nr. 4 - Scadentarul rambursarii creditului si dobanzilor (Tabel de amortizare)
- Anexa 5
- Anexa cuprinzand Informatiile Generale privind costurile conexe creditului
Imprumutatul poate exercita dreptul de denuntare unilaterala a prezentului Contract numai cu indeplinirea prealabila a obligatiei de achitare integrala a datoriilor sale fata de Bancă, in conformitate cu prevederile Anexei 1 – Clauza nr. 7.
Numar de exemplare originale, in limba romana, toate cu aceeasi putere juridica: care 1 (unu) exemplar pentru fiecare Imprumutat, cate 1 (unu) exemplar pentru fiecare Garant (daca exista), 1 (unu) exemplar pentru ING Bank, 1 (un) exemplar pentru biroul notarial responsabil cu autentificarea contractului de ipoteca pentru a fi pastrat in arhiva biroului notarial.
Prezentul contract s-a redactat si incheiat la Bucuresti, la sediul ING Bank.
ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala Bucuresti
Operator de date cu caracter personal nr. 273
«Reprezentant_ING_1» «Reprezentant_ING_2»
_______________________________ _______________________________
Imprumutat
«Prenume_aplicant_1» «Nume_aplicant_1» «Prenume_aplicant_1» «Nume_aplicant_1»
Garant
«Prenume_aplicant_1» «Nume_aplicant_1» «Prenume_aplicant_1» «Nume_aplicant_1»
creditul ipotecar si concubinajul
Re: creditul ipotecar si concubinajul
Obs.
1.Nu ne-ai spus daca tot pretul se achita cu credit.
1. Amandoi trebuie sa fiti trecuti in contract la imprumutati.
2.Faceti plata 1 luna unul, 1 luna celalalt, chiar daca numai in contul unuia dintre voi, cu specificatia exacta a numelui persoanei care face plata.
3. O varianta mai simpla ar fi sa va casatoriti inainte de semnarea contractelor (vanzare-cump. si imprumut. Asta nu fiindca as fi foarte de acord cu institutia casatoriei!
1.Nu ne-ai spus daca tot pretul se achita cu credit.
1. Amandoi trebuie sa fiti trecuti in contract la imprumutati.
2.Faceti plata 1 luna unul, 1 luna celalalt, chiar daca numai in contul unuia dintre voi, cu specificatia exacta a numelui persoanei care face plata.
3. O varianta mai simpla ar fi sa va casatoriti inainte de semnarea contractelor (vanzare-cump. si imprumut. Asta nu fiindca as fi foarte de acord cu institutia casatoriei!
Va multumesc ptr. raspuns!
1. 25% avans, 75% credit
2. cei de la ing mi-au spus ca vom aparea exact ca in draftul de mai sus, imprumutati insa conform regulamentului lor intern eu o sa fiu coplatitorul si o sa intervin numai atunci cand aplicantul pp nu plateste
3 si 4. alta varianta nu exista, eventual sa facem un acord scris in care sa precizam ca vom plati din bani comuni?
1. 25% avans, 75% credit
2. cei de la ing mi-au spus ca vom aparea exact ca in draftul de mai sus, imprumutati insa conform regulamentului lor intern eu o sa fiu coplatitorul si o sa intervin numai atunci cand aplicantul pp nu plateste
3 si 4. alta varianta nu exista, eventual sa facem un acord scris in care sa precizam ca vom plati din bani comuni?
Cine si in ce masura va fi proprietar scrie in contractul de vanzare cumparare...
da, asta stiu
intrebarea mea este dc el poate sa vina sa pretinda mai mult invocand ca este aplicantul pp al creditului si ca el a platit in intregime creditul, degeaba e cota parte de 50/50 dc el prin contractul de credit poate sa demonstreze ca el a platit in intregime cei 75% din casa luati prin imprumut bancar.
ideea dnei ama mi se pare acoperitoare, unul o luna, celalalt o luna insa poate fi o procedura destul de greoaie si nu tocmai placuta, intrebam dc totusi nu exista alta cale.
Multumesc
intrebarea mea este dc el poate sa vina sa pretinda mai mult invocand ca este aplicantul pp al creditului si ca el a platit in intregime creditul, degeaba e cota parte de 50/50 dc el prin contractul de credit poate sa demonstreze ca el a platit in intregime cei 75% din casa luati prin imprumut bancar.
ideea dnei ama mi se pare acoperitoare, unul o luna, celalalt o luna insa poate fi o procedura destul de greoaie si nu tocmai placuta, intrebam dc totusi nu exista alta cale.
Multumesc
am uitat sa spun ca convietuim impreuna, avem banii la comun iar contul bancar va fi deschis pe numele lui iar eu imputernicita pe cont
Chiar si in contract, imprumutatul e imprumutat iar garantul garant
Insa... pentru a avea siguranta puteti incerca un act aditional in care sa clarificati, ca indiferent de termenii folositi in contractul de imprumut si de contul din care se face plata, fiecare va platii 50% din suma imprumutata.
Pe langa asta asigurati-va ca veti avea dovezi in sensul asta!
Dar.. siguranta 100% e greu de obtinut!!!
Insa... pentru a avea siguranta puteti incerca un act aditional in care sa clarificati, ca indiferent de termenii folositi in contractul de imprumut si de contul din care se face plata, fiecare va platii 50% din suma imprumutata.
Pe langa asta asigurati-va ca veti avea dovezi in sensul asta!
Dar.. siguranta 100% e greu de obtinut!!!
nu am rezolvat-o, am aceleasi dubii...
am fost la o consultatie la un avocat si mi-a spus ca singura cale este evidentierea platii...asa cum s-a spus si mai sus.
ce ma ingrijoreaza este ca nu stiu calitatea mea conform contractului de mai sus, ei au spus ca amandoi vom fi imprumutati insa conform regulilor lor interne, al doilea imprumutant e coplatior iar coplatitor=girant
am fost la o consultatie la un avocat si mi-a spus ca singura cale este evidentierea platii...asa cum s-a spus si mai sus.
ce ma ingrijoreaza este ca nu stiu calitatea mea conform contractului de mai sus, ei au spus ca amandoi vom fi imprumutati insa conform regulilor lor interne, al doilea imprumutant e coplatior iar coplatitor=girant