Ce inseamna prescurtarile din completul CC-CA14 si C14-CA

Discutii privind procedura civila
Post Reply
capitanescu

Ce inseamna prescurtarile din completul CC-CA14 si C14-CA

Post by capitanescu » 29 Oct 2010, 08:20

:-D
Buna ziua,
As avea si eu niste nedumeriri/intrebari :!:
La TB la sectia IX Adm si Fiscal ce inseamna prescurtarile din completele CC-CA14 si C14-CA :?:
Ambele complete (sau e unul si acelasi :?: ) au sedinta in aceeasi zi si la aceeasi ora.
De fapt e acelasi complet? In acest caz ce judeca intai? CC inseamna Camera de Consiliu? In acest caz se citeaza partile? Ambele sedinte se tin in aceeasi sala si judecatori, una dupa alta?
:roll:
Cu multumiri

vulpacris

Re: Ce inseamna prescurtarile din completul CC-CA14 si C14-CA

Post by vulpacris » 29 Oct 2010, 15:51

CC inseamna Camera Consiliu, si da, inseamna acelasi lucru, respectiv, Completul 14 care are si camera de consiliu si sedinta publica, in aceeasi zi, si judeca asa cum ii vine mai bine. :grin:

Problema cu citarea, depinde, de speta, si ce cerere se judeca in camera de consiliu, si daca prevede legea citarea partilor.

:cafea:

capitanescu

Post by capitanescu » 29 Oct 2010, 16:18

Vulpacris, multumesc :aplauze:
Obiectul este: Sanctiune ptr. neexecutare hotarare.
Dvs mai m-ati indrumat:
-am castigat plata despagubirilor+inflatia pe Legea 290/2003.
Am investit cu Titlu executoriu Hotararea TB, am solicitat, obtinut si astept redactarea incuviintarii executarii la judecatoria sector 2. Cand o am executorul face Somatia si ANRP are la dispozitie 6 luni sa dea despagubirile+inflatia. Daca nu li se executa conturile.
Dar zilele acestea i-am actionat in instanta cerand amendarea conducatorului cu 20% din salariu/zi si sa-mi plateasca daune cominatorii de 100 lei/zi de cand a respins recursul lor CAB-ul si pana la plata efectiva. La Bucuresti pe Legea 9/1998 s-au castigat cele solicitate de mine. La Olt la TB e pe jurisprudenta aceeasi solicitare castigata pe Legea 290/2003.
Deci:
-citeaza partile?
-eu pot depune concluzii scrise? O intrebare suplimentara: concluziile le pot trimite prin posta inainte de primul termen si sa cer judecarea in lipsa sau trebuie sa ma prezint si sa le pun atunci?
-Hotararea v-a ajunge tot la executare, dar in acest caz dupa ce se incuviinteaza executarea, ANRP are la dispozitie tot 6 luni sa execute de buna voie aceasta Hotarare cu daune cominatorii? Sau exista alte reglementari/termene de executare?
Cu multumiri :D

vulpacris

Post by vulpacris » 29 Oct 2010, 17:12

:aplauze: Felicitari !

Inteleg ca ati invocat art. 24 din L.nr.554/2004, pentru amendare.

In cazul asta sunt aplicabile prevederile art. 25 alin. (1) "Hotărârea se ia în camera de consiliu, de urgenţă, cu citarea părţilor".

Se pot depune concluziile inainte si sa cereti judecarea in lipsa, dar, sincer, nu cred ca o sa aveti succes, ca o sa invoce si instanta, chiar si din oficiu, termenul de 6 luni, si o sa respinga actiunea.

In legatura cu acordarea de daune cominatorii, sunt inutile.

Potrivit jurisprudentei, trebuie sa mai investiti odata instanta, pentru convertirea in daune materiale si trebuie sa faceti dovada vatamarii, pentru ca nu cumva sa va imbogatiti "fara justa cauza", :wall: ca parca nesimtirea de care dau dovada functionarii publici, si nervii pe care ii produc cetatenilor nu reprezinta o "justa cauza". :-D

Dar, puteti sa cereti, dupa trecerea celor 6 luni, amendarea, pe art. 24 al. (2) din L.nr.554/2004 si dupa alte 30 de zile, pe alineatul (3) sa fie ascuns "de la 6 luni la 3 ani".

capitanescu

Post by capitanescu » 29 Oct 2010, 18:17

Multumesc de raspuns vulpacris.
Deci (ca sa inteleg eu bine):
-am facut cerere de chemare in judecata pentru amendare pe art 24 mentionat de dvs., am cerut daune cominatorii;
-s-a dat un termen, care este peste aproape 4 saptamani;
-eu vreau sa depun si concluzii scrise.
Repetand intrebarea pe care vreau sa ma superlamuresc:
Daca luni trimit concluzii scrise (si in aceeasi "compunere" a concluziilor solicit judecarea cauzei in lipsa) ACESTEA (TRIMISE INAINTE DE PRIMUL TERMEN) au acelasi efect si sunt la fel de "legale" ca si cele care le depun in instanta la primul termen sau la ultimul?
Multumesc din nou!

vulpacris

Post by vulpacris » 30 Oct 2010, 08:53

Da, dar ca sa fie vizibil si explicit va recomand o pagina separata fata de concluzii scrise, intitulata, cerere pentru judecare in lipsa. :grin:

"instanta ............
dosar nr. ........

Domnule presedinte,

Subsemnatul, ........, reclamant in acest dosar, in temeiul art.242 alin(2) C.p.c. formulez:

CERERE PENTRU JUDECAREA CAUZEI IN LIPSA

In consecinta, va rog sa judecati cauza ce face obiectul acestui dosar si in lipsa partilor, daca din motive independente de vointa mea nu ma pot prezenta la termen.

Data: Reclamant

Cu stima,
"

capitanescu

Post by capitanescu » 30 Oct 2010, 10:15

Multumiri :aplauze:
Iar concluziile le-am formulat astfel:
"instanta ............
dosar nr. ........

Domnule presedinte,

Subsemnatul, ........, reclamant in acest dosar,formulez prezentele:

CONCLUZII SCRISE
Solicit:
-amenda ...
-daune cominatorii ...

In fapt:
-in data de s-a emis ...
-in data de am depus ...
etc.

In drept ma bazez pe urmatoarele:
- art ... din Legea Contencios,
- art ... CPc
-etc
In sprijinul celor enumerate mai sus ma bazez si pe jurisprundenta in domeniu sau Sentinte emise de TB pe spete asemanatoare si pe care le depun la dosar odata cu prezenta.

Data: Reclamant

Cu stima,
Domnului Presedinte al Tribunalului Bucuresti"

Este OK?

vulpacris

Post by vulpacris » 30 Oct 2010, 10:47

Da, dar, v-am spus ca nu trebuie sa sperati la solutie pozitiva, dat fiind termenul acela stupid de 6 luni acordat institutiilor publice, si s-ar putea invoca din oficiu, si admite, o exceptie de prematuritate a cererii, in sensul ca trebuia sa asteptati cele 6 luni.

capitanescu

Post by capitanescu » 30 Oct 2010, 11:04

Ok! Posibil sa ai dreptate! Nu sunt de specialitate.

Dar, pe jurisprudenta Tribunalului Olt s-a dat pe Legea 290/2003:
-plata daunelor confor Hotararii Comisiei Judetene;
-actualizarea cu rata inflatiei de la data nasterii dreptului si pana la plata efectiva-daune; cominatorii de 50 lei/zi de intarziere pana la plata despagubirilor;
-amenda de 20% nu s-a solicitat.

Si in plus (pe langa Hotararile pe actiune separata de despagubiri, la fel ca si mine, pe Legea 9/1998 insa, la TB):
"Temeiul legal al daunelor cominatorii deriva din prevederile art.1073, 1075 si urm. C.civ., referitoare la dreptul creditorului de a cere indeplinirea integrala a obligatiei debitorului sau. In acest sens, art.1075 C.civ. precizeaza ca "orice obligatie de a face sau de a nu face se schimba in dezdaunari, ...in caz de neexecutare".
In doctrina juridica (C.Barsan), s-a evidentiat insa si natura de veritabila sanctiune civila a daunelor cominatorii, pe care si instantele de judecata, in marea majoritate, o au in vedere. De aceea, plata daunelor cominatorii nu se prea acorda in situatia in care si creditorul a dat dovada de oarecare pasivitate, intentind, spre exemplu, o actiune pe temeiul art. 1073, 1075 si urm. C.civ., pentru obligarea debitorului la indeplinirea integrala a obligatiei sale, inclusiv prin indeplinirea obligatiilor de a face sau a nu face corespunzatoare, la un termen relativ mare de la nasterea obligatiei principale (de ex. o hotarare de punere in posesie si restituire a unui teren fostului proprietar, nefinalizata prin eliberarea unui titlu de proprietate.)
In speta dvs., consider ca sansele de a obtine daune cominatorii sunt mai mari cu cat introducerea actiunii pt. obtinerea acestora va fi mai apropiata de data ramanerii definitive a hotararii care a dat nestere dreptului dvs. de creanta. Daca veti intarzia prea mult, culpei, de netagaduit de altfel, a debitorului, instanta ii va asocia si o culpa a dvs., de pasivitate. Iar sansele acordarii daunelor cominatorii scad. Aceste considerente sunt numai orientative, decizia fiind in totalitate a instantei.
Pretentiile materiale se timbreaza la valoare, insa daunele cominatorii, cu rol de veritabila sanctiune civila, asa cum aratam, consider ca nu.
Actiunea se introduce la instanta competenta teritorial, deci daca este vorba de ANRP, Tribunalul Bucuresti.
Plata daunelor cominatorii, ca sanctiune a neindeplinirii integrale si la timp a obligatiei de catre debitor nu determina stingerea dreptului la plata daunelor-interese (art.1082 C.civ.) si a despagubirilor datorate de acelasi debitor si cu atat mai putin intoarcerea acestor sume de catre creditorul care le-a incasat.
Va sfatuiesc inca odata, sa evaluati impreuna cu un avocat, sansele obtinerii acestor daune.
Succes!"
si
"Punctual:
1. cereti daunele cominatorii incepind cu data nasterii obligatiei neexecutate de parat (20.05.2010);
2. nu exista o suma maxima, dar trebuie avuta in vedere o suma "rezonabila" (termen ...placut celor de la CEDO );
3. Dupa obtinerea unei hotarari definitive si irevocabile, in cazul neexecutarii de bunavoie (foarte probabile ), va trebui sa apelati la executarea silita a obligatiei;
4. Asa cum v-am raspuns deja (trebuia doar sa cititi atent raspunsul initial), daunele cominatorii nu exclud celelate daune, deci nu exclud nici plata ratei inflatiei aplicata debitului;
5. Pentru actiunea introdusa in vederea platii daunelor cominatorii nu este necesara o notificare facuta debitorului, acesta fiind de drept in intarziere de la data la care hotararea judecatoreasca ce v-a nascut dreptul este executorie."
si
"Eu consider ca nu, termenul fiind realmente... rezonabil. Am precizat ca nu exista o prevedere legala in acest sens, ci numai o apreciere a instantei, in jurisprudenta.
Succes!"
si
"Aveti dreptul sa obtineti daune.actiunea o introduceti la tribunalul bucuresti."
Ce ziceti :cry: :?:

Post Reply