politia judiciara!!!

Discutii privind procedura penala
Post Reply
adevar

politia judiciara!!!

Post by adevar » 28 Apr 2010, 04:56

In drum spre un anumit loc, intalnesc un politisti pe strada si dupa cum sunt mai inchis la culoare incepe sa imi ceara actul de identitate (se pare ca din punctul lor de vedere doar tigani sunt o problema publica cu toate ca sunt metis :D) dupa care vrea sa vada si ce am in geanta si in buzunare, au dreptul sa faca asta si pot sa refuz de a coopera cu ei fara sa incalc vreo lege? El are obligatia de a imi arata ceva act doveditor legat de identiatea lui (sa stiu daca pot sau nu sa cer asa ceva)?

thx a lot!!!

dusterXXX

Re: politia judiciara!!!

Post by dusterXXX » 07 May 2010, 09:34

poate miliţia făcea un filtru prin zonă, ...
ce să le ceri? haina şi insigna ar fi cam suficiente.

alex

Re: politia judiciara!!!

Post by alex » 09 Jun 2010, 09:30

Nu ar trebui facuta diferenta de rasa, toti suntem ai Domnului

Cam asa sta cu legea:
ART. 41 din Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane:

(1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul este obligat să prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu, după caz, pentru a-şi face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a poliţistului ar fi periclitată.

(2) Înainte de intrarea în acţiune sau efectuarea intervenţiei ce nu suferă amânare poliţistul este obligat să se prezinte verbal, iar după încheierea oricărei acţiuni sau intervenţii, să se legitimeze şi să îşi declare funcţia şi unitatea de poliţie din care face parte.

ART. 31

(1) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este investit cu exerciţiul autorităţii publice şi are următoarele drepturi şi obligaţii principale:

a) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală;

f) să efectueze, cu respectarea dispoziţiilor legale, controale ale persoanelor şi bagajelor, precum şi ale vehiculelor aflate în circulaţie, atunci când există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unor infracţiuni sau posibile acţiuni teroriste

Post Reply