reintegrarea salariatului

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
alrofa

reintegrarea salariatului

Post by alrofa » 18 Feb 2005, 12:04

Salariatului X i se desface disciplinar contractul de munca, formuleaza contestatie, instanta admite la fond contestatie si se dispune reintegrarea cu plata salariilor.
Salariatul solicita reintegrarea, este reintegrat, societate face in acelasi timp recurs. Desi solicita reintegrarea si societatea se conformeaza(se indeplinesc toate formalitatile) salariatul nu se prezinta la serviciu si evident societate ii desface din nou contractul de munca din acelasi motiv (130 lit. i - CM).
Toate acestea se intampla pe perioada judecarii recursului (dosarul a fost trimis la curtea suprema dupa care s-a intors la curtea de apel deci a durat cateva luni).
Salariatul formuleaza din nou contestatie (la cea de a doua decizie de desfacere a cim din motive disciplinare) instanta admite din nou contestatia - la fond - societatea face iar recurs.
Pana la judecarea celui de al doilea recurs se pronunta solutia in primul recurs care se admite, deci se constata legalitatea si temeinicia primei decizii de desfacere a contractului de munca.
La primul termen al celui de al doilea recurs societate informeaza despre sentinta data in primul recurs si renunta la judecata in cel de al doilea.
Salariatul se prezinta la societat cu sentinta ramasa definitiva in dosarul celei de a doua contestatii in care s-a dispus plata salariilor salariatul ne mai solicitand reintegrarea.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Daca instanta de recurs a constata legalitatea primei decizii de desfacere a cim - deci reintegrarea nu a fost facut in baza unui contract valabil, mai poate venii salariatul cu sentinta din cel de al doilea dosar de contestatie sa solicite plata salariilor pentru o perioada in care el, potrivit sentintei din recurs nu era salariat?
Va multumesc anticipat.

croc

Post by croc » 18 Feb 2005, 12:42

parerea mea este ca nu, nu te mai poate obliga la plata!

alrofa

Post by alrofa » 18 Feb 2005, 13:21

m-am intalnit zilele trecute cu avocata salariatului in cauza si mi-a spus ca va cere punere in executare a celei de a doua sentinte pe motiv ca aceasta este valabila deorece s-a facut renuntarea la judecata in cel de al doilea recurs. am mai cerut parerea si altor avocat si au fost de aceeasi parere cu ea.
in cazul in care va veni sa puna in executare sentinta ma gandeam sa fac contestatie la executare si sa arat ca solicita practic executarea in raport cu un contract care nu mai este valabil in baza sentintei din primul recurs.
dar nu mai sunt asa de sigura ca am procedat corect atunci cand am renuntat la judecata mai ales ca au fost multi cei care nu mi-au dat dreptate.

mark_seller

Post by mark_seller » 23 Feb 2005, 20:08

Cum face unitatea dovada ca a integrat fostul salariat?- pentru a putea concedia disciplinar?
Poti concedia fara repunerea in situatia initiala (inainte de comunicarea deciziei de reintegrare - daca exista!), fara restabilirea raporturilor de munca (atributii, loc de munca, echipament, inventar, ... etc.)?
Ar echivala cu a concedia pe oricine de oriunde!

ama

Post by ama » 24 Feb 2005, 09:35

Pararea mea este ca ia gresit renuntand la al doilea recurs. Trebuia sa-l lasi pe rol. Cred ca solutia ar fi fost admiterea recursului si respingerea contestatiei ca ramasa fara obiect.
Acum nu-ti ramane decat contestatia la executare.
Intrebarea mea este: ce fac in situatia in care il reangajezi pe contestator si i se respinge contestatia in recurs? Adica, cu ce temei ii desfac din nou contractul de munca?

sendre

Post by sendre » 01 Mar 2005, 13:37

In primul rand nu cred ca salariatul poate obtine vreun leu de la societate, atata vreme cat prima instanta de recurs a admis recursul tau si pe fond a respins contestatia ca neintemeiata, C.I.M fiind recunoscut ca desfacut de la data deciziei de concediere.In consecinta pentru a te apara ai la indemana calea contestatiei la executare in care vei arata ca inectarea raporturilor de munca a avut loc la data deciziei de concediere cu consecintele firesti pe care le implica acesta incetare.Mai mult vei arata ca prin admiterearecursului si respingerea contestatiei ca neintemeiata isi inceteaza producerea efectelor si actele subsecvente si anume decizia de reintegrare, cealalta decizie de concediere, etc
In al doilea rand consider ca ai gresit cand ai renuntat la al doilea rescurs, normal ar fi fost sa sustii admiterea recursului iar pe fond respingerea contestatiei ca ramasa fara obiect.

sendre

Post by sendre » 01 Mar 2005, 13:39

In primul rand nu cred ca salariatul poate obtine vreun leu de la societate, atata vreme cat prima instanta de recurs a admis recursul tau si pe fond a respins contestatia ca neintemeiata, C.I.M fiind recunoscut ca desfacut de la data deciziei de concediere.In consecinta pentru a te apara ai la indemana calea contestatiei la executare in care vei arata ca incetarea raporturilor de munca a avut loc la data deciziei de concediere cu consecintele firesti pe care le implica acesta incetare.Mai mult vei arata ca prin admiterea recursului si respingerea contestatiei ca neintemeiata isi inceteaza producerea efectelor si actele subsecvente si anume decizia de reintegrare, cealalta decizie de concediere, etc
In al doilea rand consider ca ai gresit cand ai renuntat la al doilea recurs, normal ar fi fost sa sustii admiterea recursului iar pe fond respingerea contestatiei ca ramasa fara obiect.

Post Reply