Furt din hypermarket

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
justmeme

Furt din hypermarket

Post by justmeme » 19 Mar 2010, 21:23

Buna seara si multumesc ca existati....!
Se pare ca am comis si eu prostia...Azi facand cumparaturi de la Hipermarket (valoare 300Ron) ajungand la raionul cosmetice am vazut un set de rimel si ruj...nu eram interesata de rimel ci numai de ruj...si atunci nu stiu asa pur si simplu chiar nu-mi pot explica si ma simt jenata povestind acum si realizand lucrurile..uitandu-ma prin seturile de rimel cu ruj care erau nesigilate (6 seturi)
mi-a "fugit "mana pe un ruj.Chiar nu stiu de ce am avut reactia aceasta pentru ca bani asupra mea avea suficienti pentru achizitionarea a 50 de rujuri......
L-am bagat in buzunarul de la jacheta.Paradoxul este ca in geanta mai aveam o aceeasi marca de ruj insa alta culoare.Dupa plata cumparaturilor am fost oprita de un agent care m-a dus intr-o camera pentru o perchezitie a gentii si corporala...Groaznic!!! Am fost jignita la modul "hoato scoate rujul albastru"....Rujul si marca despre care vb este Maibeline un ruj suficient de ieftin care se poate gasii in toate magazinele si poate chiar in geanta multor femei...Rujul era intr-un suport mov si nicidecum albastru...La control mi-au gasit insa rujul vechi si nicidecum pe cel nou...Un ruj folosit...Cel de la paza a venit cu una dintre cutii(ma refer la seturile de rimel +ruj ) in a-mi arata lipsa rujului...Eu personal n-am avut garantia ca e cutia rujului lipsa...pentru ca fiind 6 seturi desigilitate pana la urma ar fi putut lipsii din toate cate ceva fie un ruj fie un rimel....Mi-au cerut cu un ton foarte raspicat si destul de jignitor sa dau o declaratie pana vine politia,declaratie in care-mi recunosteam vina si sa platesc acel set in valoare de 35 ron. Am fost de acord sa platesc contravaloarea setului insa nu am vrut sa dau declaratie in care sa-mi recunosc vina pentru rujul gasit pana la urma era cel personal si nu acela pe care eu al luasem...si pana la urma chiar si cei care au o problema vsv de cleptomanie merita respect!!!! Nu ma pot numi asa pentru ca e prima data cand am impulsul asta....insa cu siguranta am sa consult un psiholog in urma reactiei avute si necontrolate....Chemand politia am dat o declaratie in cadrul magazinului si am fost dusa la sectie pentru o alta declaratie la cineva de la politie sectia judiciar am inteles....Am declarat adevarul ca rujul gasit de cei de la paza nu era cel din cutie era un ruj personal fiind un ruj vechi folosit omitand insa de a comenta ceva de rujul cel nou care exista asupra mea...Din ce am inteles din declaratie celui de la ordine sunt inregistrari video unde eu nu as fi vazuta ca imi insusesc rujul insa ca as fi vazuta cum rup o eticheta de pe el (ceea ce este adevarat)...era un cod de ruj ( nu cod de bare) si ca sunt filmata cum ma rujez insa culmea...din nou cu rujul meu...!!!! Asta s-a intamplat in acesta seara ...La ce ma pot astepta pentru un ruj care practic e al meu ( cel din magazin nu a fost gasit) ...Cum pot rezolva problema??...sa marturisesc politiei atunci cand ma va chema din nou de rujul din set care nu a fost gasit??...sa persis in declaratia care chiar e adevarata ca rujul gasit de agentii de paza e rujul meu vechi? Ce consecinte o sa se reflecte asupra mea in situatia asta? Cum sa reactionez...?
Va multumesc anticipat si va raman indatorata...! In caz ca as avea totusi nevoie de un avocat la cine pot apela....?? Toti sunteti buni...!!! Cam greu de ales...sper totusi ca nu fie nevoie~ Astept cu interes raspunsurile dvs....

angel

Re: Furt din hypermarket

Post by angel » 19 Mar 2010, 21:36

tocmai ma pregatisem sa va raspund,ca este o boala si se numeste cleptomanie..insa am citit explicatia Dvs ca este pt prima oara cand vi se intampla...sa-i ziceam ceasul rau.
ati procedat foarte bine in apararea Dvs...

chiar daca au filmat pe camera ca ati rupt codul de bare de la un ruj. nuc red ca pe camera poate fi identificat rujul...acum depinde de ce se vede maie xact pe caseta...poate vor avea dovada sustragerii si introduceriiia cestuia in buzunar...chair sia sa...produsul gasit de ei nu este acleasi cu cel lipsa din gestiunea lor...
in orice caz...mentienti declaratia data anterior si nu mentionati absolut nimic despre rujul pe care nu l-au gasit...tot asa o tineti,ca era rujul Dvs personal...iar pe viitor sa va abtineti...

johei

Post by johei » 22 Mar 2010, 16:25

ma intreb, intr-un astfel de caz, cum e cu sarcina probei?
In mod normal procuratura trebuie sa dovedeasca ca rujul din poseta e furat, insa daca pe caseta video se vede cum se manipuleaza ceva la un ruj si apoi se gaseste un ruj de aceeasi marca in geanta, se poate spune ca sarcina probei e oarescum inversata?
Pentru ca dupa ce rujul a trecut prin atatea maini si daca nu e asa de vechi incat sa nu poata fi luat din magazin, e cam dificil de dovedit ca e rujul personal...

angel

Post by angel » 22 Mar 2010, 23:13

mda, si cum poti proba ca nu e personal si chiar cumparat din acelasi magazin(la o data anterioara, fireste) daca acesta este uzat cel putin 1/2 de exemplu.oricum buna ipoteza cu sarcina probei... :bere: :aplauze:

Numai ca sarcina probei nu trebuie sa revina "faptuitorului" :grin:, ori asa cum bine zici si tu,cum poate proba procuratura ca este sau nu rujul personal...eu cred ca s-ar putea proba numai daca acel cod de bare ar fi fost pe stoc in magazin in acea zi...si n-a iesit la casa(dar se afla in geanta/ buzunarul faptuitorului si nu-i nici pe stoc...daca au acest sistem de inventar(si cred ca asa ar fi si normal sa fie, cu toate ca nu cunosc practic sistemul supermaketurilor) cred ca atunci se poate proba...dar daca nu mai exista codul de bare ce fac?!pentru ca acel ruj poate fi cumparat chiar nefolosit in aceeasi zi dintr-un alt magazin, ca nu-s obligata sa tin bonul cu mine...
johei wrote:ma intreb, intr-un astfel de caz, cum e cu sarcina probei?
In mod normal procuratura trebuie sa dovedeasca ca rujul din poseta e furat, insa daca pe caseta video se vede cum se manipuleaza ceva la un ruj si apoi se gaseste un ruj de aceeasi marca in geanta, se poate spune ca sarcina probei e oarescum inversata?
Pentru ca dupa ce rujul a trecut prin atatea maini si daca nu e asa de vechi incat sa nu poata fi luat din magazin, e cam dificil de dovedit ca e rujul personal...

dasefx

Post by dasefx » 29 Mar 2010, 01:28

Fapta descrisă mai sus nu constituie infracțiune!

inxs_2099

Post by inxs_2099 » 30 Mar 2010, 00:58

Dupa parerea mea , prejudiciul produs este minim, pe cale de consecinta nu cred ca daca veti ajunge in Instanta "fapta" va produce efecte juridice.
Dar sincer sa fiu, am vazut si situatii in care erau in boxa si persoane care au furat ciocolata....probabil justitia e oarba. Tocmai de aceea va sfatuiesc, desi stiu ca nu se merita (financiar vb), pentru siguranta Dvs. angajati un avocat pentru eventuale declaratii la politie si ce mai e. Sfatul meu e ca pe viitor sa nu mai incercati sa faceti asa ceva pt ca au sisteme bune de supraveghere video, iar pt un ruj, sau un pachet de biscuiti, va distrugeti si demnitatea UMANA !
Oricum succes !

suerte

Post by suerte » 10 Apr 2010, 17:27

Buna!

Pentru furt din hipermarket, fapta este incadrata la art. 209 lit e(furt calificat savarsit in loc public), pedepsita cu inchisoarea de la 3-15 ani!
In practica, am intalnit persoane amendate pentru ca au luat braduti odorizanti, in baza filmarilor...precum si persoane arestate preventiv pt ca au sustras guma de mestecat in valoare de 200 lei, in cazul celor din ultima fiind vorba si despre pericol social concret prin prisma consumului de droguri...
E greu sa-ti dai cu parerea, fara sa cunosti actele din dosar.
Probabil ca pe langa filmari exista si o persoana de la paza, care a fost imbracata in civil, care a depus marturie.
Parerea mea este ca trebuie sa fiti constanta in declaratii si sa nu reveniti, in sensul unei recunoasteri, fie si sub precizarea faptului ca nu era vorba despre obiectul pe care l-ati sustras, deoarece ar echivala cu o recunoastere implicita.
Daca spuneti ca nu exista identitate intre obiectul sustras si cel ridicat, puteti sa va faceti apararea in conditii foarte bune.
Daca exista dubii cu privire la vinovatie, conform principiului "in dubio pro reo", situatia va este favorabila!

Post Reply