Cedarea apartamentului catre copil

Discutii privind procedura civila
agenda

Re: situatie apartament

Post by agenda » 15 Feb 2010, 22:19

GIGI1 wrote:Cea mai sigura solutie caci despre asta e vorba, este sa faceti un contract de vinzare de drepturi, in sensul vinzarii cumpararii catre fiul dv si un contract de abitatie pt sot, aceasta cu conditia ca notarul sa stie cu ce se maninca.
Altfel, poti face diverse contracte mai ieftine dar la fel de bune.
:crizaderas: :crizaderas: :crizaderas:

MARYKOSAN

Post by MARYKOSAN » 10 Mar 2010, 09:41

Multumesc pentru sfaturi, dar poate explicati mai babeste, ce inseamna reductiune;scutire de raport;contract de abitatie pt. sot. Si ce treaba are actualul sot, el nu are nici o contributie la apartament si bunurile mele. Tot ce ma intereseaza este cum sa fac mai bine ca apartamentul si bunurile mele sa ramana fiicei mele(are 20 ani),dupa decesul meu, fara sa-i faca probleme sotul actual si fara riscul de a ramane eu in strada. Cheltuielile notariale le suport eu. Si din acest considerent, precum si cel al avantajelor si riscurilor, ma intereseaza diferenta dintre c-v cu uzufruct viager si donatie cu uzufruct viager.
PS: actualul sot nu ridica pretentii, dar nici nu vreau sa cer acceptul lui.Are si el o casa si copii, dar eu nu pretind nimic de acolo. Locuim in apartamentul meu.
Multumesc inca odata si astept un raspuns pe intelesul meu si care este in acord cu legislatia in domeniu.

vulpacris

Post by vulpacris » 10 Mar 2010, 19:54

Deci, prin faptul ca sunteti casatorita cu actualul sot, in cazul decesului dvs., acesta are dreptul legal de a mosteni, ca si sot supravietuitor, o cota de 1/4 din bunurile proprietatea dvs. personala.

In acest caz, daca faceti un contract de donatie in favoarea ficei dvs., sotul dvs. poate cere, conform legii, dupa decesul dvs., ca acest contract de donatie sa fie micsorat, in sensul ca fiicei sa-i ramana 3/4 din apartament si lui 1/4.

Acum cred ca intelegeti ce discutam cu colegii.

Si mai incercam sa cautam o solutie cat mai buna pentru dvs..

Acum, pentru ca ati precizat varsta copilului, este mai simplu, pentru ca puteti face un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager, constituita atat in favoarea dvs., cat si a sotului dvs. (numai daca doriti si acest lucru), si la intocmirea caruia, sa fie mentionat de catre notar, ca a consimtit si sotul dvs..

Acest consimtamant este necesar, tocmai pentru ca acest contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager, sa nu poata fi atacat de sotul dvs. dupa decesul dvs., fiind o conditie impusa de lege.

Astfel, nici nu puteti ramane in strada, deoarece dreptul de uzufruct viager va asigura de folosinta apartamentului, cum doriti dvs., pe viata, fiica dvs. avand doar un drept de proprietate asupra acestuia, dar fara sa poata sa foloseasca acest apartament daca dvs. nu doriti acest lucru, intrand in toate drepturile unui proprietar doar dupa decesul dvs..

Cred ca acum ati inteles. :grin:

:cafea:

MARYKOSAN

Post by MARYKOSAN » 11 Mar 2010, 09:17

vulpacris wrote:Deci, prin faptul ca sunteti casatorita cu actualul sot, in cazul decesului dvs., acesta are dreptul legal de a mosteni, ca si sot supravietuitor, o cota de 1/4 din bunurile proprietatea dvs. personala.

In acest caz, daca faceti un contract de donatie in favoarea ficei dvs., sotul dvs. poate cere, conform legii, dupa decesul dvs., ca acest contract de donatie sa fie micsorat, in sensul ca fiicei sa-i ramana 3/4 din apartament si lui 1/4.

Acum cred ca intelegeti ce discutam cu colegii.

Si mai incercam sa cautam o solutie cat mai buna pentru dvs..

Acum, pentru ca ati precizat varsta copilului, este mai simplu, pentru ca puteti face un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager, constituita atat in favoarea dvs., cat si a sotului dvs. (numai daca doriti si acest lucru), si la intocmirea caruia, sa fie mentionat de catre notar, ca a consimtit si sotul dvs..

Acest consimtamant este necesar, tocmai pentru ca acest contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager, sa nu poata fi atacat de sotul dvs. dupa decesul dvs., fiind o conditie impusa de lege.

Astfel, nici nu puteti ramane in strada, deoarece dreptul de uzufruct viager va asigura de folosinta apartamentului, cum doriti dvs., pe viata, fiica dvs. avand doar un drept de proprietate asupra acestuia, dar fara sa poata sa foloseasca acest apartament daca dvs. nu doriti acest lucru, intrand in toate drepturile unui proprietar doar dupa decesul dvs..

Cred ca acum ati inteles. :grin:

:cafea:

Post Reply