Amenda contraventionala de la primarie!

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
Ovidiu

Amenda contraventionala de la primarie!

Post by Ovidiu » 01 Mar 2010, 06:49

Mi-a venit zilele trecute acasa o adresa de la primarie unde erau identificate intr-un tabel taxele si impozitele pe care le am de platit. Interesant este ca la ultima rubrica a tabelului imi figureaza o suma de 1000 de lei reprezentand amenzi contraventionale. Sa va relatez ce stiu despre aceasta amenda contraventionala. Acum cateva luni a venit la mine acasa un inspector de la primarie ca urmare a unei reclamatii facuta de un vecin binevoitor pentru a verifica daca am autorizatie de construire pentru un garaj pe care l-am ridicat dintr-un placaj gros. In fine, am discutat cu omul i-am aratat despre ce este vorba (nu are sens sa expun in ce a constat discutia cu el), iar la plecare mi-a spus pur si simplu ca imi mai da un timp de gandire, dupa care a plecat. Nu mi-a aplicat vreo amenda, nici nu mi-a spus ca-mi aplica, nu a completat vreun PV de amenda contraventionala, absolut nimic. Doar ce am spus, a plecat fara sa-mi aduca in vedere nimic concret; doar ca imi da un timp de gandire si mi-a mai sugerat sa discut cu vecinul reclamagiu ca sa-si retraga plangerea... Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

Ovidiu

Re: Amenda contraventionala de la primarie!

Post by Ovidiu » 01 Mar 2010, 06:50

Amenda este sigur pentru ca nu am avut autorizatie de construire. Insa eu ma intreb cum este posibil sa fiu amendat contraventional fara sa am habar de acest aspect, fara sa fiu informat in prealabil despre elementele de fond, fara sa am dreptul sa ma apar cu eventuale acte, fara macar sa mi se comunice la domiciliu o copie despre PV-ul de amenda contraventionala?
Sa spunem ca maine mi se aduce tocmai acest fapt, ca este o amenda contraventionala pt lipsa autorizatiei de construire, mai departe ce fac? Le solicit o copie de pe PV? Ii pot da in judecata direct pe baza acelei instiintari unde figurez cu 1000 de roni la DITL pt amenda contraventionala? Nu este viciu de procedura grosolan modul in care am fost amendat?

vulpacris

Post by vulpacris » 01 Mar 2010, 14:38

Daca nu ti-a fost comunicat PV-ul prin comunicarea de acum privind taxele, impozitele si amenda, ti-a fost comunicata suma pe care o ai de achitat.

Aceasta comunicare este valabila, fiind facuta de directia financiara, astfel fiind si tu repus in termen. :grin:

Termenul curge de la data comunicarii.

Conform procedurii trebuie sa faci plangere in termen de 10 zile la directia financiara si sa contesti suma cu care ai fost impus cu titlu de amenda, nefiindu-ti comunicat anterior nici un PV, si prin care sa-i informezi ca esti de acord sa achiti sumele datorate cu titlu de impozite si taxe, pe care le poti si achita si, sa anexezi chitanta de la CEC, in copie certificata, dar nu si suma datorata cu titlu de amenda.

Ei trebuie sa-ti raspunda la plangere, iar, prin acest raspuns or sa te infomeze cu privire la PV-ul respectiv, si te vor soma sa achiti si acesta amenda.

Ei bine, acest raspuns il ataci in contencios administrativ, impreuna cu PV-ul invocat in raspuns, dar necomunicat conform legii, si ceri anularea PV-ului. :grin:

:cafea:

Ovidiu

Post by Ovidiu » 01 Mar 2010, 18:54

Surprize, surprize... Asta era buna de Andreea Marin.... :mrgreen: Am obtinut astazi o copie de pe PV si spre stupoarea mea, contraventia este aplicata din 07.04.2009... Agentul constatator l-a luat ca martor pe vecinul meu amabil si a completat PV-ul mentionand ca "contravenientul nu a fost de fata"; se pare ca nu s-a incumetat sa mearga pana la capat cu marlania prin vreo afirmatie de genul ca "nu a fost gasita nicio persoana la adresa respectiva", deoarece la mine acasa 99% din timp este cineva acasa. Acum stiu deci urmatoarele:

1)PV incheiat la 07.04.2009;
2)La rubrica modalitate de comunicare totul este curat ca lacrima, in consecinta nu au nicio dovada de comunicare;
3)Cai de atac - se mentioneaza doar termenul de 15 zile dar nu si organul unde se depune plangerea.

Vulpacris - stiu acum ca PV-ul sta pe picioare ca un nonagenar lovit de artrita,reumatism si paraplegie si ma refer aici la prescrierea executarii contraventiei si cauza de nulitate prin absenta precizarilor despre calea de atac ... Am vazut in OG2/2001 ca daca formulez plangere in termen de 15 zile, Primaria va fi obligata sa o trimita insotita de o copie de pe PV la Judecatorie unde se va constitui dosarul ce va fi judecat. Daca pot proceda direct asa imi creez vreo vulnerabilitate fata de calea putin ocolitoare sugerata de tine? La ce mi-ar folosi tatonarea asta cu Primaria in urma careia as obtine un raspuns negativ din partea lor, pe care ulterior sa-l atac? Imi scapa ceva?

vulpacris

Post by vulpacris » 01 Mar 2010, 22:17

Poti merge pe calea aia dreapta, daca ai obtinut in mod oficial copia de pe PV, si poti face dovada ca abia astazi ti-a fost comunicat. :grin:

Ovidiu

Post by Ovidiu » 02 Mar 2010, 06:40

Acum mai e o chestie....si anume pe PV-ul asta obtinut este o copie simpla facuta la solicitare verbala si nu are vreo proba in sine cu privire la data obtinerii. Dar presupun ca este o dovada suficienta prin faptul ca la rubrica "modalitati de comunicare" nu este completat nimic... Ce spui, nu ar fi mai bine sa atac direct actul ala de imputare unde figureaza nominal aceasta amenda? Sa solicite instanta PV-ul....?
Si adresabilitatea in plangerea asta o fac catre instanta sau catre Primarie? In Og 2/2001 am vazut ca trebuie depusa la primarie... Nu o pot depune direct la instanta? Nu inteleg ratiunea pentru care trebuie sa o transmita autoritatea publica mai departe la instanta...

vulpacris

Post by vulpacris » 02 Mar 2010, 10:26

Trebuie respectata procedura prealabila, prin care ceri autoritatii emitente sa-si retracteze actul pe care il consideri nelegal.

In procedura asta primesti raspunsul oficial prin care ti se face cunoscuta existenta PV-ului, si astfel esti repus in termenul de 15 zile in care il poti ataca, si pe el, alaturi de actul de instiintare cu privire la sumele de plata, acesta curgang de la data cand ti se comunica raspunsul de catre administratia financiara, plus ca raspunsul in sine o sa se constituie in proba a faptului ca PV-ul nu ti-a fost comunicat asa cum erau obligati.

Daca administratia financiara nu iti comunica oficial, anexat la raspuns, si PV-ul, si doar il mentioneaza, atunci, cu atat mai bine. :grin:

In cererea catre tribunal, ceri sa fie obligati sa prezinte si acest PV, deoarece nu ti-a fost comunicat niciodata, si nu spui de cel pe care l-ai obtinut asa cum l-ai obtinut. :wink:

Cand il prezinta, ceri instantei sa observe faptul ca la rubrica respectiva nu este nici o mentiune, si nu are anexata dovada comunicarii si... gata. :grin:

P.S. Cererea de chemare in judecata o adresezi instantei de contencios administrativ si fiscal, dar se depune la administratia financiara, ca asa spune legea, nu mai incerca sa patrunzi logica de fier a "legiuitorului" ca singurul lucru cu care te alegi este .... o mare durere de cap :crizaderas:

Ovidiu

Post by Ovidiu » 02 Mar 2010, 18:14

Mersi frumos pt lamuriri VulpaCris.... De asta eram si eu in dubii, ma gandeam la procedura prealabila... Dar, frate, dupa 1 an aflu intamplator de o amenda contrav. aplicata in cel mai mare sictir fata de orice procedura legala si in totala sfidare fata de "contravenient", si eu mai trebuie sa mai parcurg si procedura prealabila? Ai dreptate.....this is too much! Sunt asa de indignat de modul in care am fost tratat ca cetatean al orasului in care traiesc incat as vrea sa depun direct la instanta actiunea, dar in fine, asta e...

P.S - si totusi ma gandesc ca nu mi-ar putea invoca except lipsei proc prealabile deoarece in PV nu mi s-a precizat autoritatea la care trebuie sa depun plangerea....
EDIT: citind L554/2004 m-am decis ca dupa ce primesc raspuns de la primarie sa depun actiunea direct la instanta; nu cred cred ca imi respinge actiunea doar pentru ca nu am facut-o prin intermediul primariei.
Edit:in instiintare imi precizeaza "ramasite la 31.12.2009"; asa ca o sa le cer direct revocarea deoarece cu siguranta s-a prescris executarea sanctiunii :mrgreen: ...Dupa o sa procedez cum ai spus tu Vulpacris, insa depun direct la instanta...nu cred sa-mi respinga actiunea pt ca nu am depus-o prin primarie....hai ca-i prea de tot sa formulezi cerere catre instanta si sa o depui la alta institutie....dar traim in Romania....

Post Reply