Clientul meu (persoana juridica) a achizitionat in anul 2008 un automobil in leasing.
In anul 2009, clientul s-a hotarat sa cesioneze printr-o conventie in forma autentica contractul de leasing, urmand ca cesionarul sa preia toate obligatiile celui dintai.
In contractul de cesiune se stipuleaza ca daca cesionarul nu va achita o rata de leasing lunara, convenţia se consideră desfiinţată, cesionarul va fi obligat să înapoieze societăţii cedente automobilul, care la rândul săi îl va ceda societăţii de leasing.
Deşi au trecut mai bine de 4 luni de la data încheierii contractului de cesiune, cesionarul nu a achitat nicio rată de leasing şi societatea de leasing a început să îl someze pe cumpărătorul cedent.
Tinând cont de prevederile contractului e clar că avem un pact comisoriu de gradul IV, asa ca, dupa parerea mea, conventia este desfiintata.
Ca efect al desfiintarii acesteia, cesionarul ar fi trebuit sa predea cesionarului bunul, pentru a fi restituit societatii de leasing, lucru care nu s-a intamplat.
Ce credeti ca trebuie facut pentru ca cedentul sa recupereze bunul de la cesionar si eventualele prejudicii pe care acesta le-a suferit prin neplata de catre cesionar a ratelor la leasing?
Ms
Ce trebuie facut?
Re: Ce trebuie facut?
In primul rand, din economia mesajului, apreciez ca nu avem un pact comisoriu de gradul IV, mai degraba unul de grad II...oricum ar fi, ca e II, ca e IV, daca cesionarul nu isi executa obligatia de buna voie, musai instanta. Si atunci, dupa notificarea debitorului, poti solicita executarea silita in natura sau prin daune interese, fie constatarea rezilierii contractului de cesiune si repararea prejudiciului suferit prin neexecutarea obligatiei.deeea wrote:In contractul de cesiune se stipuleaza ca daca cesionarul nu va achita o rata de leasing lunara, convenţia se consideră desfiinţată,
Ms
Asta ar fi o varianta asa la repede gandit, insa intreb, de ce nu lasi firma de leasing sa se descurce cum stie el mai bine?
Re: Ce trebuie facut?
pentru ca firma de leasing, considerand probabil cesiunea desfiintata, deja il someaza pe cedent sa returneze automobilul (care se afla inca in posesia cesionarului) si sa achite ratele restante.deeea wrote:insa intreb, de ce nu lasi firma de leasing sa se descurce cum stie el mai bine?
Cred ca am sa merg pe obligatia de a face.
Multumesc pentru raspuns

Re: Ce trebuie facut?
nu stiu exact dca firma de lesing "considera deja desfiintata conventia" Intrebarea mea (esentiala) este: firma de leasing este parte in conventie? i s-a cerut acordul? in caz contrar contractul de "cesiune" nu i este opozabil in niciun fel. parte a raas on continuare "cedentul"
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 28 guests