discriminare ?

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
anykk

discriminare ?

Post by anykk » 23 Jan 2010, 17:44

Buna ziua,
Lucrez intr-o firma ,sa-i spunem x ,care face parte dintr-un fond de investitii, y.X se ocupa cu vanzarea de produse de agrement,iar eu lucrez la unul din magazine ,direct cu clientii.
Inaintea Craciunului,seful de magazin ne-a adus costume de mos-craciuni si craciunite si ne-a informat ca trebuie sa le purtam in perioada 21-24 decembrie.A venit ziua cu pricina,ne-am costumat 7 dintre noi (exceptie facand unul singur care a refuzat fara sa motiveze). ''Rebelul'' a fost imediat expediat in depozit drept pedeapsa ca refuza.Omul s-a conformat,au trecut sarbatorile,.... Ieri insa,o ditamai comisie formata din floarea de la X si Y a sosit la magazin ca sa-i aduca la cunostinta celui necostumat ca i s-a intocmit un referat pe subiectul neimbracarii costumului; ne-au chemat pe toti,pe rand, sa ne dam cu parerea intr-o declaratie in care sa scriem cum si de ce a refuzat si daca ne-am simtit cumva ofensati de faptul ca ne-a lasat sa ne craciunim singuri... .Nu stiu ce au scris ceilalti,pana la urma e treaba fiecaruia,insa eu am tinut sa-i iau apararea...si rau am facut.Pentru ca,dupa plecarea comisiei( care i-a adus la cunostinta necostumatului ca i se suspenda contractul de munca pentru ca e la al patrulea referat!!!),seful nostru,de fapt sefa,a tinut sa-mi atraga atentia cu ca ar fi fost mai bine sa-mi tin gura! Ca e dreptul managerului de magazin sa stabileasca cum si ce poarta angajatii la serviciu.
Problema pe care vreau sa o pun este insa asta: Eu nu sunt de religie crestina(ori costumele de care vorbim duc cu gandul la crestinism!),fapt cunoscut de sefi.Am acceptat sa port acel costum din respect pentru colegii mei,dar si pentru a evita un conflict intre mine si sefa.Tocmai deaceea am tinut sa-l apar pe colegul nostru,pentru ca macar el a avut taria sa refuze,oricare iar fi fost motivele,in comparatie cu mine,care n-am fost in stare .
Intrebarea tardiva pentru amandoi la care as dori sa-mi raspunda cineva: in situatia pe care v-am prezentat-o am fost,cu sau fara voia noastra discriminati ori nedreptatiti?Mai putem face ceva pentru a putea evita pe viitor o astfel de situatie?

seiza

Re: discriminare ?

Post by seiza » 23 Jan 2010, 20:12

Tocmai bantuiam pe forum si dupa bunul meu obicei, nu ma loghez din...prea multa lene. Dar mesajul tau m-a amuzat. Am ras eu, dar parca nu era rasul meu. Din pacate am intalnit si am citit tot felul de tampenii pe care angajatorii si le permit sa le faca fata de angajati, la adapostul mult trambitatei crize economice.
Era cumva trecuta in fisa postului obligatia de a fi craciunita/craciunit? Face parte din obligatiile de serviciu? Daca nu, atunci nu e altceva decat o incalcare a drepturilor voastre si colegul a carui contract a fost suspendat pe motiv ca nu a dorit sa fie "pacaliciul de Craciun" poate sa ii dea in judecata, daca in raportul ce i s-a intocmit a fost trecut drept motiv acest lucru. Nu conteaza cate rapoarte a avut anterior. Din moment ce nu l-au dat afara pana in acel moment, inseamna ca nu au fost abateri atat de grave. Cu atat mai putin poate fi considerata drept o abatere aceasta fapta prin care lui, ca angajat, i se impun niste obligatii ce nu sunt trecute in CI.

anykk

Post by anykk » 23 Jan 2010, 20:37

In fisa postului scrie asa:angajatul are obligatia de a purta uniforma cu ecuson la vedere.
Nimic despre ocazii speciale ori sarbatori.

seiza

Post by seiza » 23 Jan 2010, 20:48

Din moment ce angajatul nu a incalcat aceasta obligatie, purtandu-si uniforma si ecusonul, nu au niciun drept pentru intocmirea ultimului advertisment, care a stat la baza suspendarii contractului. Angajatul are o uniforma pe care a primit-o la angajare, care e formata din: pantalon culoarea..., vesta culoarea...marimea..., haine care , banuiesc ca apartin firmei, si are obligatia de a le purta pe acestea, nimic mai mult. E ca si cum as avea in subordine cativa politisti si le-as impune ca de Paste sa se costumeze in iepuri, ca sa fie in spiritul sarbatorilor pascale. :-x

anykk

Post by anykk » 23 Jan 2010, 20:50

:D buna comparatie... am uitat sa va spun ca noi vindem arme :grin:

seiza

Post by seiza » 23 Jan 2010, 21:04

Si chiar asa...in cazul asta, nesupusul angajat n-a gasit un pistol, o tomfa, prin magazia aia? :D Glumesc, fireste. Dar e grav ca in general angajatii s-au obisnuit sa taca si sa inghita orice incalcare a drepturilor proprii. Personal, il apreciez pe colegul Dvs ca a avut curajul sa se opuna si pe Dvs ca ati avut curajul sa ii luati apararea. :aplauze: :aplauze: :aplauze:

anykk

Post by anykk » 23 Jan 2010, 21:12

nu i-a ajutat la nimic faptul ca i-am luat apararea... oricum,sunt suparata mai mult pe mine decat pe sefi.as fi vrut sa nu fi acceptat de la bun inceput,probabil ca ma alegeam cu referat dar ...ce mai conteaza .probabil anul viitor, daca voi fi tot acolo sau in alta parte,voi lua decizia corecta,cea pe care n-am fost in stare s-o iau anul asta.

seiza

Post by seiza » 23 Jan 2010, 21:21

Eu sa fiu in locul omului, i-as da in judecata daca motivul pentru care as fi data afara ar fi impotrivirea de a face ceva ce nu e oricum trecut in obligatiile mele de serviciu.

anykk

Post by anykk » 23 Jan 2010, 21:45

Probabil ca o va face .Dar la fel de probabil este si ca nu va obtine nimic.Traim in Romania ,tara spagutelor! Cine si-ar bate capul cu problemele unui amarat de angajat al unui megafond de investitii??? Poate totusi ca vreunul din multii directorasi va incepe sa se intrebe cum de,numai in magazinul nostru,intr-un interval scurt au plecat,cu sau fara voia lor atat de multi oameni. E un dute-vino continuu .Am ramas cea mai veche;m-am saturat sa vad oamenii care se angajeaza plini de entuziasm si in doua saptamani sa-si dea demisia... .multi dintre ei sunt la primul job.Nu va puteti inchipui cat de dezamagiti pleaca...Iar cei care rezista stresului sunt nu cei mai buni ,sunt cei care au familii de intretinut si nu-si permit sa plece,asa ca indura tot felul de magarii... Eh,trece ea criza ..

seiza

Post by seiza » 23 Jan 2010, 22:09

V-ar surprinde, dar ca o regula generala, in conflictele de munca, de cele mai multe ori are castig de cauza angajatul. Doar ca din pacate, angajatii sunt educati in spiritul :mai bine tac si inghit si ma las calcat in picioare. Putini sunt cei care au curajul sa isi revendice drepturile pe calea justitiei. Se cheama frica de tribunal si e o boala raspandita :D
Noapte buna!

dusterXXX

Post by dusterXXX » 24 Jan 2010, 10:15

dacă poţi înghiţi treaba asta, atunci poate că totul se opreşte aici. dacă însă nu poţi, şi ei te mai şi sancţionează pentru refuz, atunci îi dai în gât la cncd şi la tribunal, unde conteşti sancţiunea aplicată. ba îi mai dai şi la itm.

anykk

Post by anykk » 24 Jan 2010, 14:53

Ok,am inteles directia in care trebuie sa mearga colegul meu care este pe cale de a fi concediat,dar nu stiu ce ar trebui sa fac eu.Nu mi-e inca clar daca ma vor sanctiona cu referat sau ma vor astepta la colt sa fac o greseala...Ce atitudine ar trebui sa am acum ca sa ma pun cumva la adapost de eventualele sicane?Am in vedere si faptul ca facand ore suplimentare in cursul saptamanii,ni se compenseaza aceste ore cu zile libere alese la intamplare, adica ''maine ai liber'' verbal fara sa semnezi ceva;ori la o adica,daca tin neaparat sa te dea afara nu pot trece acele zile libere ca absent nemotivat?Cum naiba sa evit asa ceva?Ar fi cuvantul meu impotriva cuvantului lor... cred ca am luat-o razna...

Post Reply