contestare paternitate copil major cetatean strain

Familiei
Post Reply
roxana81

contestare paternitate copil major cetatean strain

Post by roxana81 » 19 Jan 2010, 18:19

in 1992 doua persoane se casatoresc - sotia avea un copil dintr-o relatie anterioara casatoriei fara ca acel copil sa aiba stabilita filiatia fata de tata
sotul il recunoaste prin declaratie la biroul de stare civila desi nu era copilul sau natural - in ideea de a forma toti o familie
in 1997 toti se muta in Austria si intre timp devin cetateni austrieci
in 2007 sotii divorteaza
acum copilul are 21 de ani si se afla in continuarea studiilor
fosta sotie il influenteaza pe copil si acesta il cheama in judecata pe tata (in Austria) si ii cere sa ii achite pensia de intretinere restanta pe o perioada de cativa ani in urma
tatal ar dori sa conteste recunoastere facuta in 1992 pentru ca nu corespunde adevarului si pentru ca nu este tatal biologic al copilului
ce instanta este competenta si care lege este aplicabila?
:cafea:

johei

Re: contestare paternitate copil major cetatean strain

Post by johei » 20 Jan 2010, 10:00

Ce cetatenie are acum copilul?
O mai are si pe cea romana?

roxana81

Post by roxana81 » 20 Jan 2010, 10:29

copil este cetatean austriac si nu mai are cetatenie romana :cafea:

johei

Post by johei » 20 Jan 2010, 11:13

Instanta competenta este cu siguranta cea austriaca... (domiciliu, cetatenie). In orice caz instantele romane se pare ca nu sunt competente, deorece nici una din parti nu locuieste in Romania si nici cetatenia romana n-o mai au...

Legea aplicabila... e destul de dificil de spus, intrucat ea este stabilita potrivit lex forii (adica potrivit normelor conflictuale austriece).
Posibil sa fie cea romana, deorece adoptia a fost carmuita de legea romana...
Insa e posibil sa fie si cea austriaca, intrucat legea austriaca e legea nationala a copilului acum (cetatenia austriaca)
Fara a cunoaste legea austriaca nu stiu in ce masura se poate cere intretinerea retroactiv.

Altminteri... eu stiu ce sanse o avea o contestare a adoptiei? Ca de durat va dura... mai ales daca legea aplicabila va fi cea romana!

Post Reply