Incheiere contract de inchiriere/invocare forta majora/

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
micha

Incheiere contract de inchiriere/invocare forta majora/

Post by micha » 17 Nov 2009, 14:51

Buna ziua,

Sunt un membru nou al acestui forum si mentionez ca pregatirea mea nu este in domeniul juridic.

As avea nevoie de ajutor in urmatoarele probleme:

1. Cum se poate rezilia/termina/incheia un contract de inchiriere intre o societate comerciala care foloseste pe post de punct de lucru, spatiul ce face obiectul contractului, si o alta societate comerciala, proprietara a respectivului spatiu.

Societatea detinatoare a spatiului a fost notificata de intentia de renuntare la spatiul inchiriat si i s-a solicitat acordul in scris. Acordul a fost refuzat iar returnarea garantiei prevazuta in cap 3 art 7 din contract a fost refuzata.
De asemena, inaintea manifestarii intentiei de renuntare la spatiu, proprietarul a fost notificat in scris de anumite probleme si de dorinta de renegociere a contractului, care a primit un raspuns negativ.

2. Este legal sa nu se returneze garantia?

3. Se poate invoca "FORTA MAJORA" pentru a inceta contractul si a nu mai plati cv facturilor restante si a facturii de chirie emisa in data de 15 luna curenta pentru luna viitoare? In contract nu este nimic mentionat despre acest lucru. Poate fi situatia financiara actuala un motiv de declarare forta majora?

4. Este legala facturarea retroactiva a penalitatilor???

(Proprietarul ameninta cu facturarea unor penalitati la facturi a caror scadenta a fost depasita, dar care au fost achitate. (penalitati la factura de chirie emisa in 15 mai, scadenta in 30 mai, achitata in 10 iunie). )

V-as fi recunoscatoare pentru orice informatie care ma poate ajuta in aceasta problema.

Informatii despre contract:

-Contractul a fost incheiat in data de 10 martie 2009.
-Are 5 pagini + anexa (plan hala);
-Procesul verbal de predare-primire lipseste, nu a fost incheiat cum este prevazut in contract;

CAPITOLUL 1 - "PARTILE CONTRACTANTE"
Sunt mentionate cele doua societati comerciale si reprezentantii lor legali si apoi declaratiile privitoare legalitatea statutului societatilor.

CAPITOLUL 2 - OBIECTUL CONTRACTULUI

art 1:
Locatorul inchiriaza obiectul contractului - spatiu+dotari aferente;
art 2:
Locatarul ia in chirie obiectul contractului;
art 3:
Locatorul stabileste termenul de predare al spatiulu;
SE MENTIONEAZA CA PREDAREA-PRIMIREA SE VA CONSEMNA INTR-UN PROCES VERBASL DE PREDARE PRIMIRE, CATE UNUL PENTRU FIECARE PARTE;
art 4:
Locatorul preda bunul in stare de folosinta, avand caracteristicile prevazute in anexa la contract";
art 5:
Se mentioneaza destinatia spatiului;

CAPITOLUL 3 - PRETUL INCHIRIERII/GARANTII/MODALITATI DE PLATA

art 6:
"Contractul se incheie pe o perioada de 2 ani incepand cu 4 aprilie 2009 . Pretul este de x euro/mp"
In data de 15 ale fiecarei luni se factureaza chiria pentru luna urmatoare (la curs BNR din ziua facturarii);
Chiria se acita in avans pana la cel tarziu data de 30 ale fiecarei luni, pentru luna urmatoare;
Utilitatile se factureaza separat si se platesc in termen de 5 zile de la emiterea facturii;

art 7:
Locatarul se obliga ca la data semnarii contractului sa achite chiria pentru prima luna de inchiriere si ca garantie chiria in avans pe doua luni. Garantia reprezinta valoarea chiriei pe penultimele doua luni din perioada de inchiriere.

art 8:
In caz de neplata facturi la termen se percep penalitati de 0,15% pe zi de intarziere pentru sumele neachitate.
Penalitatile se vor aplica la suma datorata pe fiecare zi de intarziere de la data la care trebuia platita factura si pana la data achitarii.
In caz ca intarzierile sunt mai mari de 20 de zile, penalitatile sunt de 2% pe zi.
In caz ca intarzierile sunt mai mari de 45 de zile, contractul se reziliaza de deplin drept, fara interventia instantei, pe baza notificarii expediata de locator prin executor judecatoresc.

CAPITOLUL 4 - DURATA CONTRACTULUI DE INCHIRIERE

art 9:
Prezentul contract se incheie pe o perioada de 3 ani, cu incepere de la data de 7 aprilie 2009;

art10:
Prelungirea - pe baza de act aditional

CAPITOLUL 5 - OBLIGATIILE LOCATORULUI

art12:
Locatorul va preda bunul inchiriat+ accesorii - prevazute in procesul verbal de predare primire;
Locatorul va incheia proces verbal de predare-primire datat, semnat si stampilat de ambele parti; procesul verbal va fi parte integranta a prezentului contract;

CAPITOLUL 6 - OBLIGATIILE LOCATARULUI

art 31.1:
Incetarea contractului de inchiriere inervine in situatia expirarii termenului stipulat in contract, daca acesta nu e prelungit.

CAPITOLUL 7 - RASPUNDEREA PARTILOR CONTRACTANTE

art 32
Pentru nerespectarea obligatiilor prevazute in acest contract, partea in culpa datoreaza celeilalte parti daune;
Contractul se va desfiinta si locatarul va plati daune daca prejudiciul pe care l-a produs locatorului este atat de grav incat continuarea contractului nu se mai justifica.

angel

Post by angel » 18 Nov 2009, 22:01

la capitolul "incetarea contractului"nu este decat acest art.31.1?!
"Incetarea contractului de inchiriere inervine in situatia expirarii termenului stipulat in contract, daca acesta nu e prelungit. "

:roll: :roll:

forta majora, potrivit legii inseamna cu totul altceva decat ati invocat dvs.,din pacate :(

micha

Post by micha » 19 Nov 2009, 10:41

Nu a fost invocata forta majora, am auzit despre acest lucru si vroiam sa aflu in ce conditii se poate invoca.

Si inca o intrebare: Cand si in ce conditii pot fi facturate penalizari la facturi deja platite? Adica mi se imputa penalizari acum in luna Noiembrie la facturi emise in luna Mai si platite in luna Iunie. Se poate asa ceva? Mi se pare absurd, adica pot sa ma trezesc peste 5 ani ca cineva imi aduce o factura pentru o intarziere de plata de acum, iar in caz ca eu nu am fost destul de destept sa cer o hartie in care sa fie scris ca nu mai exista obligatii intre parti, va trebui sa platesc?

angel

Post by angel » 19 Nov 2009, 11:10

din punctul meu de vedere aceste penalitati nu trebuie sa le platiti...daca facturile au fost platite in termen, penalitatile calculate ulterior sunt ilegale...dar paote alti colegi au o cu totul alta parere...
in privinta contractului, acesta este vointa partilro...dar ce va pot spune este ca asa cum l-am citit"frunzarit" este intocmit in defavoarea dvs...nu pot spune ca reprezinta decat vointa partilor,daca clauzele nu sunt facute in fraudarea legii ...dar...in defavoarea dvs...

kynes

Post by kynes » 19 Nov 2009, 13:36

Facturarea penalitatilor pentru facturi achitate cu intarziere fata de scadenta este legala, chiar si dupa data achitarii facturilor. Termenul de prescriptie este de 3 ani.

Post Reply