forma autentica antecontract

Discutii privind procedura civila
Post Reply
vivisun

Post by vivisun » 05 Nov 2009, 00:27

Buna,

Vreau sa cumpar un apartament (liber de orice sarcini), printr-un antecontract de vanzare, achitand o parte din pret la semnare, iar restul peste cateva luni de zile. Notarul sugereaza ca antecontractul sa fie notat in CF.
Vanzatorul are un credit, garantat cu casa in care locuieste (alta decat apartamentul pe care vreau sa-l cumpar). As vrea sa-mi iau niste masuri de precautie, pentru situatii de genul : vanzatorul nu-si mai achita ratele la creditul garantat cu casa, banca executa bunul, iar daca nu se indestuleaza, va trece la executarea altor bunuri imobile, adica la apartamentul vandut mie prin antecontract . Este posibil acest lucru, adica, eu desi am platit o parte din pret pe apartament, sa ma trezesc ca banca pune mana pe el inainte ca eu sa apuc sa platesc diferenta si sa am acte autentice ? Poate banca sa noteze in CF un sechestru asigurator (antecontractul de vanzare fiind notat anterior) care sa impiedice notarul sa incheie forma autentica in momentul in care eu platesc si diferenta de bani? Exista o formula care sa impiedice acest lucru?

Multumesc frumos !

kiki2009

Re: forma autentica antecontract

Post by kiki2009 » 05 Nov 2009, 09:06

vivisun wrote:Buna,

Vreau sa cumpar un apartament (liber de orice sarcini), printr-un antecontract de vanzare, achitand o parte din pret la semnare, iar restul peste cateva luni de zile. Notarul sugereaza ca antecontractul sa fie notat in CF.
Vanzatorul are un credit, garantat cu casa in care locuieste (alta decat apartamentul pe care vreau sa-l cumpar). As vrea sa-mi iau niste masuri de precautie, pentru situatii de genul : vanzatorul nu-si mai achita ratele la creditul garantat cu casa, banca executa bunul, iar daca nu se indestuleaza, va trece la executarea altor bunuri imobile, adica la apartamentul vandut mie prin antecontract . Este posibil acest lucru, adica, eu desi am platit o parte din pret pe apartament, sa ma trezesc ca banca pune mana pe el inainte ca eu sa apuc sa platesc diferenta si sa am acte autentice ? Poate banca sa noteze in CF un sechestru asigurator (antecontractul de vanzare fiind notat anterior) care sa impiedice notarul sa incheie forma autentica in momentul in care eu platesc si diferenta de bani? Exista o formula care sa impiedice acest lucru?

Multumesc frumos !

e mai mult decit recomandabil sa notezi la cf.insa tu notezi doar o creanta.in ipoteza in care banca executa vinzatorul,notarea nu o impiedica sa execute si apartamentul tau,insa tu ai prioritate la bani,daca ai inscris prima(banca e chirografara in cazul apartamentului tau)
sechestrul asigurator se noteaza cel mai repede in momentul introducerii actiunii,deci ulterior notarii tale.nu impiedica perfectarea contractului(iluzoriu ar putea doar ataca paulian perfectarea).mai mult ca sigur va incerca insa indisponibilizarea sumei de bani platita vinzatorului

razman

Post by razman » 05 Nov 2009, 09:31

Kiki, chirografarii nu au prioritati la repartizare, numai privilegiile si ipotecile.

kiki2009

Post by kiki2009 » 05 Nov 2009, 10:24

nici nu am spus asta

vivisun

Post by vivisun » 05 Nov 2009, 11:34

kiki, razman, multumesc ! am inteles ca pe de o parte, banca, desi va inscrie in CF sechestrul asigurator, asta nu va putea impiedica incheierea formei autentice de vanzare, singurul risc fiind al vanzatorului care ar putea fi urmarit de banca pentru diferenta de bani care i-o voi plati la incheierea formei autentice. Cu toate acestea, daca nu se incheie actul de vanzare in forma autentica intre momentul inscrierii sechestrului asigurator si pana cand banca va incepe executarea silita si a apartamentului, atunci, daca ramane ceva din suma primita de banca prin vanzare, as putea recupera o parte din avans ?

kiki2009

Post by kiki2009 » 05 Nov 2009, 20:56

nu chiar.daca nu autentifici inainte de executare,banca executa apartamentul.dar intri in tabloul creditorilor.daca faci contractul pina atunci,e ok,sub rezerva fraudei doar. :cafea:

Post Reply