Bun de stiut
Bun de stiut
Esential pentru simulatie e ca presupune existenta in acelasi timp a doua contracte: unul public, aparent prin care se ceeaza o anumita aparentajuridica care nu corespunde realitatii si altul secret care e un contrainscris care corespunde intentiei partilor. E necesar ca actul secret sa fie incheiat concomitent sau anterior actului public( si identitate de parti).Daca e invers nu mai este simulatie deoarece amble corespund realitatii( asa cum era vointa lor la acel moment)
Partea buna la acest contract e reprezentata de scop( evitarea unor legi)
Frecvent : vanzare-cumparare cu ascunderea partiala a pretului( evitare fisc), interpuneri de persoane( pt cei care sunt incapabili de a primi sau de a face o vanzare, donatie). Ca efect principal : inopozabilitatea( nu nulitatea!!!). Zic eu ca e bine de stiut;)
Aveti si exemple cand ati folosit simulatia?:))) eu cred ca destue:)
Partea buna la acest contract e reprezentata de scop( evitarea unor legi)
Frecvent : vanzare-cumparare cu ascunderea partiala a pretului( evitare fisc), interpuneri de persoane( pt cei care sunt incapabili de a primi sau de a face o vanzare, donatie). Ca efect principal : inopozabilitatea( nu nulitatea!!!). Zic eu ca e bine de stiut;)
Re: Bun de stiut
adi_avo wrote:Frecvent : vanzare-cumparare cu ascunderea partiala a pretului( evitare fisc), interpuneri de persoane( pt cei care sunt incapabili de a primi sau de a face o vanzare, donatie). Ca efect principal : inopozabilitatea( nu nulitatea!!!). Zic eu ca e bine de stiut;)
multumim ca ne-ai luminat la minte si ca citezi din statescu fara ghilimele . iata un exemplu elocvent de spam

Donatia poate fi consideratã simulaþie?

Mentionez ca donatorul a dorit expres sa doneze terenul unuia dintre soti.
Re: Donatia poate fi consideratã simulaþie?
Pe ce motiv sa se invoce simulatia? Unde ar fi contractul ascuns? In instanta se pot invoca multe, trebuie insa si dovedite. Apoi stim noi bine ca rezultatul poate fi ca la loto:)MarcelSS wrote:Terenul donat de o persoana care nu este ruda cu unul dintre soti, poate face parte intr-o actiune de partaj daca se invoca simulatia?
Mentionez ca donatorul a dorit expres sa doneze terenul unuia dintre soti.
Sanctiunea specifica simulatiei este chiar inopozabilitatea fata de terti a actului secret.
Deci fata de terti simulatia este un fapt juridic care poate fi probat cu orice mijloc de proba.
Insa intre partile la simulatie se aplica regulile generale in materia probelor, deci daca actul are o valoare peste 250 lei iti trebuie un inscris pentru a proba simulatia, daca nu merge si cu martori.(Eu am avut o speta in care s-a aadmis proba cu martori invocand imposibilitatea morala de preconstituire a unui inscris - partile la simulatie erau rude de gradul 4)
Deci fata de terti simulatia este un fapt juridic care poate fi probat cu orice mijloc de proba.
Insa intre partile la simulatie se aplica regulile generale in materia probelor, deci daca actul are o valoare peste 250 lei iti trebuie un inscris pentru a proba simulatia, daca nu merge si cu martori.(Eu am avut o speta in care s-a aadmis proba cu martori invocand imposibilitatea morala de preconstituire a unui inscris - partile la simulatie erau rude de gradul 4)
E bine de stiut corect, adica simularea pretului in cazul actelor de vanzare cumpararea autentificate are ca sanctiune nulitatea (atat a acatului secret cat si a celui public).adi_avo wrote:Partea buna la acest contract e reprezentata de scop( evitarea unor legi)Frecvent : vanzare-cumparare cu ascunderea partiala a pretului( evitare fisc), interpuneri de persoane( pt cei care sunt incapabili de a primi sau de a face o vanzare, donatie). Ca efect principal : inopozabilitatea( nu nulitatea!!!). Zic eu ca e bine de stiut;)
Si in cazul incapacitatilor, intervine tot nulitatea daca simulatia s-a facut in scopul fraudarii legii.
Contr. de inchiriere: unul la finante unul cu locataruladi_avo wrote: Aveti si exemple cand ati folosit simulatia?:))) eu cred ca destue:)
Daca simulatia s-a facut pentru fraudarea legii se admite si intre parti orice mijloc de probarxn wrote:Insa intre partile la simulatie se aplica regulile generale in materia probelor, deci daca actul are o valoare peste 250 lei iti trebuie un inscris pentru a proba simulatia, daca nu merge si cu martori
Pentru cei dornici sa aprofundeze subiectul, cartea lui Baias "Simulatia- Studiu de doctrina si jurisprudenta" e deosebita. Partea proasta ptr mine e ca am cautat o aplicatie a simulatiei in contractul de antrepriza si nici Baias nu da exemple. In speta mea s-a incheiat contractul de antrepriza pe un anumit pret, care nu acopera insa valoarea lucrarii. Si vreau sa arat acum ca e vb de o simulatie, ca partile s-au inteles de fapt ptr alt pret.