sotii nu pot cesiona parti sociale unul spre celalalt

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
avocat45

sotii nu pot cesiona parti sociale unul spre celalalt

Post by avocat45 » 06 Oct 2009, 16:18

aceeasi tema, acelasi notar, sotii nu pot vinde parti sociale unul spre celalalt.
trebuie sa astepte pronuntarea divortului. sclavie moderna. donatia este posibila dar este atacabila. vanzarea intre soti este exclusa? stie cineva art. din codul familiei?

vulpacris

Post by vulpacris » 06 Oct 2009, 17:05

Act aditional la statut.

Contract cesiune parti sociale, in mod gratuit (ca asa se poate).

Se inscrie la Registrun.

S-a rezolvat problema. (Partea cu plata... la mica intelegere) :grin:

:cafea:

kynes

Post by kynes » 06 Oct 2009, 17:07

Art. 1307 Cod civil. Vanzarea intre soti este lovita de nulitate relativa, la cererea oricaruia din soti, a mostenitorilor rezervatari sau a creditorilor. Ea poate fi confirmata de sotul vanzator dupa desfacerea casatoriei sau de mostenitorii acestuia, dupa deces.
Cesiunea partilor sociale ale unui SRL este tot o forma de vanzare, de aia probabil notarul refuza incheierea actului. Ar trebui totusi sa insistati, facand cesiunea pe riscul vostru.
Plus ca nu mai stiu daca pentru cesiune e absolut necesara forma autentica, ar trebui sa citesti legea 31/90.
Eu nu pot acum.

razman

Post by razman » 06 Oct 2009, 17:30

Nu i nevoie de nici un act autentic. I am citat io deja din lege dar mai citez o data

Art. 202. - (1) Partile sociale pot fi transmise intre asociati.

(2) Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.

(3) In cazul dobandirii unei parti sociale prin succesiune, prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel; in acest din urma caz, societatea este obligata la plata partii sociale catre succesori, conform ultimului bilant contabil aprobat.

(4) In cazul in care s-ar depasi maximul legal de asociati din cauza numarului succesorilor, acestia vor fi obligati sa desemneze un numar de titulari ce nu va depasi maximul legal.

Art. 203. - (1) Transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii.

(2) Transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului.

In cazul in care este vanzare insa banii obtinuti unde intra???........
Bineanteles ca in masa bunurilor comune conform art.30 din codu toasului Stalin

ovi_dragomir

Post by ovi_dragomir » 06 Oct 2009, 19:34

...pai cesiune cu titlu oneros nu poti ca sunt soti...merge cesiune cu titlu gratuit insa in acest caz iti trebe forma autentica...plecand de la premisa ca partile sociale sunt bunuri proprii ale fiecaruia desi doctrina zice ca ar fi bunuri comune daca nu se demonstreaza ca fiecare le0a cumparat(sau a constituit capital social) din surse proprii...ca daca sunt bunuri comune adio...nu poti diminua comunitatea in favoarea unuia dintre soti...

razman

Post by razman » 07 Oct 2009, 10:06

Chestia asta cu transmiterea partilor sociale intre soti, i mi aduce aminte de imposibilitatea vanzarii de imobilele aduse aport la capitalul social pe motiv ca se diminueaza capitalul social ca argument juridic.

Pai partile sociale sunt lucruri (bunuri corporale) prevazute de art.1294CC si a le fi aplicabile 1307CC?
Chiar de vreti pe civil (desi actiunile/partile socoale sunt evident de natura comerciala, unde Legea dispune ,deci al1. art.1 Cod Comercial, se aplica prevederea din legea comerciala) titlurile (de valoare, de aport etc) sunt necorporale, fiindu le aplicabile art.1391-1404 CC

agenda

Post by agenda » 07 Oct 2009, 19:50

si nu poate ceda catre o persoana de incredere a sotului? temporar?
poate merita costurile suplimentare de taxe la registru si restul ce o mai fi de achitat

razman

Post by razman » 07 Oct 2009, 20:27

Ca sa ne intelegem
L31 prevede
Art.202
(2) Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.

Deci asta inseamna, la speta, ca daca asociatu nu i de acord nu poate vinde catre terti.

Aplicand si partilor sociale art. din CC care prevede ca ii interzisa vanzarea intre soti, inseamna ca pana la divort sotul musai sa fie patron
Dar din punctul meu de vedere, o astfel de interpretare (care nu o zaceti numa voi o zas o si onorata suprema) contravine Constitutiei care zace
ARTICOLUL 45
Accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera iniţiativă şi exercitarea acestora în condiţiile legii sunt garantate.

Deci daca accesu ii liber si garantat banui ca si daca nu mai vreau tat liber si garantat trebe sa fie.

Ca daca nu ma lasa incep sa i fac tat felu de sicane sotului asociat administrator si tat ii bag de vina ca nu face ca nu drege, pentru ca acesta

Art. 222. - (1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:

c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;

si astfel
Art.223
(3) Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.

agenda

Post by agenda » 07 Oct 2009, 21:07

eu eram sub impresia ca in cazul de fata ambi soti sunt de acord cu cesiunea...

so...in cazul asta nu vad ratiunea pt care cedentul nu va fi de acord sa cedeze unei alte persoane de incredere a sotului (sa ii zicem interpusa)...

daca sunt mai multi asociati...la fel... este incident ce am mentionat mai sus...

cu privire la art. din constitutie...la final este mentionat "in conditiile legii".....in concluzie nu vad cu ce se ingradeste liberatatea

posibil sa nu fi inteles eu ce si cum

razman

Post by razman » 07 Oct 2009, 21:34

Ce nu ai inteles agenda

Este vorba daca asociatii ce s sot si sotie pot sau nu sa si transfere unu altuia partile sociale.
,,In coditiile legiinn care reglentaza soc com sotii se pot asocia constituind un SRL.
Aceeasi lege zice ca partile sociale nu pot fi transmise terzilor , decat cu acordul a 3/4 din voturi. Deci in conditiile in care sunt doi asociati 1/2 cu 1/2, daca unu vrea sa vanda si celalalt nu vrea majoritatea aia nu poate fi atinsa.
Astfel, in conditiile date, ala de vrea sa vanda nu poate, deci musai sa ramana in societate chiar daca el nu mai vrea, deoarece asociatul nu i de acord sa se transmita tertilor, iar lui nu i pot fi vandute cica.
Asadar asociati...pana moartea ne va despartii.
Or, tat in conditiile legii Art. 202. - (1) Partile sociale pot fi transmise intre asociati, fara distinctie sau trimitere la exceptii.
Plus de asta partile sociale sunt necorporale, iar patrimonial nu i vorba de patrimoniul sotilor/sotului, ci de patrimoniul societatii, aportul (bunul corporal) fiind in activ iar capitalul ca bun necorporal in pasiv , totul reflectat prin contul 456 decontari cu asociatii privind capitalul bifunctional cu functie de activ, care reflecta o crestere sau o diminuare a unui drept de creanta a firmei in raport cu asociatii in ceea ce priveste subscrierea si varsarea capitalui social.

agenda

Post by agenda » 07 Oct 2009, 23:09

stai mai razmane...idea e sa gasim o solutie in cazul de fata.

ambii soti sunt de acord cu cesiunea. asta am inteles eu.asta reiese din expunere spetei. (vezi si faptul ca au analizat optiunea donatiei)

in cazul asta daca sunt (sa zicem) 2 asociati...pot face ce vor ei...unul sa cedeze inclusiv unui "tert" ...ca solutie adoptata de ambii. intelegi? daca sunt mai multi...avand in vedere expunerile anterioare se poate incerca o convingere de aderare la aceasta solutiei

daca unul nu consimte este alta mancare de peste si se poate proceda la discutia initiata de tine.

acu intelegi ce vroiam sa spun?

avocat45

vanzare parti sociale la telenovela srl

Post by avocat45 » 08 Oct 2009, 16:08

multumesc pentru raspunsuri
concluzionez: srl constituit inainte de casatorie . la un moment dat apar neintelegeri grave in firma. paralel apar neintelegerile in familie. eu doresc sa cesionez prin vanzare fiindca altfel tensiunea afecteaza chiar si minorul
dar doresc sa cesionez prin vanzare toate partile sociale pt o renta lunara avand firma de 18 ani, eu contribuind cu bani de constituire, cu munca, cu reinvestirea capitalului etc si nevrand sa ajung cu copilul muritoare de foame dar notarul ne informeaza ca nu se poate decat cesiune fara pretentie din partea mea. sotul ma preseaza, ma santajeaza, i-mi trimite controale (eu fiind si administratora), ma ameninta in fel si chip. eu am intentat divort fiindca consider ca nu mai putem fi o familie. pana la pronuntarea divortului nu stiu ce se va intampla ! sunt pe punctul de a ceda. exista un judecator divin!

vulpacris

Post by vulpacris » 08 Oct 2009, 17:05

Deci, cine se ocupa efectiv de activitatea societatii, dvs. sau sotul ?

In acest caz, nu cesionati nimic, nu ca ati avea cum decat gratuit, asa cum v-am spus si eu, si notarul.

Dar, puteti sa-i puneti in vedere sotului ca daca mai trimite controale pentru a exercita presiuni asupra dvs., in calitate de administrator, o sa solicitati suspendarea activitatii firmei, pana la terminarea procesului de divort si partaj.

Puteti chiar sa mergeti la cacialma si, sa-i spuneti ca nu o sa mai efectuati platile la furnizori si ca o sa contractati imprumuturi bancare pe care nu o sa le mai achitati, pentru a intra in procedura de insolventa, si atunci o sa trebuiasca sa raspunda si el, in limita cotei de participare, la plata datoriilor, si asa dvs. veti avea banii pe care o sa-i plateasca el creditorilor. :grin:

Atlfel, nu puteti decat sa asteptati pronuntarea divortului si a hotararii de partaj.

:cafea:

avocat45

Post by avocat45 » 23 Oct 2009, 19:48

multumesc pentru raspunsuri. ma simt incurajata. ma simt si onorata de raspunsuri.

Post Reply